Eurobasket 2005  ME v basketbale mužů 2005 PROGRAM ŠAMPIONÁTU

 
Additional Qualification SCHEDULE    incl. Novi Sad 11.-13.9.2005

ZPRÁVY   MEDIA NEWS ENG     
EuroBasket: History  Czech Stats

back to / zpět      ISRAEL     HUNGARY / MAĎARSKO     POLAND     ESTONIA     Actualities  /  Aktuality


Basketbalovými mistry Evropy jsou Řekové
BĚLEHRAD - Basketbalovými mistry Evropy se v Bělehradu stali Řekové. Ve finálovém utkání porazili 78:62 Německo a získali druhý titul v historii. Ústřední postavou vítězného týmu byl v posledním utkání turnaje rozehrávač Theodoros Papalukas, hráč CSKA Moskva dal 22 bodů. Němcům tentokrát k úspěchu nestačilo ani 23 bodů Dirka Nowitzkiho.
Řecký basketbal slaví druhý titul při třetí účasti ve finále. Poprvé se radoval z evropského primátu před 18 lety, v roce 1989 vybojoval stříbro. V Srbsku a Černé Hoře prohráli Řekové jediné utkání, a to v základní skupině proti Slovinsku. Do turnaje ale vstoupili vítězstvím nad pozdějšími bronzovými medailisty z Francie, ve čtvrtfinále vyřadili silné Rusko a v semifinále podruhé porazili Francii.

Ve finále sice Němci dali první koš, ale byli to Řekové, kdo pak byl neustále ve vedení. Množství ztracených míčů při německých útocích znamenalo vodu na řecký mlýn a tým z jihu Evropy se pod vedením Papalukase ujal vedení až o osm bodů. Nejlepší střelec Řeků místy zastiňoval i hvězdu NBA Nowitzkiho a i ve druhém poločase táhl svůj tým za úspěchem. Němci proti šikovně bránícímu soupeři dál kazili rozehrávku a ve třetí čtvrtině prohrávali už o 17 bodů (44:61). Nowitzki sice byl opět jejich oporou, ale sám na všechno nestačil a z tříbodové vzdálenosti tentokrát nebyl příliš přesný. Trenér jej čtyři minuty před koncem stáhl ze hřiště a dopřál mu od zaplněného hlediště potlesk vstoje.
Výsledek -
finále: Řecko - Německo 78:62 (39:32)
Nejvíce bodů: Papalukas 22, Zisis 13, Kakiuzis 11 - Nowotzki 23, Femerling 11, Wucherer 6.

Konečné pořadí:
1. Řecko, 2. Německo, 3. Francie, 4. Španělsko, 5. Litva, 6. Slovinsko, 7. Chorvatsko, 8. Rusko, 9.-12. Srbsko a Černá Hora, Turecko, Izrael a Itálie, 13.-16. Ukrajina, Bulharsko, Lotyšsko a Bosna a Hercegovina.
        Autor: ČTK

Bronzové medaile z ME mají francouzští basketbalisté
BĚLEHRAD - Basketbalisté Francie vybojovali na mistrovství Evropy v Bělehradu bronzové medaile. V utkání o třetí místo dnes vysoko porazili 98:68 Španělsko, které po stříbru z předchozího šampionátu tentokrát na cenný kov nedosáhlo. Francouzi, kteří vybojovali před pěti lety na olympiádě v Sydney senzační stříbro, dosáhli na kontinentálním mistrovství největšího úspěchu od bronzu z roku 1959.
Dovedl je k němu Tony Parker. Mistr NBA ze San Antonia nastřílel 25 bodů, jen o dva méně přidal Mickael Pietrus, akvizice z Golden State Warriors. Nejlepší španělský hráč na turnaji Juan Antonio Navarro tentokrát dal jen 17 bodů.

Výsledek -
o 3. místo: Francie - Španělsko 98:68 (44:36)
Nejvíce bodů: Parker 25, M. Pietrus 23, Gelabale a F. Pietrus po 13 - Navarro 17, Garbajosa 12, Jiménez 10.
        Autor: ČTK

Basketbalisté Litvy s jedinou prohrou na ME skončili pátí
BĚLEHRAD - Obhájci prvenství z Litvy obsadili na basketbalovém mistrovství Evropy v Bělehradu páté místo. V dnešním utkání mužstev, která prošla bez porážky základní částí turnaje, ale selhala ve čtvrtfinále, porazili sesazení šampioni Slovinsko 79:70. Litevci tak skončili bez medaile, třebaže v Srbsku a Černé Hoře prohráli jediný zápas, čtvrtfinále s Francií. Výsledek nezměnil nic na tom, že obě reprezentace budou hrát za rok na mistrovství světa v Japonsku.
V utkání o sedmé místo Chorvaté přehráli 92:74 Rusko, které podruhé za sebou zakončilo šampionát až na osmé pozici. Vítězný celek naposledy vedl Neven Spahija. Po sobotní prohře se Slovinskem, která stála Chorvatsko účast na MS, totiž oznámil svoji rezignaci na trenérskou funkci. Obě mužstva mohou doufat ještě v udělení divoké karty FIBA, která by je do Japonska poslala. Čtyři šťastlivce vybere FIBA v listopadu.

Výsledky:
O 5. místo: Litva - Slovinsko 79:70 (45:26)
Nejvíce bodů: Javtokas 22, Šiškauskas 20, Gustas 8 - Nachbar a Štokar po 12, Brežec 11.

O 7. místo: Chorvatsko - Rusko 92:74 (42:41)
Nejvíce bodů: Tomas a Rančič po 22, Ukič 16, Bagarič 14, Žižič 12 - Licholitov a Fridzon po 14, Monja 12, Savrašenko 10.
        Autor: ČTK

Trojka tři sekundy před koncem poslala Řeky do finále ME
BĚLEHRAD - Basketbalisté Řecka dovedli své překvapivé tažení evropským šampionátem v Bělehradě až do finále. Úspěšným tříbodovým pokusem pouhé tři sekundy před koncem jim dnes zajistil vítězství nad Francií Dimitrios Diamantidis, který stanovil výsledek semifinálového duelu na konečných 67:66.
Řekové už v základní skupině Francii porazili, ale ta dnes měla k postupu do boje o zlato mnohem blíže. Minutu před koncem francouzský tým ještě vedl o sedm bodů (60:53) a mírné vedení si udržoval i dál, jenže celý zápas rozhodla Diamantidisova střela a po letech 1987 a 1989 poslala Řeky potřetí do finále. Před osmnácti lety získali na ME zlato, o dva roky později stříbro.
Řekové se v nedělním finále utkají s vítězem duelu mezi Německem a Španělskem, který začne v 21:00.

Výsledek -
semifinále: Řecko - Francie 67:66 (29:30)
Nejvíce bodů: Papadopulos 15, Nikudis 14, Zisis 11 - Parker 20, Diaw 14.
        Autor: ČTK

Slovinsko slaví postup na basketbalové MS
BĚLEHRAD - Basketbalisté Slovinska si po páteční první prohře na mistrovství Evropy spravili alespoň trochu náladu postupem na světový šampionát v Japonsku. V Bělehradě dnes v utkání o páté až osmé místo porazili Chorvatsko 89:80 a obsadili poslední místo na MS 2007 vyhrazené evropským výběrům.
Jistou účast v Japonsku mají i všichni čtyři semifinalisté Francie, Řecko, Německo a Španělsko. V pátek postoupila na MS na úkor Ruska Litva, s níž se v neděli utkají Slovinci o konečné páté místo. Sedmí skončí Rusové, nebo Chorvati.
Po vyrovnaném poločase otočili Slovinci v úvodu toho druhého skóre desetibodovou šňůrou a sami se podobně slabé chvilky už nedopustili. Jejich nejlepším střelcem byl při týmovém výkonu Lakovič s dvaceti body.
Chorvatům tak zbyly oči pro pláč, tím spíš, že v pátek je dělily tři sekundy od čtvrtfinále, ale Španělé dokázali vyrovnat a prodloužení Chorvatsko nezvládlo. "Byli jsme pár sekund od ráje, ale místo toho jsme se propadli do pekla," litoval už po pátečním duelu trenér Nikola Vujčič.
Jeho svěřenci se navíc netěšili přízni srbského publika, které freneticky povzbuzovalo Španěly, a i dnes byli "doma" Slovinci s tisícovkami svých fanoušků v hledišti. "Bylo jasné, že nikdo příliš nechtěl, aby Chorvatsko tady v Srbsku uspělo," řekl Vujčič.

Výsledek -
o 5. až 8. místo: Slovinsko - Chorvatsko 89:80 (40:43)
Nejvíce bodů: Lakovič 20, Capin 14, Bečirovič, Lorbek a Brežec po 11, Nestěrovič 10 - Giriček a Bagarič po 13, Tomas 12, Popovič a Vujčič po 10.
        Autor: ČTK

Basketbalisté Řecka a Francie postoupili
BĚLEHRAD - Po vyřazení favorizovaného Srbska a Černé Hory se na basketbalovém mistrovství Evropy zrodila další dvě překvapení, když ze čtvrtfinále nepostoupili Rusové a obhájci titulu Litevci. 'Sborná' nečekaně prohrála s Řeckem 61:66, úřadující šampiony porazili 63:47 Francouzi, kteří po mistrech světa ze Srbska a Černé Hory vyřadili i evropské šampiony.
Zatímco vítězné týmy na sebe narazí v sobotu v duelu o finále a navíc mají jistotu účasti na příštím mistrovství světa v Japonsku, Rusko a Litva se už v pátek utkají ve skupině o 5. až 8. místo o postup na MS 2006. Tam si start zajistí šest nejlepších celků Evropy.
V ruském týmu dnes na všechno nestačil pivot Utahu Jazz Andrej Kirilenko. Sice vstřelil 20 bodů a doskočil šestnáct míčů, ale v celku soupeře sehrál skvělý zápas dosud nevýrazný rozehrávač Theodoros Papalukas - paradoxně hráč mistrovského CSKA Moskva. Dal 23 bodů a byl strůjcem prvního postupu Řecka do semifinále od roku 1997, ke kterému přispěli ale také Rusové řadou chyb v závěru při marné snaze otočit výsledek.
"Tenhle výsledek je dílem týmu. Kdybych dal 30 bodů a tým prohrál, mluvilo by se o prohře Řecka. Takže je to zásluha celého týmu," řekl Papalukas. Hráč, který je podle serveru FIBA označován odborníky za jednoho z nejlepších náhradníků v Evropě, dal v předchozích čtyřech zápasech jen dvanáct bodů.
Rusové utrpěli šokující prohru čtyři dny poté, co zakončili boje v základní skupině porážkou o bod od Německa. Řekové museli ještě v úterý porazit v prvním kole play off Izrael a po outsiderovi turnaje dnes favorita přehráli, třebaže v prvním poločase tahali za kratší konec provazu. Ve třetí čtvrtině ale přišel zvrat, Rusové dali jen sedm bodů a prohráli ji o jedenáct.

Litva od začátku na Francouze nestačila a nebylo to zásluhou hvězdného Tonyho Parkera, který dal zatím o sobě výrazněji vědět jen v předchozím zápase proti Srbům. Francii táhl k vítězství zpočátku hlavně rozehrávač Boris Diaw, hráč Phoenixu se nakonec dostal na 18 bodů a 11 doskoků. Až po změně stran se znovu začal více prosazovat i mistr NBA Parker, zatímco zoufalí Litevci v celém utkání marně hledali mušku. O zvrat se pokoušeli střelbou z tříbodové vzdálenosti, ale trefili se jen dvakrát z dvaceti pokusů.

Výsledek -
čtvrtfinále: Řecko - Rusko 66:61 (26:33)
Nejvíce bodů: Papalukas 23, Ntikudis 11, Chatzivrettas 9 - Kirilenko 20, Holden 15, Chrjapa 8.
Francie - Litva 63:47 (32:16)
Nejvíce bodů: Diaw 18, Rigaudeau a Parker po 11 - K. Lavrinovič 11, D. Lavrinovič 9, Javtokas 8.
        Autor: ČTK

Němci a Chorvaté jsou ve čtvrtfinále ME
BĚLEHRAD - Basketbalisté Německa a Chorvatska jsou dalšími čtvrtfinalisty evropského šampionátu v Srbsku a Černé Hoře. V první vyřazovací fázi německý tým kolem hvězdného Dirka Nowitzkiho otočil vývoj utkání proti Turecku a vyhrál 66:57, Chorvaté sebrali Italům naději na obhajobu bronzu vítězstvím 74:66. Od 20:30 se o postup mezi nejlepších osm týmů utkají Řecko s Izraelem a domácí výběr s Francií.
Němci prohrávali ve Vršaci s Tureckem v poločase o sedm bodů, po změně stran se ale mohli opět spolehnout na Nowitzkiho, který se do přestávky těžko vyrovnával s tvrdou obranou Turků. Hráč Dallasu Mavericks jako nejlepší střelec základní části turnaje dal po přestávce 23 bodů a celkem se postaral o přesnou polovinu bodů svého mužstva.

Chorvaté začali Italy v Podgorici přehrávat od konce druhé čtvrtiny. Po vyrovnaném průběhu se čtyři minuty před přestávkou definitivně ujali vedení a už je do konce zápasu nepustili. Vedli pak až o jedenáct bodů, ale na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny se jim stříbrní medailisté z olympiády přiblížili na jediný bod (55:54). Pak ale Italové inkasovali deset bodů za sebou a bylo rozhodnuto.

Němci se ve čtvrtfinále utkají v pátek s dosud neporaženým Slovinskem, Chorvaté se Španělskem.

Výsledky - play off:
Německo - Turecko 66:57 (27:34)
Nejvíce bodů: Nowitzki 33, Roller 9, Demirel 7 - Peker 16, Kutroglu a Erdogan po 11, Turkoglu 10.
Chorvatsko - Itálie 74:66 (40:31)
Nejvíce bodů: Kasun 20, Vujčič 16, Popovič 12 - Calabria, Pozzecco a Chiacig po 14.

Čtvrtfinálový program:
Čtvrtek 22. září: 17:30, Rusko - Řecko/Izrael, 20:30, Litva - SČH/Francie,
pátek 23. září: 17:30, Slovinsko - Německo, 20:30, Španělsko - Chorvatsko.
        Autor: ČTK

Slovinsko, Litva, Rusko a Španělsko jsou ve čtvrtfinále ME
NOVI SAD (SČH) - Litevští obhájci titulu a také basketbalisté Slovinska dnes vyhráli i své třetí zápasy v základních skupinách mistrovství Evropy a postoupili do čtvrtfinále. Rusko sice ve skupině A ztratilo neporazitelnost po jednobodové porážce od Německa, ale zůstalo v čele tabulky, a mezi nejlepších osm automaticky postoupilo i Španělsko, které dnes zase zaskočil papírový outsider z Izraele.
Slovinci pečetili postup výhrou 68:58 nad Francií. V Bělehradě je k ní dohnaly čtyři tisícovky jejich fanoušků, kteří do dějiště přicestovali. V bouřlivém prostředí měl špatný den hvězdný Tony Parker, který dal jen dva body. Litva si poradila 92:79 s Bulharskem, v jehož dresu dělal, co mohl, rozehrávač Filip Videnov, ale ani jeho 34 bodů na úřadující šampiony nestačilo.

Ve skupině D se Španělé po triumfech nad domácími mistry světa a v prodloužení nad Lotyšskem pomalu viděli přímo ve čtvrtfinále. Jenže po prohře od papírového outsidera Izraele, který se do turnaje dostal až z dodatečné kvalifikace přes český tým, museli čekat na výsledek večerního duelu. Domácí mistři světa ale nezaváhali proti nejslabšímu týmu skupiny Lotyšsku a výhrou 82:67 poslali Španěly do čtvrtfinále. Zatím největší debakl na turnaji uštědřila Itálie Ukrajině. Porazila nejslabší tým skupiny A 99:62 a vyřadila jej z play off. Nakonec na ni ale zbylo až třetí místo, protože ve večerním utkání Němci s Dirkem Nowitzkim překvapivě porazili dosud suverénní Rusko 51:50.

Do čtvrtfinále přímo postoupili jen vítězové skupin, o další čtyři místa svedou boj týmy ze druhých a třetích míst. Dvojice pro úterní první kolo play off tvoří Německo s Tureckem, Chorvatsko s Itálií, Řecko s Izraelem a domácí Srbsko s Francií.
        Autor: ČTK

České mužské reprezentaci hodně chybí konfrontace se silnými protivníky
Šampionát? Byli jsme blízko, říká Ježdík
22.09.2005 12:12 - P r a h a - Jen z povzdálí sledují čeští basketbaloví reprezentanti vrcholící mistrovství Evropy v Srbsku a Černé Hoře. Nechybělo však mnoho a byli jeho přímými aktéry. V dodatečné kvalifikaci se prodrali až těsně před brány šampionátu, ale ty jim nakonec zůstaly uzavřeny. "Byli jsme blízko," říká reprezentační trenér Michal Ježdík.

Stálice Petr Czudek, Ladislav Sokolovský či Pavel Miloš, zahraniční hvězdy Jiří Welsch, Luboš Bartoň a Ondřej Starosta, americký rozehrávač s českým pasem Maurice Whitfield. Ti všichni se v českém dresu srdnatě prali o naplnění velkého snu, kterým byl postup na mistrovství Evropy. Na druhé straně je však třeba zmínit Jiřího Zídka, Radka Nečase či Jiřího Černoška. Hráče, s nimiž se bezpochyby počítalo do základní rotace, ale zdravotní stav jim bohužel pro toto soutěžní období vystavil červenou. Reprezentační trenér Michal Ježdík obvykle na absence zaviněné zdravotními problémy nežehrá. "Zranění ke sportu patří a je potřeba počítat s tím, že mohou příjít," říkal v červenci na začátku společné přípravy. Jenže...

Ještě před startem dodatečné kvalifikace vypadla ze sestavy tři důležitá jména, kromě Zídka s Nečasem i Jiří Černošek, který před rokem odehrál kvalifikaci v základní sestavě. Další potíže přišly v průběhu jednotlivých utkání. Nebylo toho přeci jen už trochu moc?
Za poslední čtyři roky jsme nikdy nebyli kompletní. Buď nemohli přijet ze zahraničí Jirka Welsch a Luboš Bartoň, nebo byli zranění jiní hráči. Letos jsme přišli o tři basketbalisty, to je jen konstatování faktu. Chyběli Černošek, Nečas a Zídek, jenž byl pro mě hráčem do základní pětky pro celou kvalifikaci. Brali jsme to jako realitu a hráli jsme s jinými hráči. Pak se objevily další potíže. Whitfield měl celou dobu problémy s úponem čtyřhlavého svalu a nemohl hrát na sto procent, v klíčovém okamžiku se zranil Bartoň, problémy měl i Jirka Welsch. To je však život a s těmito překážkami se musíme srovnat.

S ohledem na zmíněné komplikace jsou dosažené výsledky možná ještě cennější.
Já to tak beru. Skončili jsme těsně před branami šampionátu a se zvednutou hlavou. Rozhodně jsme neodcházeli se sklopenými hlavami. Každý jsme si mohli říct, že jsme udělali co jsme mohli. Úspěchem byl samozřejmě již postup ze skupiny na dodatečný kvalifikační turnaj bez jediné porážky. Myslím si, že v těchto čtyřech zápasech jsme hráli velice dobře. V Novém Sadu na sebe narazily tři týmy, které byly na stejné výkonnostní úrovni. Bylo naprosto jasné, že o postupujícím rozhodne momentální forma a štěstí.

Jak na tom byli v tomto směru Češi?
Upřímně musím říci, že jsme momentální formu měli o něco horší než Maďarsko s Izraelem a štěstí jsme neměli vůbec. Projevilo se to například i ve zdravotních problémech, které se národnímu týmu nevyhnuly ani na tomto klíčovém turnaji? Samozřejmě, ale i v tom je třeba vidět zmíněné štěstí, právě za tím já osobně to štěstí schovávám. Zranil se nám klíčový hráč na pozici čtyři Luboš Bartoň a nemohl hrát celý druhý poločas. Navíc klíčový hráč na pozici dvě Jiří Welsch měl zánět apendixu, takže to pro něj bylo také o dost těžší.

Pokud pomineme zranění, dají se vypíchnout klíčové momenty, které rozhodly o dvou porážkách s Maďarskem a Izraelem a poslaly národní tým z Nového Sadu domů?
Schoval bych to do jednoduchého pojmenování. Jak v izraelské reprezentaci, tak i na straně Maďarska bylo v porovnání s námi více hráčů se zkušenostmi z Euroligy, jinými slovy z top zápasů. Izrael jich měl šest a Maďarsko tři, zatímco my jsme měli v podstatě jen dva - Bartoně a Welsche. V klíčových momentech takto vyrovnaných utkání rozhodují drobnosti, mezi něž patří právě tyto zkušenosti. Všechny tři týmy byly úplně stejné, ale misky vah pokaždé převáží zkušenosti jednoho či dvou hráčů. Samozřejmě bychom se v tom mohli pitvat dál a vyjmenovat další věci. Hráči soupeře třeba šestkrát vystřelí v časové tísni na konci limitu na útok a všechny střely promění, zatímco my ve stejných případech ani jednu. Nebo například perfektně zastavíme rychlé protiútoky soupeře fauly, které vůbec nejsou na hranici úmyslných faulů, ale v našem případě byly... Ve všem se prostě promítají zkušenosti z top basketbalu, to znamená z Euroligy. A těch jsme měli nejméně.

Mluvili jsme o Jiřím Welschovi a Luboši Bartoňovi. Splnily tyto dvě největší opory svou roli?
Především bych chtěl zopakovat to, o čem jsme mluvili od začátku a říkali jsme to i hráčům. My jsme nestavěli tým na jedné nebo dvou hvězdách, protože to je zcela mimo naši filozofii. Chtěli jsme sestavit družstvo z velice dobrých hráčů, kteří budou hrát jako tým. Jsem pevně přesvědčen o tom, že se nám to maximálně povedlo. Všichni hráči, kteří se zapojili do přípravy, se podřídili týmu a právě to bylo na naší práci tím nejlepším. Každý hrál za tým a nikdo nechtěl zviditelnit jen sám sebe. Myslím si, že i to nás vyneslo až těsně před brány mistrovství Evropy. Kdybychom hráli na jednu nebo dvě hvězdy, možná bychom vůbec nepostoupili ze skupiny.

Před startem dodatečné kvalifikace i v jejím průběhu se hodně mluvilo o sehranosti týmu. Někteří hráči spolu hráli vůbec poprvé, jiní třeba po pěti letech. Podařilo se nakonec souhru vyladit podle představ?
V rámci možností jsme udělali maximum, co jsme mohli! Nemůžete skvěle vyladit žádný tým za tři týdny společné přípravy. Nepodařilo se to Španělům, Rusům, Srbům. V rámci časových možností byl náš reprezentační tým velice dobře připraven. Jsem skutečně přesvědčen o tom, že jsme udělali maximum.

Přesto, můžete s odstupem času říci, zda je něco, co byste nyní udělal jinak?
Možná jednu věc. Měl jsem domluvenou spolupráci s jedním z trenérů z NBA, ale nechtěl jsem narušovat domluvené věci vůči stávajícímu realizačnímu týmu. Teď vidím, že to byla chyba. Zkrátka zvítězilo sociální cítění nad krokem vpřed.

Izrael, který z dodatečné kvalifikace postoupil, odehrál na mistrovství Evropy dobré zápasy. Nemrzí v tomto světle naše neúčast o to víc?
Potvrdilo se to, co jsme říkali už před začátkem přípravy. Pro Čechy je těžší se na šampionát kvalifikovat, než na něm uspět. Věděli jsme, do které skupiny bychom šli. Znali jsme sílu Lotyšska a byli jsme na něj připravení. Věděli jsme, že Srbové mají pohromadě všechny individuality, nejsilnější tým v historii, ale znali jsme jejich vnitřní problémy, které se na finálovém turnaji projevily. Měli v týmu dvanáct individualit, které se nebyly ochotny a schopny podřídit týmu. Kvůli tomu neuspěli. A hrát se dalo i se Španělskem, jimž chyběl Gasol. Potvrzuji to, že naše role, ale i role Maďarů, by na šampionátu byla stejná jako role Izraelců. Každý z těchto tří týmů by měl reálnou šanci vyhrát nějaký zápas.

Na veřejnost probleskly zprávy, že si zástupci České basketbalové federace nepřáli účast národního týmu na dodatečném kvalifikačním turnaji, údajně z ekonomických důvodů...
Upřímně řeknu, že se to ke mě také doneslo. Prý by bylo nejlepší, kdybychom skončili ve skupině druzí a do Nového Sadu nejeli. Ale nevěřím tomu. Ty lidi znám, basketbal je pro ně životním názorem, tak proč by šli sami proti sobě?

Přesto, co si o tom myslíte?
Vnitřně s tím vůbec nemůžu souhlasit! To bychom nemuseli sestavovat takto dobrý tým a nemuseli bychom tomu všichni dávat téměř svůj všechen volný čas, který jsme v létě měli! Před hráči i celým realizačním týmem smekám a patří jim můj dík, protože oni obětovali téměř celé léto pro reprezentační tým, pro náš mužský basketbal. Domnívám se, že to je obrovsky pozitivní základ pro další práci.

Pokud porovnáme kvalitu hráčů na jednotlivých postech, tréninkové možnosti, skauting, dá se říci, v čem se špičkovým evropským reprezentačním týmům vyrovnáme a v čem naopak nejvíce zaostáváme?
Skauting a příprava jsou podle mého názoru adekvátní. Díky svým kontaktům v Evropě i v NBA to mohu porovnávat. Jsou detaily, v nichž můžeme být lepší, například větší počet specialistů na přípravu, ale vyžaduje to peníze. V čem jsme horší? To je jednoznačné. Máme menší počet odehraných utkání proti silným soupeřům, a to i třeba v porovnání s Izraelci, Maďary nebo Poláky. Měli jsme velice dobrou přípravu, přesně takovou, jakou jsme chtěli. Bohužel jsme se však nedostali k zápasu s žádným opravdu silným protivníkem.

Jádro reprezentace je v optimálním věku. Z týmu, který bojoval o mistrovství Evropy je pouze rozehrávačům Czudkovi s Whitfieldem přes třicet let. Může to být příslib do budoucnosti?
Pokud se budeme bavit o tomto výběru, budě vždy záležet na tom, zda se podaří sestavit tým i se všemi hráči ze zahraničí. Jirka Welsch, Luboš Bartoň, Ondřej Starosta a uvidíme, kdo tam bude dál. Jestliže budeme v kompletní sestavě, máme šanci opět bojovat o účast na mistrovství Evropy, ještě minimálně dvakrát. O tom jsem přesvědčený. V této souvislosti bych se chtěl zmínit ještě o jedné důležité věci. Během tohoto kvalifikačního cyklu jsme trpěli nízkou úspěšností zakončení zpod koše. Nesouhlasím však s tvrzením, že problémem českého basketbalu jsou pivoti. Tak to v žádném případě není. My je máme, problémem je jen jejich úspěšnost. Musejí být úspěšnější.
To je k současnosti. V budoucnu však vidím velký problém českého basketbalu jinde, a to mezi rozehrávači. Za Petrem Czudkem a Mauricem Whitfieldem totiž na této pozici jiného hráče nevidím. A reprezentace nemá čas jej během třítýdenního srazu vychovat...

Jak to vypadá s vaším dalším působením u národního týmu?
Předně bych chtěl říci, že si velice vážím práce, kterou jsem mohl dělat. Pro Českou basketbalovou federaci jsem pracoval v podstatě sedm let a pořád to považuji za jeden ze svých vrcholů. Tvrdím, že práce reprezentačního trenéra je absolutně odlišná od práce klubového trenéra. Já mám zkušenosti z obou dvou a budu je chtít zúročit.

Jste rovněž trenérem Nymburku. Může i to sehrát v dalším rozhodování svou roli?
To je další důležitý faktor. Uvědomuji si, že i když mám v Nymburku výborné spolupracovníky, tak pokud jsem s reprezentací, může tím příprava v klubu trpět. Není to vzhledem ke klubu úplně férové. Řeknu to takhle. Určitě chci pro federaci pracovat (pro nějakou, dodal s úsměvem - pozn. aut.). Momentálně však nevím, jestli to bude teď, nebo až později.
        sbo

 V pátek začíná v Bělehradu mistrovství Evropy v basketbalu mužů
Domácí Srbové touží odčinit prohry
15.09.2005 16:46 - B ě l e h r a d  -  S cílem odčinit výpadky na olympiádě v Aténách a předchozím evropském šampionátu jdou do mistrovství Evropy basketbalisté hostitelské země Srbska a Černé Hory. Souboj šestnácti nejlepších týmů starého kontinentu, mezi které se potřetí v řadě neprotlačila česká reprezentace, začne v pátek.

Nový vládce mužského evropského basketbalu bude znám v Bělehradu 25. září a právě domácí výběr je považován za jednoho z hlavních favoritů. "Zlato nemůže vyhrát nikdo jiný než Srbsko a Černá Hora," prohlásil s respektem kouč španělské reprezentace Mario Pesquera, jehož tým vyzve Srbsko hned při očekávaném pátečním duelu v Novém Sadu. "Na každé pozici mají vynikající hráče a navíc tvoří skvělý tým," vysvětlil Pesquera. Jsou to už tři roky, kdy tehdejší jugoslávská reprezentace triumfovala na mistrovství světa v americkém Indianapolisu, v roce 2003 ale Srbové zklamali na ME ve Švédsku, kdy skončili šestí a loni na aténské olympiádě se krčili dokonce až na jedenácté pozici. Proto je pro srbský výběr blížící se evropský šampionát před domácím publikem tolik důležitý. "Buď se vrátíme na vítěznou cestu, nebo se potopíme do průměru," prohlásil manažer týmu Žarko Paspalj. "Ale nás zajímá jenom zlato. Nemyslím, že by naše fanoušky uspokojilo něco jiného," dodal odhodlaně domácí trenér Željko Obradovič.

Vysoké ambice ale před mistrovstvím nemají jen domácí. Na medailové umístění pomýšlejí i Chorvatsko, Litva, Francie, Rusko, Španělsko, Itálie, Turecko či Německo. "Myslím, že ve hře může být až jedenáct mužstev. Bude to nejvyrovnanější šampionát za poslední roky," odhadl Sergej Kirilenko, opora ruského týmu a Utahu Jazz. Na mistrovství Evropy se i letos představí několik zářivých hvězd slavné NBA. Vedle Kirilenka šampionát svojí účastí ozdobí Franouz Parker z mistrovského San Antonia nebo německý tahoun Nowitzki z Dallasu. Na soupiskách týmů je přes dvě desítky hráčů z klubů NBA.  Srbský kouč Željko Obradovič má k dispozici hned pět hráčů ze zámoří - a to ještě na poslední chvíli z mužstva vyřadil Pavloviče z Clevelandu a největší hvězda Stojakovič ze Sacramenta účast na mistrovství odmítl. Kvartet hráčů se zkušenostmi z NBA tvoří kostru tureckého výběru - evropští šampioni z roku 2001 sází na Turkogla, Okura, Kutlaye a Turkcana. Na hráče výhradně z "evropských" zásob se letos naopak musejí spolehnout úřadující evropští šampioni z Litvy: těm budou z různých důvodů scházet klíčový rozehrávač Jasikevičius z Indiany, Macijauskas z New Orleansu a také Stombergas se Zukauskasem, kteří ukončili kariéru. S citelnou ztrátou se musí vypořádat i Španělsko, které nemůže počítat se zraněným Gasolem z Memphisu.

Už boje ve čtyřčlenných základních skupinách, které se hrají v Bělehradu, Vršacu, Novém Sadu a Podgorici, nabídnou zajímavé souboje: hned v pátek se poměří v "déčku", kde startuje i přemožitel českého výběru Izrael, Srbsko se Španělskem. Ve skupině B budou k vidění souboje posledních evropských šampionů Litvy a Turecka, s nimiž se střetne o postupová místa Chorvatsko. Ve skupině A by se o postup měly poprat Italové, Rusko a Německo. V céčku se utkají Slovinci s Francií s Řeckem a Bosnou. Do čtvrtfinále přímo postoupí vždy jen vítězové skupin, o další čtyři místa svedou boj týmy ze druhých a třetích míst.

Složení skupin:
Skupina A (Vršac): Itálie, Německo, Rusko, Ukrajina.
Skupina B (Podgorica): Litva, Turecko, Chorvatsko, Bulharsko.
Skupina C (Novi Sad): Řecko, Francie, Slovinsko, Bosna a  Hercegovina.
Skupina D (Bělehrad): Španělsko, Srbsko a Černá Hora,  Lotyšsko, Izrael.

             iDNES ČTK

Žena píská muže            Deník Sport 15.9.2005
PAŘÍŽ - Na mistrovství Evropy basketbalistů se poprvé v historii představí mezi rozhodčími žena. Důvěru dostala čtyřicetiletá sportovní profesorka Chantal Julienová z Francie, která ve své vlasti řídí již osm let zápasy nejvyšší mužské ligové soutěže a představila se i loni na olympijských hrách v Aténách.

Rozehrávači národního týmu chybí třešnička na dortu v podobě postupu na ME
Byla v tom i politika, říká kapitán Czudek
14.09.2005 11:41 - P r a h a - Moc chtěli, ale nakonec to nevyšlo. Skupinou A v dodatečné kvalifikaci prolétli bez jediné porážky, přesto si na evropském šampionátu nezahrají. Čeští basketbalisté totiž prohráli oba své zápasy na dodatečném kvalifikačním turnaji shodně o pět bodů a na přehlídce nejlepších evropských týmů v Srbsku a Černé Hoře budou chybět.

První utkání s Maďarskem označovali hráči za klíčové. Na tento souboj se velice pečlivě připravovali a stoprocentně koncentrovali, následný duel s Izraelem pouštěli z hlavy. Jenže nakonec se radovali soupeři. Češi po většinu zápasu prohrávali a neustále museli dotahovat několikabodové manko. "Od začátku to byl z naší strany nešťastný zápas," povzdychl si rozehrávač Petr Czudek, kapitán reprezentačního výběru. Zatímco českým basketbalistům se střelba příliš nedařila (dvojky jen 46% proti 68% soupeře), maďarským hráčům spadlo do koše i několik velice těžkých pokusů, například v závěrech jednotlivých čtvrtin. "Hráli s velkým nadšením, ale měli i trochu štěstí. Dali hodně šťastných košů," poznamenal Czudek.

Do druhého střetnutí s Izraelem hned o den později nastupoval on i jeho spoluhráči s vědomím, že ani vítězství jim nezaručí postup na mistrovství Evropy. Přesto začali skvěle. Ve druhé čtvrtině zprvu izraelští hráči nevěděli kam dřív skočit a v její polovině prohrávali o sedmnáct bodů. Jenže pak přišel pětiminutový výpadek, který zřejmě připravil národní tým o cenný úspěch. Příkladně bojující soupeř snížil svou ztrátu ještě do přestávky na pouhé tři body a v závěru zápasu si těsné vítězství zkušeně pohlídal. "Samozřejmě by bylo lepší, kdybychom do druhého zápasu nastupovali za stavu jedna nula," narážel Czudek na skutečnost, že předchozí neúspěch hráči ze svých hlav úplně nevymazali. "Snažili jsme se na to nemyslet, ale věděli jsme, že musíme vyhrát o více než pět bodů, abychom si udrželi alespoň teoretickou naději na postup." Prvních patnáct minut odehráli čeští reprezentanti famózně. "Začali jsme opravdu dobře a vedli o sedmnáct bodů. Jenže pak jsme se začali koncentrovat víc na útok než na obranu, izraelští basketbalisté náš náskok stáhli a když se uklidnili, začali hrát znovu svoji hru."

Čechům citelně chyběl křídelník Luboš Bartoň. V duelu s Maďarskem měl střelecký výpadek a trefil jedinou z jedenácti střel z pole. Ovšem proti Izraeli v první čtvrtině opět zářil. V útoku si dělal doslova co chtěl a v první desetiminutovce nasázel třináct bodů! Do hry zasáhl ještě ve druhé čtvrtině, ale pak přišla pohroma. "Obnovil si zranění lýtka," upřesnil Czudek. Klíčový hráč národního výběru do druhého poločasu nenastoupil a marnému boji svých spoluhráčů o zachování postupového snu přihlížel jen ze střídačky. "Za důležité považuji tři věci: formu, štěstí a zdraví. Ideální formu jsme neměli, štěstí také ne a ve druhém utkání nám nevydrželo ani zdraví," pokrčil kapitán rameny. Rozjetý Bartoň podle něj Čechům hodně chyběl. "V prvním poločase začal výborně, ale pak musel odstoupit. Místo něj hráli kluci, kteří zatím nejsou zvyklí v podobných zápasech hrát a to se samozřejmě projevilo." Dá se předpokládat, že pokud by se Bartoň nezranil, mohl být konečný výsledek pro Ježdíkův výběr mnohem příznivější. "Jsou to jen spekulace, ale jeho body nám v každém případě hodně chyběly," připustil Czudek.

Reprezentační tým prošel v cestě za evropským šampionátem mnoha těžkými bitvami. V první fázi kvalifikace neuspěl, přestože na domácích palubovkách v dramatických bitvách potrápil i velké favority Francii a Slovinsko. Nakonec byly právě tyto dva týmy nad jeho síly. O rok později přišla dodatečná kvalifikace a v ní se představilo o poznání silnější národní družstvo vyšperkované o Welsche, Bartoně či Whitfielda. V základní skupině nechalo za sebou Polsko i Estonsko a odjelo do Nového Sadu bojovat o jediné volné místečko. Po dvou těsných porážkách však zůstalo těsně před branami evropského šampionátu a Czudkův sen tak zůstal nenaplněn. "Věděli jsme, že dodatečná kvalifikace je velkou loterií. Vždyť postupoval jediný celek z devíti." Přesto si elitní český výběr věřil. "Byl tu Jirka Welsch, s výbornou formou se vrátil Luboš Bartoň, navíc jsme měli výbornou partu, a to i mimo hřiště. Já jsem si to každopádně užil. Je jen škoda, že chybí ona pověstná třešnička na dortu v podobě postupu na mistrovství Evropy." V Novém Sadu prohrála Česká republika dvakrát shodně o pět bodů. Pokaždé to však bylo po zcela odlišném průběhu. "Izraelci měli dobrý tým, navíc to vypadalo, že je tady na mistrovství Evropy chtějí," uvedl Czudek. "Trochu v tom byla i politika." Reprezentanti byli pohromadě od 19. července, celkem osm týdnů. Nakonec svůj boj prohráli až ve finiši. "Určitě jsem z toho zklamaný, ale když se na to podívám celkově, tak znovu opakuji, že jsem si dodatečnou kvalifikaci užil. Hlavně zápasy doma v pražské Sazka Areně a v Opavě pro mě byly fantastickým zážitkem."
         sbo

Kouč lituje, že na konci kvalifikace postihly největší opory zdravotní problémy
Ježdík: Pro postup jsme udělali maximum

13.09.2005 16:21 - P r a h a - Dvě pětibodové porážky v dodatečné kvalifikaci zastavily českou basketbalovou reprezentaci na cestě na mistrovství Evropy. "Vyřazení pro nás je hodně kruté, ale my jsme pro postup udělali maximum a dali to toho všechno, co v nás bylo. Nikomu nemůžu nic vyčítat," řekl trenér českého mužstva Michal Ježdík. "Od šampionátu jsme nebyli daleko, ale nakonec se potvrdilo to, co jsme říkali dopředu. Že o úspěchu rozhodnou momentální forma a štěstí. Nevyhrály lepší týmy," dodal kouč.

Český tým v první fázi dodatečné kvalifikace získal patřičné sebevědomí při výhrách nad Estonskem a Polskem, v srbském Novém Sadu, kde se finální část kvalifikace odehrála, ale byly Maďarsko s Izraelem nad síly českého mužstva. Oba zápasy měly stejnou koncovku, Češi pokaždé prohráli o pět bodů. Ale průběh obou utkání se výrazně lišil. V neděli bylo Maďarsko stále ve vedení, a přestože se Ježdíkův tým v závěru přiblížil až na dohled dvou bodů, soupeř výhru dokázal uhájit. "V zápase se prokázalo, že Maďaři mají víc zkušeností z podobných zápasů," poznamenal Ježdík.

O den později bylo všechno jinak: Češi Izrael překvapili sebevědomým nástupem a v euforii hrající mužstvo dokonce pět minut před poločasem vedlo dokonce už o 17 bodů. Naděje na postup tak stále žila, ale izraelský tým se dokázal odrazit ode dna a v závěrečných minutách dokonal jedinečný obrat. "Z vlastní zkušenosti dobře vím, že žádný zápas s Izraelci není dopředu vyhraný či prohraný," upozornil Ježdík. "Pořád jsem kluky upozorňoval, že se Izraelci nikdy nevzdají a pořád bojují. A opět to dokázali. Soupeř byl tentokrát prostě asi mentálně silnější než my," řekl Ježdík.

Litoval toho, že na konci kvalifikace postihly největší opory zdravotní problémy. "Jirka Welsch měl potíže se slepým střevem, můžeme spekulovat o tom, co by se stalo, kdyby ve druhé půli proti Izraeli mohl hrát Luboš Bartoň... To jsou prostě fakta, my se na to určitě nechceme vymlouvat," uvedl Ježdík. I přes poslední dvě prohry byl s výkony týmu spokojený. Až na jednu výjimku. "Měli jsme nižší procento zakončení z pod koše, v tom jsme oproti ostatním týmům ztráceli," upozornil Ježdík. "Ale jinak jsme se žádných excesů nedopustili. V rámci našich možností jsme udělali maximum a klukům jsem za to poděkoval," zdůraznil kouč.

Po reprezentačních povinnostech ihned obrací svoji pozornost na klubovou scénu, kde vede mistrovský Nymburk. Ježdík prý bude zvažovat, jestli dál setrvá u reprezentace. "Vést klub i reprezentaci je dlouhodobě sebevražedné pro obě strany. Teď je ještě brzo na to říkat, jestli zůstanu dál u reprezentace... Ale pro federaci jsem pracoval sedm let a tuhle zkušenost v budoucnu určitě budu chtít ještě zúročit," dodal Ježdík.
        ČTK

Dodatečný kvalifikační turnaj o postup na ME: Česká republika - Izrael 78:83
Postupový sen se definitivně rozplynul
12.09.2005 21:57 - P r a h a - Totální kolaps v koncovce prvního poločasu zapříčinil porážku českých basketbalistů v duelu s Izraelem ve druhém utkání dodatečného kvalifikačního turnaje v Novém Sadu. Češi vedli v polovině druhé čtvrtiny již o sedmnáct bodů, ovšem tento náskok prohospodařili a nakonec prohráli 78:83. Druhá porážka jim definitivně zavřela dveře na mistrovství Evropy, kam se podívá vítěz zítřejšího střetnutí mezi Maďarskem a Izraelem. Trenér České republiky Michal Ježdík udělal v základní sestavě oproti včerejšímu duelu s Maďarskem jednu změnu - na pozici rozehrávače nastoupil Maurice Whitfield, zatímco Petr Czudek zůstal při úvodním rozskoku na střídačce. Na dalších postech zůstalo vše při starém a spolu s Whitfieldem tak vyběhli na palubovku Jiří Welsch, Ladislav Sokolovský, Luboš Bartoň a Ondřej Starosta.

Česká republika - Izrael 78:83 (26:21, 45:42, 60:58)

Zápas, v němž šlo českým reprezentantům o udržení teoretické naděje na postup na mistrovství Evropy, začal tříbodovou akcí Bartoně. V úvodních minutách se obě družstva na útočné polovině prosazovala jen velice obtížně, u hostů byl po čtyřech odehraných minutách jediným úspěšným střelcem Tapiro (6 bodů). Čechy držel ve hře především křídelník Bartoň. Včerejší zápas mu nevyšel, trefil jedinou z jedenácti střel z pole. Ovšem tentokrát stihl za šest minut první čtvrtiny jedenáct bodů, k čemuž mu pomohly dva proměněné tříbodové pokusy. V závěru úvodní desetiminutovky přidal další koš a po Milošově trojce vedli čeští basketbalisté již o osm bodů. V prvních třech minutách druhé čtvrtiny přidali čeští reprezentanti čtyři koše v řadě a rázem byli v dvouciferném trháku (34:21!). Kvůli dvěma osobním chybám seděly v těch chvílích na střídačce opory izraelského týmu Green s Bursteinem, na druhé straně se však dopustil již třetího faulu Welsch a přepustil své místo na palubovce Bartoňovi. Tříbodové údery Miloše s Votroubkem během třiceti vteřin zvýrazily vedení Čechů již na 40:23, jenže koncovka prvního poločasu se odehrála zcela v režii basketbalistů Izraele. Ti vyhráli poslední pětiminutovku jednoznačně 19:5 a českému týmu nepomohly k zastavení soupeřova náporu ani dva oddychové časy, které si trenér Michal Ježdík vybral během necelých dvou minut!

Hned v úvodu třetí čtvrtiny Shason svou druhou trojkou vyrovnal a matný výkon Čechů neměl konce. Miloš neproměnil ani jeden trestný hod, Whitfield s Welschem ztratili míč (Welsch již 5 ztrát) a ve 24. minutě již Izrael vedl o čtyři body. Až v polovině třetí desetiminutovky se Ježdíkův výběr vzpamatoval a po šňůře 7:0 získal zpět mírné vedení. Izraelci se i nadále trápili na čáře trestného hodu. V závěru třetí čtvrtiny proměnil Burstein jedinou šestku ze čtyř pokusů, celkem měl jeho tým úspěšnost jen 52% (16/31).  Vyrovnaná bitva vrcholila ve čtvrté desetiminutovce. Sedm minut před koncem Jiří Welsch dvěma trestnými hody vyrovnal na 63:63, nerozhodný stav byl i o tři minuty později. Do koncovky sice Češi vstupovali se čtyřbodovým náskokem, ale během jediné minuty o něj přišli. Minutu před koncem naopak ztráceli tři body a soupeř si již důležité vítězství vzít nenechal. Čeští basketbalisté tak po včerejší pětibodové porážce s Maďarskem (79:84) prohráli i svůj druhý zápas na dodatečném kvalifikačním turnaji a bez ohledu na výsledek zítřejšího střetnutí mezi Maďarskem a Izraelem jsou ze hry o postup na evropský šampionát vyřazeni.

Body: Miloš 15, Bartoň 13, Welsch 10 bodů a 7 ztrát, Benda 10, Whitfield 9 bodů, 7 asistencí a 6 doskoků, Sokolovský 9 bodů a 8 doskoků, Starosta 6 bodů a 6 doskoků, Votroubek 6 - Burstein 16 bodů a 7 doskoků, Green 14, Hagag 13, Shelef a Shason 11.
Střelba za 2 b.: 21/38 - 18/35        Střelba za 3 b.: 7/24 - 6/16    Trestné hody: 15/21 - 29/45
Doskoky: 39 - 29         Asistence: 15 - 14        Ztráty: 22 - 13        Osobní chyby: 33 - 22    5 chyb: Czudek a Křemen
        sbo

Basketbalisté se na ME nepodívají
NOVI SAD (SČH) - Čeští basketbalisté se na evropský šampionát do Srbska a Černé Hory nekvalifikovali. Svěřenci trenéra Michala Ježdíka po nedělní prohře s Maďarskem dnes podlehli Izraeli 78:83 a potřetí za sebou budou na mistrovství Evropy chybět. V úterním vzájemném duelu se tak o poslední postupové místo utkají Maďarsko s Izraelem, přemožitelé českého výběru. Vítěz utkání si zajistí účast na mistrovství. Češi věděli, že k uchování postupové naděje dnes nad Izraelem musejí zvítězit nejméně pětibodovým rozdílem, právě o tolik totiž v neděli prohráli s Maďarskem. A zápas měli rozehraný výtečně: od první čtvrtiny si udržovali mírný náskok a v úvodu se mohli spolehnout znovu na kanonýra Luboše Bartoně, který se po nedělním trápení s Maďarskem dnes v první desetiminutovce připomněl třinácti nastřílenými body.

Ježdíkovu týmu se znamenitě vyvedl hlavně vstup do druhé čtvrtiny. Welsch se Starostou zvýšili už na 34:21 a když se k nim vzápětí přidali obávaní trojkaři Miloš s Votroubkem, vedli čeští reprezentanti v 16. minutě už 43:26. Ani hrozivé sedmnáctibodové manko ale odpor Izraelců nezlomilo. České mužstvo po střeleckých hodech totiž před poločasem v nejméně vhodnou dobu zastihla herní krize a soupeř se dokázal senzačně vrátit do utkání. Češi přes čtyři minuty nedali koš, v útoku kupili chybu na chybu a soupeř se hlavně díky Bernsteinovi a Šelefovi dotáhl před poločasem na tříbodový rozdíl.

V urputné bitvě český tým dokázal držet těsný náskok jen do 29. minuty, pak se poprvé od první čtvrtiny dostal do vedení soupeř a začala přetahovaná o vedení. V závěrečném dějství Češi ještě po Whitfieldově příspěvku žili v naději a vedli 73:69, ale následná devítibodová šňůra soupeře odpor českého mužstva definitivně zlomila. Český výběr, který v první fázi kvalifikace vyřadil Polsko a Estonsko, tak zůstal těsně před branami mistrovství. Naposledy se na něm Češi představili ve Francii v roce 1999.

ČR - Izrael 78:83 (26:21, 45:42, 60:58)
Nejvíce bodů: Miloš 15, Bartoň 13, Welsch a Benda po 10, Whitfield a Sokolovský po 9, Votroubek a Starosta po 6 - Burstein 16, Hagag 15, Green a Šelef 11.
        Autor: ČTK

Basketbalisty dnes čeká druhý zápas na dodatečném kvalifikačním turnaji
Češi budou hrát proti Izraelcům o naději

12.09.2005 14:42 - P r a h a  -  Evropský šampionát s českou účastí? Po včerejší porážce s Maďarskem se toto spojení nejeví příliš reálně. Ovšem národní tým dnes večer udělá maximum, aby si uchoval alespoň teoretickou naději. Pokud v souboji s Izraelem uspěje, stále nebude z postupové hry venku. Ale i tentokrát se střetne s velice silným protivníkem. "Izrael je zemí s obrovskou basketbalovou tradicí," říká úvodem o dnešním soupeři české reprezentace Martin Augustin, asistent reprezentačního trenéra Michala Ježdíka. "Tamní kluby patří k evropské špičce, i když je pravdou, že jsou posíleny o kvalitní zahraniční basketbalisty a jejich obrovské úspěchy nejsou plně spojeny s reprezentanty Izraele." Účast izraelské reprezentace v dodatečné kvalifikaci byla pro mnohé odborníky i fanoušky velkým překvapením. "V každém případě se nečekalo, že se Izrael ocitne v dodatečné kvalifikaci. Všichni očekávali, že si uhraje účast na závěrečném turnaji hned v první fázi," přikyvuje Augustin. "Podle toho se k nim však také přistupuje. Všeobecně se čeká, že by měli být nejsilnějším týmem a postoupit na mistrovství Evropy. Mají dlouhodobě výborné výsledky i v mládežnických kategoriích, což se projevuje například i tím, že mají ve svém kádru tři hráče z loňské reprezentace do dvaceti let."

Kde lze hledat největší osobnosti současného izraelského výběru? "Narozdíl od reprezentací Maďarska nebo Polska u nich není výrazný vysoký skórující hráč. Amit Tamir (210 cm) není klasickým skórerem, nýbrž jde o jejich hlavního doskakovače, který nepatří k základní ose. Oni spoléhají především na výborné atlety."  Poté si Augustin přeci jen vybral čtveřici hráčů, které zařadil mezi tzv. klíčové postavy. "Nejvíce skórujícími hráči jsou Green, Burstein, Tapiro a Shelef. Většinou se jejich průměrný podíl na skóre pohybuje od deseti do šestnácti bodů na zápas. Svědčí to o tom, že izraelský tým není stavěný na jednu klasickou hvězdu, ale na velkou univerzálnost a rozložení hlavní tíhy na více hráčů." Jestliže hlavní kouč Michal Ježdík přirovnával prvního soupeře Čechů na dodatečném kvalifikačním turnaji k Polsku, herní styl reprezentace Izraele je do jisté míry podobný Estonsku.  "To přirovnání tu padlo. Izraelci skutečně nejsou nijak výrazně vysocí, ale jsou velmi pohybliví a velmi univerzální. Vždy hráli velmi chytrou hru s kvalitní střelbou a velmi rychlým přechodem do útoku," charakterizuje Augustin dnešního soupeře národního týmu. Kudy by měla vést cestička k jeho překonání? "Izraelci na hřišti vždy vynikali úžasnou disciplínou a kolektivním pojetím. I když je to jen zobecnění, musíme se připravit hlavně na to, že jedině čtyřicetiminutový velice kvalitní výkon bez ohledu na stav povede k úspěchu." Začátek utkání mezi Českou republikou a Izraelem je ve 20 hodin.
        sbo


Čeští reprezentanti prohráli v Novém Sadu s Maďarskem 79:84
Basketbalisté klopýtli, postup se vzdálil

11.09.2005 22:28 - N o v i S a d - Tažení českých basketbalistů za postupem na evropský šampionát se zadrhlo. Svěřenci Michala Ježdíka podlehli v úvodním utkání poslední fáze kvalifikace v Novém Sadu Maďarsku 79:84 a pokud chtějí nadále pomýšlet na účast na šampionátu, musí v pondělí přehrát favorizovaný Izrael. A to minimálně stejným bodovým rozdílem.

Český tým do utkání vstoupil povzbuzený předchozími výhrami nad Polskem i Estonskem, ale proti Maďarům musel od samého začátku utkání dotahovat náskok soupeře. Už v páté minutě museli Češi poprvé vyhlásit stav ohrožení, když soupeř unikl do devítibodového trháku. Ježdíkův tým vyplýtval příliš mnoho sil při likvidování několika maďarských nástupů. Nikdy se sice nenechal úplně zlomit, ale taktovku utkání mužstvo dirigované hlavně výtečným Báderem nikdy nepustil, i když Češi často míchali sestavou. Češi ztráceli v poločase šest bodů, když ale ve 24. minutě snížili na 47:49, povedla se soupeři další sedmibodová šňůra. Minutu před koncem třetí čtvrtiny vedlo Maďarsko dokonce už o dvanáct bodů, přesto čeští reprezentanti znovu v závěrečné desetiminutovce dokázali zadělat na pořádné drama.

K českému útoku zavelel dvěma trojkami za sebou v 35. minutě dlouhán Votroubek a snížil na rozdíl čtyř bodů. V závěru pak na sebe často bral zodpovědnost Welsch, jediný český zástupce v NBA. Hlavně díky němu Češi stále žili v naději. Minutu a půl před koncem Welsch trojkou dotáhl své mužstvo na dohled tří bodů, pak se ještě trefil za dva body a soupeř vedl už jen 81:79. Přesto už Maďarsko v hektickém závěru i díky úspěšným trestným hodům vedení a první cenné vítězství ve skupině nepustilo. Češi tak musejí do pondělí zmobilizovat síly a porazit Izrael. Pokud nevyhrají alespoň o pět bodů, jejich sen o účasti na ME se definitivně rozplyne.

Maďarsko - Česko 84:79 (26:18, 41:35, 66:55)
Nejvíce bodů: Báder 21, Németh 15, Dávid 13, Gulyas 12 - Welsch 16, Benda 15, Miloš 11, Whitfield a Votroubek 9, Starosta 8, Sokolovský 6, Bartoň 3, Czudek 2. Rozhodčí: Drabikovskij (Ukr.), Dovidavičius (Lit.), Pukl (Slovin.). Fauly: 25:25. Trestné hody: 28/21 - 22/15. Pět chyb: Meszaros - Miloš, Czudek. Trojky: 7:10. Diváci: 500.
        ČTK

Národní tým zítra vstoupí do finální fáze bojů o postup na mistrovství Evropy
Čechy teď zajímá pouze Maďarsko
10.09.2005 20:48 - P r a h a  -  Reprezentantům České republiky stojí v cestě na evropský šampionát poslední dvě překážky. V dodatečném kvalifikačním turnaji v Novém Sadu změří síly s Maďarskem a Izraelem, přičemž vstupenku na přehlídku nejlepších evropských týmů získá pouze vítěz. Na pondělní duel s Izraelem však čeští basketbalisté nemyslí. V hlavách mají pouze úvodní střetnutí s Maďary. "Ne že bychom nechávali izraelské basketbalisty stranou, ale chceme jít i v dodatečném kvalifikačním turnaji krok za krokem. To znamená, že teď upřeme veškerou svou pozornost na Maďarsko," předeslal Martin Augustin, jeden z asistentů hlavního trenéra Michala Ježdíka. Hlavní kouč přirovnal prvního soupeře Čechů k Polsku, s nímž se jeho svěřenci dvakrát vypořádali v jedné ze skupin dodatečné kvalifikace. Augustin s tímto názorem souhlasí. "Skutečně jsou si složením týmu podobní. Mají kvalitní podkošovou hru, jsou fyzicky vyspělí. Zároveň mají schopné hráče na perimetru, kteří dokáží vysoké podkošové hráče využít a doplnit kvalitní střelbou z venku."
    O které hráče se hra maďarské reprezentace nejvíce opírá? "Jejich hra stojí na čtveřici mimořádně zkušených a dalo by se říci kvalitních hráčů s dobrou basketbalovou historií. Jedná se hlavně o podkošového hráče Gulyase měřícího 213 cm. Výborně se orientuje ve hře pod košem, navíc dokáže patřičně využít svých kilogramů. Nemá žádné technické omezení, protože umí hrát pravou i levou rukou, je také schopen vystřelit i ze střední vzdálenosti." Robert Gulyas patří mezi klíčové hráče Maďarska. I u něj však Augustin odhalil slabinu. "Jediný jeho handicap, který by mohl být klíčem k jeho hře, vidím v pomalejším pohybu. Vyplývá to z jeho váhy. Pomaleji se přesouvá jak z útočné poloviny na obrannou, tak i naopak. Myslím, že právě v tom by měla být naše výhoda. Rozhodně ho však nesmíme nechat hrát jeho hru."
    Dalším pilířem prvního soupeře českých reprezentantů je podle Augustinova vyjádření István Németh. "Je to střelec se vším všudy," chválí Augustin další z maďarských hvězd. "Může hrát i rozehrávače, ale prioritně je stavěn na pozici střílejícího rozehrávače. Je schopen vystřelit po cloně, ovšem stejně tak si dokáže vytvořit dobrou pozici sám."
    Právě na tom, jak se Čechům podaří eliminovat výše zmíněnou dvojici, může záviset výsledek nedělního střetnutí. "Na tyto dva hráče nejvíce spoléhají. Mají obstarávat hlavní střeleckou produkci svého týmu. K nim do rozhodující čtveřice se dá přiřadit ještě rozehrávač Krisztian Mészáros a druhý podkošový hráč hrající na pozici čtyři Kornél Dávid." Mészáros má podle Augustina velkou podporu trenéra. "Jde o velice zodpovědného hráče. Je vůdčím typem a nebojí se vzít odpovědnost na svá bedra v důležitých pasážích zápasu. Rozděluje míče po vnicích ke koši a přihrávkou umí najít spoluhráče jak na perimetru, tak i pod košem. Dokáže vystřelit i za tři body, i když to není jeho hlavní úloha."
    Rozehrávač maďarského reprezentačního družstva se na soupeře vždy velice pečlivě připravuje. "V přípravě bývá velmi zodpovědný, jeho koníčkem je studovat, co protivník umí a rád používá. Proto se dá očekávat, že bude mít naše hráče dobře nastudované a je pravděpodobné, že by mohl nastoupit v důležitých chvílích na hráče, kterého budou Maďaři na naší straně považovat za klíčového."
Martin Augustin se krátce zastavil ještě u posledního hráče z elitního maďarského kvarteta, Kornéla Dávida. "Na rozdíl od Gulyase hraje i čelem ke koši. Je atletickým typem basketbalisty a umí hrát ve vnitřním prostoru. V neposlední řadě víme, že je velice bojovný a prosazuje se i bodově."
    V současném elitním basketbale je velice důležitou součástí přípravy důkladná znalost soupeře. Najít jeho silné i slabé stránky a dokázat těchto poznatků co nejúčelněji využít, to je mnohdy klíč k úspěchu. Slabší stránku na své soupisce mají i Maďaři. "Nevím zda to označit přímo za slabinu, ale možná ano, protože o tom sami často mluví: nemají vyrovnaného hráče na pozici tři," říká dále Augustin.
"Proto na křídle zkouší hráče, kteří sice ve svých klubech hrají klíčovou roli, ale to platí v maďarské lize. Buď na této pozici nastupuje vysloveně obranář, nebo hráč, který má ve svém klubu úlohu klíčového střelce, ale v reprezentaci hraje trochu něco jiného. Je možné, že bychom měli být na trojce přeci jen silnější."
Srovnání polského a maďarského týmu zde už jednou padlo. Obě družstva disponují značnou podkošovou silou. S Poláky se Welsch a spol. dokázali vypořádat, vyhráli oba duely. "Řekl bych, že náš nedělní soupeř má pod košem ještě vyšší kvalitu," domnívá se Augustin. "Polský obr Bigus přeci jen není tak kvalitní, jako Gulyas. Ten se totiž významně podílí i na nastřílených bodech."
Čechům nehraje do noty zdravotní stav Ondřeje Starosty. Ten se již několik týdnů potýká se zdravotními problémy a nemůže trénovat ani hrát se stoprocentním nasazením. "S tím však nemůžeme kalkulovat. Sám Ondra si musí říct, jestli je připraven do hry nebo ne," míní asistent reprezentačního kouče.
    Rozhodně odmítá názor, že by hra národního týmu měla být jiná se Starostou a jiná bez něj. "Nemůžeme říkat, že když nebude hrát na sto procent, ale jen na sedmdesát, tak změníme způsob hry. Musíme hrát pořád stejně a snažit se využít toho, v čem jsme třeba lepší. Pokud přemýšlíme o tom, že by mohla vysoká hmotnost soupeřových pivotů být naší výhodou v rychlých přesunech mezi oběma koši, tak bychom toho měli využít. Rozhodně však nebudeme měnit naše zásady v obraně."
První zápas čeká reprezentanty České republiky v neděli večer, druhý hned o den později. Trenéři nabádají své svěřence k tomu, aby mysleli výhradně na úvodní souboj s Maďarskem. "Od začátku dodatečné kvalifikace se držíme zásady, že jdeme zápas od zápasu," zdůrazňuje Augustin. "Nemůžeme porovnávat, kdo z našich protivníků bude lepší a kdo horší. Řekl bych, že Maďarsko má jednoznačně z hlediska basketbalového jména slabší zvuk než Izrael, ale je to matoucí. Vůbec na to nemůžeme myslet.                                                Maďaři dali dohromady mimořádně silný tým, což jeho výsledky v dodatečné kvalifikaci jasně potvrzují."
        sbo

Trenérům se do týmu pro dodatečný kvalifikační turnaj nevešli Pavlík a Kresta
Pavlík se pojede na své kamarády podívat
09.09.2005 09:03 - P r a h a - Čtrnáct hráčů, ale jen dvanáct míst. Dva basketbalisté museli zůstat mimo hru. Čeští reprezentanti odletí již zítra k dodatečnému kvalifikačnímu turnaji o ME a trenéři národního týmu museli po včerejším přípravném duelu s Wloclawkem určit dva hráče, kteří se do nominace nevejdou. Volba nakonec padla na dvojici Pavlík, Kresta. Zatímco hráči spěchali po skončení zápasu s polským vicemistrem do šatny, trenérský triumvirát zůstal na palubovce a téměř patnáct minut rokoval. Téma rozhovoru bylo jasné. Hlavní kouč Michal Ježdík a jeho asistenti Jan Skokan s Martinem Augustinem museli vyslovit jména dvou hráčů, kteří se dodatečného kvalifikačního turnaje v Novém Sadu nezúčastní.

"Do Nového Sadu odjedeme bez Jana Pavlíka a Iva Kresty," oznámil o chvíli později Michal Ježdík. Pavlík plnil roli třetího rozehrávače za Petrem Czudkem a Mauricem Whitfieldem, pivot Ivo Kresta se kvůli svatbě připojil k reprezentačnímu družstvu až v polovině dodatečné kvalifikace. Ve čtvrtečním střetnutí s Wloclawkem podali oba dva solidní výkon. Rozehrávač maďarského Paksu odehrál více než polovinu zápasu a nastřílel sedm bodů (dvojky 2/2, ale trojky 1/7), k tomu přidal dvě asistence. Kresta strávil na palubovce necelých osmnáct minut, během nichž navýšil konto svého týmu o osm bodů (dvojky 4/5, trojky 0/2) a doskočil pět míčů. "Zrovna v utkání s Wloclawkem jsem měl ze své hry dobrý pocit," podotkl Jan Pavlík. Halu na Folimance opouštěl mezi prvními a na jeho tváři byly jasně patrné známky obrovského zklamání. "Jo, jsem hodně zklamaný," přiznal vzápětí tichým hlasem. Když odcházel ze šatny, křikl na své spoluhráče: "Budu vám držet palce!" Toho, že patřil mezi "ohrožené" basketbalisty, si byl dobře vědom. "Takové je rozhodnutí trenéra a s tím se nedá nic dělat," dodal smířlivě. Snažení národního týmu bude velmi pečlivě sledovat. "V neděli se na náš zápas s Maďarskem určitě přijedu podívat."

Také Ivo Kresta si už může naplánovat soukromý program. Trenérům se mezi elitní dvanáctku nevešel. "Nemám na vybranou," pokrčil rameny. "Trenér prostě musí udělat nominaci a já vím, že to pro něj určitě není lehké." Oproti ostatním basketbalistům byl v nepoměrně složitější situaci. Společnou přípravu neabsolvoval od začátku. "Byl jsem s reprezentací vlastně jen týden a půl. Už dopředu jsem tušil, že to takhle dopadne." V posledním utkání bojoval o svou šanci ze všech sil. "Na hřišti jsem se cítil dobře," zdůraznil Kresta. "Snad to šlo v obraně i v útoku, zvládl jsem i útočné systémy. Na druhou stranu kluci už jsou spolu více než měsíc a půl a trenér musí vzít hráče, kteří jsou navzájem více sehraní. V této sestavě jim to asi půjde líp." V České republice se basketbalista francouzského Olympique Antibes příliš dlouho nezdrží. "Teď se vracím do Ostravy. Musím zavolat do klubu, že do Nového Sadu s reprezentací nejedu. Do Francie poletím nejspíš v sobotu."

Nominace ČR na dodatečný kvalifikační turnaj
Rozehrávači: Petr Czudek, Maurice Whitfield
Křídla: Jiří Welsch, Luboš Bartoň, Pavel Miloš, Ladislav Sokolovský, Michal Křemen
Pivoti: Ondřej Starosta, Petr Benda, Zbyněk Pospíšil, Stanislav Votroubek, Daniel Douša

Přehled zápasů dodatečného kvalifikačního turnaje
Neděle 11. 9.    Maďarsko - Česká republika (20 hodin)
Pondělí 12. 9.    Česká republika - Izrael (20 hodin)
Úterý 13. 9.       Izrael - Maďarsko (20 hodin)
        sbo

Basketbalisté mají v pátek volno, o den později odlétají bojovat o ME
Národní tým na závěr přípravy jen remizoval
08.09.2005 17:58 - P r a h a - Návštěva divadla, poslední trénink v hale pražské Sparty a přípravný zápas s polským Wloclawkem v rámci Memoriálu Dr. Ordnunga v hale USK Praha. Právě tak vypadá závěr přípravy reprezentačního družstva České republiky, které v sobotu odletí do Nového Sadu k poslední části dodatečné kvalifikace o mistrovství Evropy. Třídenní sraz v Praze si elitní čeští basketbalisté zpestřili kulturní vložkou. Vinohradské divadlo mělo ve středu večer na programu vynikající komedii Brouk v hlavě, v níž excelují známí herci Viktor Preiss či Ivan Trojan. Právě Trojan je velkým basketbalovým fanouškem. Všichni hráči i členové realizačního týmu se v divadle velmi dobře bavili a někteří z nich dokonce Trojanovo herecké umění v dobrém rozmaru napodobovali. 
Dnes dopoledne však už byl na programu poslední trénink před odletem do dějiště dodatečného kvalifikačního turnaje. V jeho první části se reprezentanti zaměřili především na střelbu, poté přišlo na řadu tradiční zopakování útočných systémů. Odpoledne pak v hale USK na Folimance změřil Ježdíkův výběr síly s účastníkem ULEB Cupu, polským týmem Anwil Wloclawek.

Reprezentace ČR "A" - Anwil Wloclawek 76:76 (19:27, 42:39, 57:58)
Reprezentanti se rozhodně nepředstavili v optimálním světle. Do utkání nastoupili bez kapitána Petra Czudka, který dostal volno, a také bez odpočívajícího Jiřího Welsche. Základní pětka nastoupila ve složení Maurice Whitfield, Luboš Bartoň, Pavel Miloš, Ivo Kresta a Ondřej Starosta. Petr Benda navíc odehrál pouze necelé tři minuty, Luboš Bartoň pak jen o osm minut více.

Hosté začali ve velkém stylu a po dvou minutách vedli 9:0! Trenér Ježdík v tu chvíli domlouval svým svěřencům při oddychovém čase, ale chvíli po jeho skončení to bylo již 2:16!!! V polovině první čtvrtiny přišla na řadu druhá pětka, přesto Češi prohráli úvodní desetiminutovku o osm bodů. Wloclawek si udržoval vedení i v dalším průběhu prvního poločasu. V útoku se ovšem neprosazoval s takovou lehkostí, jako v první čtvrtině a národní tým začal své manko bod po bodu likvidovat. Po trojkách Křemena a Miloše ze stejného místa se dostal do těsného vedení a to si přenesl i do začátku druhého poločasu.

Na začátku třetí čtvrtiny Češi zvýraznili svůj náskok až na sedmibodový, po šňůře 2:13 však záhy znovu prohrávali! V domácím družstvu měl po třiceti minutách na svém kontě alespoň jeden přesný zásah každý hráč s výjimkou Bartoně, zatímco téměř veškerou střeleckou produkci Wloclawku obstarávala trojice Zavackas, Kadziulis a Witka. Závěrečná desetiminutovka rozuzlení nepřinesla. Blíže k nečekanému skalpu reprezentačního týmu České republiky měli polští basketbalisté, kteří dvě a půl minuty před koncem vedli o pět bodů. Jenže Miloš čtyřmi a Douša dvěma body skóre otočili a konečnou remízu zařídil jedním trestným hodem dvě vteřiny před koncem Kadziulis. Trenéři obou družstev se dohodli, že prodloužení se hrát nebude. Bezprostředně po skončení střetnutí oznámili trenéři národního týmu nominaci pro dodatečný kvalifikační turnaj. Ze čtrnácti hráčů vystavili stop dvojici Jan Pavlík a Ivo Kresta.

Body: Sokolovský 13 bodů a 5 asistencí, Miloš 13, Starosta 10 bodů a 14 doskoků, Křemen a Kresta 8, Pavlík 7, Whitfield 5, Daniel Douša 4 body a 6 doskoků, Pospíšil 4 body a 5 doskoků, Votroubek a Benda 2
- Zavackas 26 bodů a 12 doskoků, Kadziulis 20, Witka 13
Střelba za 2 b.: 23/39 - 19/39
Střelba za 3 b.: 7/32 - 8/23
Trestné hody: 9/13 - 14/15
Doskoky: 39 - 31
Asistence: 11 - 13
Ztráty: 15 - 17
Osobní chyby: 21 - 19, 5 chyb: Křemen
            sbo

Máme dobré družstvo s reálnou šancí na postup, říká pivotman národního týmu
Ivo Kresta bojuje o reprezentační dres
08.09.2005 11:27 - P r a h a - Částečná spokojenost. Těmito dvěma slovy se dá zcela výstižně vyjádřit dojem, který si reprezentační pivot Ivo Kresta odnesl z uplynulé sezony. Strávil ji ve druhé francouzské nejvyšší soutěži, v týmu Olympique Antibes. "Osobně mohu být spokojen. Týmově to však bylo horší," říká Kresta, jehož chlebodárce se nakonec ve druhé lize zachránil.  Ivo Kresta přišel do Francie z Německa. Herní styly, kterými se družstva v těchto zemích prezentují, se od sebe výrazně liší. "Bylo to pro ně něco úplně nového," přiznává basketbalista, který narostl do výšky 205 cm. "V Německu se hraje mnohem agresivněji, zatímco ve Francii se spíše hodně běhá. A také je tam hodně skokanů."

Začátek v novém působišti neměl Kresta právě nejjednodušší. Svou pozici v týmu si musel tvrdě vybojovat. "Na pozici pětky hrál jeden Američan a pod košem jsme navíc měli tamní legendu Ostrowskiho, který hrál přede mnou, takže jsem většinou chodil na hřiště jako střídající hráč." Až když se Ostrowski zranil, našlo se pro Krestu více prostoru. "Přišlo to asi po měsíci a půl. Po jeho zranění jsem začal hrát víc." Na svých nelehkých začátcích našel český reprezentant i jedno velké plus. "Je pravda, že to na začátku vyšlo tak akorát. Chodil jsem na hřiště asi na patnáct minut a díky tomu jsem se stihl dostatečně aklimatizovat." Sám Kresta říká, že měl ze své hry vcelku dobrý dojem. Jenže s výsledky Olympique to bylo o poznání horší. Týmu se nedařilo a potácel se u dna tabulky. Nakonec se v ProB udržel díky vydařenému finiši. "Celou sezonu jsme bojovali o udržení. Naštěstí jsme v posledních dvou měsících začali hrát mnohem lépe a nakonec splnili cíl, kterým byla záchrana v soutěži." O svém působišti v nadcházející sezoně má osmadvacetiletý basketbalista jasno. "Podepsal jsem smlovu s Antibes ještě na jeden rok. Rýsovalo se sice i angažmá v nejvyšší soutěži ProA, ale ve Francii si poté odhlasovali, že mohou mít v klubech čtyři americké basketbalisty a tím pro mě šance na ProA padla." Troufá si Kresta se svým klubem na lepší než dvanácté místo, na kterém Olympique skončil v minulé sezoně? "Vedení by chtělo bojovat o playoff. Já však v tuto chvíli vůbec nevím, jak bude tým složený. Skoro všichni hráči odešli, zůstali jen čtyři mladší hráči, kteří navíc moc nehráli. Uvidíme."

Kresta v minulých letech neodmyslitelně patřil do kádru české reprezentace. Národní tým se začal připravovat na dodatečnou kvalifikaci v polovině července, ovšem bez Krestovy účasti. Basketbalový reprezentant se totiž v létě ženil. A nebyla to svatba ledajaká.  "Sešlo se na ní 108 lidí," poznamenal s úsměvem novomanžel. Jak vzápětí se smíchem dodal, původně chtěl o předposledním červencovém dni pozvat ještě o několik desítek osob více. "V původním draftu jich bylo přes 170..."

K reprezentaci se Kresta připojil v rozjeté kvalifikaci, přesněji v její polovině. Trenér Michal Ježdík jej měl k dispozici na trénincích před odvetnými zápasy s Estonskem a v Polsku, ovšem jeho služeb prozatím nevyužil. Přemýšlí Kresta o tom, zda se vejde do dvanáctičlenné nominace pro dodatečný kvalifikační turnaj?  "Bude záležet na trenérovi Ježdikovi. Je tu čtrnácti hráčů a do nominace se jich vejde jen dvanáct. Navíc chápu, že ostatní kluci se spolu připravovali měsíc a půl, zatímco já jsem přijel mnohem déle. Sice jsem trénoval individuálně, ale sám cítím, že nejsem se spoluhráči ideálně sehraný." V každém případě je jasné, že česká reprezentace může na postup pomýšlet zcela reálně. "Šanci mají všechny tři týmy, včetně nás. Máme velice kvalitní družstvo," zdůrazňuje Kresta. "Myslím si, že všechna utkání budou velice vyrovnaná. Je potřeba, aby se všichni naši hráči dali zdravotně dohromady a mohli hrát na sto procent."
        sbo

Reprezentační pivot věří, že se národní tým dostane na ME a on bude při tom
Starosta stále nemůže hrát na sto procent
07.09.2005 16:40 - P r a h a - Jednou je nahoře, podruhé dole. Právě takový osud stihl v posledním roce pivota české reprezentace Ondřeje Starostu. Ve francouzské lize byl nahoře. Odehrál skvělou sezonu, kterou završil přestupem do týmu úřadujícího mistra SIG Štrasburg a účastí na letní lize v USA v dresu San Antonia. Jenže na začátku nové sezony je spíše dole. Trápí jej nepříjemné zranění.
Česká reprezentace zatím úspěšně bojuje o jediné volné místečko na evropském šampionátu. V dodatečné kvalifikaci zcela opanovala skupinu A, vyhrála všechna čtyři utkání. Teď ji čeká dodatečný kvalifikační turnaj. V cestě mezi evropskou basketbalovou smetánku se Čechům postaví poslední dva soupeři - Maďarsko a Izrael.
   
Zranění žádá klid
V případě úspěchu si Ježdíkův elitní výběr zajistí postup na mistrovství Evropy. Šampionát je pro všechny hráče obrovskou výzvou. Jenže Starosta stále není stoprocentně v pořádku. "Bohužel můžu hrát tak na sedmdesát procent," posteskl si 215 cm vysoký basketbalista. Prakticky od začátku společné přípravy v polovině července si stěžuje na bolest v oblasti levého kolena. Co jej vlastně přesně trápí? "Problém způsobuje namožení vazu na zevní straně kolena," stručně charakterizoval původ Starostova zranění Bc. Jiří Šmíd, fyzioterapeut národního týmu.
Zraněné místo nesnese plnou tréninkovou zátěž, o zápasovém zatížení ani nemluvě. "Doktor mi doporučil dvoutýdenní klid. To však v současné době nejde," naznačil jeden z klíčových hráčů reprezentace, že dlouhodobější vysazení z tréninkového procesu není v rozjeté kvalifikaci reálné.
Starosta věřil, že mu pomůže třídenní volno, které reprezentanti dostali po vítězném střetnutí v Polsku. V průběhu úterního tréninku se však zraněné místo znovu ozvalo a druhý nejvyšší hráč české reprezentační sestavy koleno po tréninku opět pečlivě ledoval. "Asi jsem to na prvním tréninku trochu přehnal," pokrčil rameny. "Budu se muset pořád trochu šetřit."
Zvlášť u podkošového hráče jsou podobná zranění velice nepříjemná. Starosta absolvuje v každém zápase nespočet těžkých soubojů, při nichž koleno hodně zatěžuje. Ve čtyřech kvalifikačních duelech odehrál celkem 91 minut, v průměru šlo o necelých 23 minut na utkání. Pokud by byl stoprocentně zdravý, trenér Ježdík by jej nepochybně využíval ve hře mnohem častěji.
"Hodně mě mrzí, že nemohu hrát naplno," lituje Starosta. "Jednak nemám vinou zranění natrénováno, což se projevuje i na fyzické kondici, a samozřejmě mě to limituje i v samotné hře."
   
Těžším soupeřem budou Maďaři
Česká reprezentace má i v dalších dnech velice náročný program. Po třídenní tréninkové přípravě v hale pražské Sparty následuje jeden volný den (pátek), v sobotu již basketbalisté odlétají do Nového Sadu. Právě tam budou usilovat o naplnění svého snu, kterým je postup na mistrovství Evropy. "Vylosování mohlo být příznivější," naráží Starosta na skutečnost, že národní tým sehraje dva zápasy v prvních dvou dnech turnaje. Nejprve změří síly v neděli s Maďarskem, v pondělí se pak střetne s Izraelem. Na závěr je v programu duel mezi oběma soupeři Čechů, kteří doufají, že v něm již nebude o co hrát.
"Pokud bychom hráli první a třetí zápas, bylo by to pro nás určitě lepší. Ale na druhou stranu je jasné, že jestli chceme postoupit na mistrovství Evropy, tak prostě musíme dvakrát vyhrát a je jedno, jaké při tom bude pořadí zápasů." První pivot reprezentačního výběru soudí, že obtížnější překážkou v cestě mezi evropskou elitu bude hned první protivník. "Myslím si, že Maďarsko pro nás bude těžším soupeřem než Izrael. Vím, že mají sehranou dvojici podkošových hráčů, kteří jsou velice dobří."
V případě úspěchu v prvním střetnutí se českým basketbalistům dvířka na šampionát znovu výrazněji pootevřou. "Podle mého názoru pro nás bude první zápas klíčový," míní Starosta, kteří svému týmu věří. "Určitě máme šanci se na šampionát dostat. Já jen doufám, že budu při tom."
            sbo

Národní tým se bude v hale Sparty tři dny připravovat na rozhodující boj o ME
Reprezentanti zahájili další sraz fotbalem
06.09.2005 13:56 - P r a h a - Tři dny volna a znovu do práce. Basketbalisté České republiky si po postupu do další fáze dodatečné kvalifikace užili prodlouženého víkendu a dnes v pravé poledne se hlásili v hale pražské Sparty k další fázi přípravy. Na Letné budou trénovat tři dny, v pátek mají volno a v sobotu odlétají do dějiště dodatečného kvalifikačního turnaje v Novém Sadu. Trenér Michal Ježdík svým svěřencům slíbil, že pokud úspěšně zvládnou poslední kvalifikační zápas ve skupině A, zahrají si na nejbližším společném tréninku fotbal. Hráči jeho podmínku do puntíku splnili. V Polsku dokázali vyhrát a ze skupiny postoupili z prvního místa bez jediné porážky. Dnes v poledne se pak dočkali zasloužené odměny.
Zasloužený fotbálek
Hlavní kouč přinesl do haly zbrusu nový míč, s nímž hrají fotbalisté slavné Barcelony. Petr Czudek si natáhl přes hlavu červeno-bílý dres pražské Slavie, po jeho bok se v týmu tmavých postavili Ondřej Starosta, Pavel Miloš, Ladislav Sokolovský, Jan Pavlík, Ivo Kresta a asistent trenéra Martin Augustin.  Prostějovský dirigent prokázal své schopnosti hned v úvodu, když naservíroval míč před prázdnou branku Ivo Krestovi. Když o chvíli později brankář světlých Petr Benda nastřelil napadajícího Ondřeje Starostu a od něj se míč odrazil do branky, Czudek v narážce na obrovitého útočníka fotbalové reprezentace Jana Kollera pobaveně zahlásil: "Smetanova Lhota." O vítězi se nakonec rozhodlo až v prodloužení. Czudkův tým sice vedl chvíli před koncem 4:2, ale nakonec o jeho porážce rozhodla trefa Zbyňka Pospíšila. A kdo si nakonec odnese cennou trofej v podobě fotbalového míče? O tom se rozhodne až na dnešním druhém tréninku.
Hráči vyzkoušeli nové míče
Přestože měli reprezentanti po posledním duelu v Polsku tři dny volna, někteří z nich si je zpestřili tréninkem v klubu. Například kapitán Petr Czudek trénoval v Prostějově, Ladislav Sokolovský v Nymburku a Pavel Miloš na Spartě. Naopak pivot Ondřej Starosta si dal volno, jeho zraněná noha potřebovala klid. Čeští basketbalisté si také vyzkoušeli nové míče. "Právě s novými míči tohoto typu se bude dodatečný kvalifikační turnaj v Novém Sadu hrát," hlásil vedoucí družstva Dušan Štěnička. Pro hráče však nejde o úplnou novinku, nedávno s těmito míči odehráli několik utkání. "Hráli jsme s nimi v přípravě dva zápasy ve Švédsku i turnaj v Portugalsku," doplnil reprezentační asistent Martin Augustin. A náplň tréninku po úvodním fotbalu? Hráči si nejprve oživili veškeré útočné systémy proti osobní i zónové obraně, poté přišlo na řadu řešení přesilových situací a chybět pochopitelně nemohla ani střelba. V závěru tréninku se reprezentanti přesunuli do posilovny. V podvečer je na programu opět v hale Sparty druhá tréninková fáze.
        sbo

Rozhodl o tom dnešní losování v tureckém Izmiru
Basketbalisté zahájí závěr kvalifikace s Maďarskem
05.09.2005 16:09 - I z m i r - V neděli vstoupí čeští basketbaloví reprezentanti do závěrečného turnaje kvalifikace o postup na mistrovství Evropy. Nejprve se utkají s Maďarskem, o den později nastoupí proti Izraeli. Na finálový turnaj, který se uskuteční v Srbsku a Černé Hoře, postoupí pouze vítěz skupiny. Rozhodl o tom los v tureckém Izmiru.

Všechny tři týmy vyhrály své skupiny v první části dodatečné kvalifikace a postoupily do její poslední fáze. Češi si při stoprocentní bilanci poradili s Polskem a s Estonskem, stejně jako Izrael v duelech s Belgií a s Nizozemskem. Maďarsko pak postoupilo ze skupiny, v níž se střetlo s Portugalskem a se Švédskem. Na finálový turnaj, který se uskuteční v Srbsku a Černé Hoře, postoupí pouze vítěz skupiny. Ten pak v základní skupině D doplní týmy Lotyšska, Španělska a domácího výběru. Mistrovství Evropy začne v pátek 16. září. Český tým v pátek výhrou v Polsku završil své suverénní vystoupení v prvním kvalifikačním cyklu. V úterý se mužstvo sejde před závěrečnou přípravou v Praze v hale Sparty, v sobotu pak odletí do Srbska.
       
Program závěrečné fáze kvalifikace:
Neděle 11. září: 20.00, ČR - Maďarsko,
Pondělí 12. září: 20.00, ČR - Izrael,
Úterý 13. září: 20.00, Izrael - Maďarsko.
            ČTK

Reprezentanti České republiky se přiblížili účasti na evropském šampionátu
Byli jsme mentálně silnější, říká Ježdík

01.09.2005 21:45 - P r a h a - Výborně! Basketbaloví reprezentanti dál sní svůj sen o postupu na mistrovství Evropy. V bouřlivém prostředí ve Wloclawku nezastavilo partu okolo Jiřího Welsche a Luboše Bartoně ani domácí Polsko a český národní tým prošel dodatečnou kvalifikací bez jediné porážky! "Byli jsme mentálně silnější a to bylo nejdůležitější," liboval si trenér Michal Ježdík.
Díky příznivému vývoji v kvalifikační skupině A čeští reprezentanti nepotřebovali bezpodmínečně vyhrát. Postup do dodatečného kvalifikačního turnaje jim zajišťovala i maximálně osmibodová porážka. Jenže na tu nechtěli nabuzení basketbalisté ani pomyslet. "Nesmíme myslet na nic jiného než na vítězství," hlásal před zápasem Jiří Welsch.

Povedlo se. V úvodu nezastavitelný křídelník Bartoň sázel do polského koše jeden míč za druhým a dokonale přibrzdil očekávaný nápor domácího týmu. "Naším prvořadým cílem bylo zastavit úvodní nápor Polska. Hlavně díky vynikajícímu výkonu Luboše Bartoně se nám to opravdu podařilo," mohl kouč Ježdík spokojeně konstatovat, že základní úkol byl splněn na výbornou. Ani vládce české střídačky nekalkuloval s možností porážky, která by jeho svěřencům stačila k postupu. "Přijeli jsme do Polska vyhrát! Hlavním úkolem nás, trenérů, bylo motivovat všechny hráče, aby mysleli na výhru a ne na možnost porážky do osmi bodů. Myslím, že se nám to podařilo."

Lehké to však rozhodně nebylo. "V hale bylo pět tisíc diváků, skvělá atmosféra," přiblížil Ježdík, v jakém prostředí Češi dokráčeli k postupu. První dvě čtvrtiny byly velice vyrovnané, to samé platilo i o třetí desetiminutovce. Polákům se nepovedlo odskočit do výraznějšího vedení, které by jim dalo naději na úspěšnou koncovku. "V prvním poločase jsme téměř neustále drželi vyrovnaný stav. Vyšel nám i nástup do druhé půle, ve které jsme už vývoj utkání plně kontrolovali," uvedl dále hlavní trenér vítězného týmu. "Jsem přesvědčen o tom, že jsme nakonec vyhráli zcela zaslouženě. Byli jsme mentálně silnější."  V základní sestavě Ježdík tentokrát provedl dvě změny. Rozehrávače Petra Czudka nahradil Mauricem Whitfieldem a místo křídelníka Pavla Miloše nastoupil Ladislav Sokolovský. "Jeho hlavním úkolem bylo pokrýt na začátku zápasu Ignerskiho," vysvětlil trenér svůj tah. Skvělou práci odvedli i podkošoví hráči v čele s Ondřejem Starostou. Polskému obrovi Rafalu Bigusovi povolili jediný koš ze hry! "Výbornou práci však odvedli všichni hráči - celý tým," vyzdvihl Ježdík kolektivní výkon Čechů.

Ti se nevrací do Prahy hned po zápase, nýbrž až zítra. Mohou se těšit na krátké volno a po něm se již rozjede příprava na dodatečný kvalifikační turnaj. Postupem ze skupiny totiž snažení národního týmu v žádném případě nekončí. Jeho vysněný cíl leží mnohem výše: až v Srbsku a Černé Hoře, kde se uskuteční finálový turnaj mistrovství Evropy. K dispozici je však už jediná volná vstupenka. Mezi evropskou smetánku se probojuje pouze jeden z trojice Česko, Izrael a Maďarsko. "Turnaj, který nás čeká, bude ještě těžší než uplynulé čtyři zápasy," tuší Ježdík. "Hrát se bude na neutrální půdě a budou to jen dvě utkání, v nichž půjde doslova o všechno." 

Ve velmi krátkém čase bude známo družstvo, které se bude radovat, naopak dva týmy vyhlásí smutek. "Rozhodovat může každá ztráta, každá minutá střela. Každá mentální chyba bude potrestána." Dá se očekávat, na jak těžké soupeře Česká republika narazí? "Maďaři jsou hodně podobní Polsku, izraelští basketbalisté zase Estonsku. Proto se domnívám, že nás čekají velice podobné zápasy jako ve skupině. Všechny tři reprezentační týmy jsou velmi vyrovnané a postoupit může kdokoliv. Nepochybně budou rozhodovat maličkosti," doplnil závěrem Michal Ježdík.
        sbo

Dodatečná kvalifikace mistrovství Evropy: Polsko - Česká republika 64:69
Češi vyhráli v Polsku, postup se přiblížil
01.09.2005 19:56 - P r a h a - Basketbalisté České republiky udělali ve své cestě na mistrovství Evropy další podstatný krok. V závěrečném utkání dodatečné kvalifikace dokázali zvítězit ve Wloclawku nad Polskem o pět bodů 69:64 a zajistili si postup do dodatečného kvalifikačního turnaje. Jeho vítěz získá poslední volnou vstupenku na evropský šampionát.

Polsko - Česká republika 64:69 (21:21, 41:40, 54:56)

Trenér Michal Ježdík sáhl v základní sestavě oproti předchozím kvalifikačním duelům ke dvěma změnám. Na pozici rozehrávače poslal na palubovku Maurice Whitfielda místo Petra Czudka a na křídle Pavla Miloše nahradil Ladislav Sokolovský. Tuto dvojici doplnili již tradičně Jiří Welsch, Luboš Bartoň a Ondřej Starosta.

Češi začali velmi dobře a po dvou Bartoňových zásazích z první minuty vedli 4:0. Poláci se v úvodu utkání na útočné polovině hřiště hodně hledali, obr Bigus dokonce minul oba trestné hody a svůj první koš vstřelili až v polovině čtvrté minuty, kdy Szewczyk trefil trojku. Jenže v českém dresu naplno zářila hvězda excelentního střelce Luboše Bartoně - ten měl na kontě po čtyřech odehraných minutách již osm bodů! Jakmile Szewczyk svou druhou trojkou snížil, nezastavitelný Bartoň kontroval pěti body v řadě a posunul svůj tým do slibného, osmibodového vedení. Bartoňův střelecký účet z první čtvrtiny se nakonec zastavil na neuvěřitelných šestnácti bodech (odehrál 8 minut, dvojky 5/5, trojky 1/3, trestné hody 3/3), ale hostům ani to nestačilo k vedení. Polští reprezentanti se především zásluhou Szewczyka s Ignerskim z úvodního šoku vzpamatovali a své manko dokázali vymazat.

Nepříjemnou zprávou pro kouče Ježdíka byly tři osobní chyby rozehrávače Czudka, který je stihl nasbírat za necelé dvě minuty! O krok vpředu navíc byli v těchto fázích hry domácí hráči, nejvyššího vedení dosáhli v 16. minutě (34:28). Češi hrající bez odpočívajícího Bartoně (2 osobní chyby) nakonec náskok soupeře do přestávky dotáhli. Zasloužili se o to hlavně Votroubek s Milošem, kteří se postarali o jedenáct z posledních čtrnácti bodů svého týmu.

Ve třetí čtvrtině si ani jedno z družstev nevytvořilo výraznější náskok. Ve 27. minutě Bigus minul i napodruhé oba trestné hody a vzápětí bylo po Bartoňově šestce vyrovnáno - 50:50. Na straně domácích měli již tři basketbalisté po čtyřech osobních chybách (Sarzalo, Stefanski a Chylinski), v českém týmu měl výraznější potíže s fauly jen Sokolovský.

Do poslední desetiminutovky vstupovali s dvoubodovým náskokem Češi, jejichž poslední koš ve třetí čtvrtině trefil Welsch. Poláci se navíc proti obraně hostů více než čtyři minuty nedokázali prosadit a když Welsch upravil šest minut před koncem průběžný stav na 56:61, vyžádal si domácí kouč oddychový čas. Ani ten však hostitelům nepomohl. Na přesné trestné hody pivota Starosty navázal úspěšnou střelou z perimetru Welsch (9 bodů) a desetibodové vedení dávalo České republice výbornou výchozí pozici pro závěrečné minuty. Koncovku pak hosté zvládli s naprostým přehledem a díky cenné výhře skončili ve skupině A na prvním místě bez jediné porážky.

Dodatečný kvalifikační turnaj se uskuteční ve dnech 11. až 13. září v Srbsku a Černé Hoře. Soupeři českých basketbalistů budou bez ohledu na výsledky zbývajících zápasů Izrael a Maďarsko, vstupenku na finálový turnaj mistrovství Evropy získá pouze nejúspěšnější z těchto tří družstev.

Body: Ignerski 18, Szewczyk 10 bodů a 8 doskoků, Gortat 10, Dylewicz 9, Chylinski 6, Hyzy 4, Skibniewski 3 body a 6 asistencí, Stefanski a Bigus 2 - Bartoň 21 bodů a 7 doskoků, Welsch 10 bodů a 6 doskoků, Benda 9, Votroubek 8, Starosta 7, Whitfield 6, Miloš 5, Czudek 3

Tabulka skupiny A
1. Česká republika 8        2. Polsko 4        3. Estonsko 3            Zbývá sehrát poslední utkání mezi Estonskem a Polskem.
        sbo

Basketbalisté zvítězili i v Polsku

WLOCLAWEK (Polsko) - Čeští basketbalisté vyhráli také svůj čtvrtý zápas v dodatečné kvalifikaci o evropský šampionát. V Polsku dnes zvítězili 69:64 a postoupili do poslední fáze kvalifikace, v níž se spolu s dalšími dvěma týmy utkají v Novém Sadu o poslední volné místo na mistrovství Evropy. Čeští basketbalisté minulý týden v úterý porazili Polsko v Praze 73:64 a v dnešním přímém souboji o první místo ve skupině by jim k postupu stačila i prohra menší než o devět bodů. Ovšem tým trenéra Michala Ježdíka už před utkáním rázně odmítl možné spekulace a nechtěl přerušit svoji vítěznou šňůru.

Češi se nezalekli bouřlivého prostředí ve Wloclawku a během první čtvrtiny dokázali ustát obávaný nástup domácích reprezentantů. Hosté se mohli spolehnout hlavně na křídelního hráče Luboše Bartoně, na něhož domácí v obraně vůbec nestačili. Akvizice ze španělské Badalony obstarala téměř všechny body českého týmu a ten v páté minutě vedl už 17:10. Neudržitelný Bartoň v první desetiminutovce nastřílel ohromujících šestnáct bodů, ale soupeř dokázal krizi z úvodu zažehnat. Polsko totiž zase držel střelec Szewczyk a hlavně díky němu byl po první čtvrtině vyrovnaný stav. Povzbuzení Poláci vycítili šanci a rázem se pokusili o trhák. Po další trojce Szewczyka vedli ve 12. minutě už o pět bodů, a o dalších pět minut později byli domácí diváci v euforii, když jejich miláčci vedli 34:28. Kouč Ježdík v kritickém okamžiku vsadil na vysokého trojkaře Votroubka a jeho tah se vyplatil. Votroubek v závěru první půle zaznamenal dvě trojky a přibrzdil domácí v rozletu.

Český tým ve druhém poločase skvěle bránil, domácím další střeleckou šňůru už nepovolil a zaskočený polský celek neoživil ani výrazný bodový příspěvek Ignierského. Hosté pod košem dokázali zastavit mohutné polské pivoty, kteří byli velkou zbraní v prvním utkání, a výrazně tak svého soka znervóznili. Na konci třetí čtvrtiny se zápas zlomil na českou stranu. Čeští basketbalisté i dnes dokázali, že závěry vypjatých zápasů letos zvládají skvěle. Po třetí desetiminutovce vedli o dva body a závěr byl jejich jasnou záležitostí. Poláci se čtyři minuty střelecky vůbec neprosadili. Když na konci Ježdíkovi svěřenci vedli o deset bodů, nebylo o jejich postupu pochyb.

Polsko - Česká republika 64:69 (21:21, 41:40, 54:56)
Body: Ignerski 18, Gortat a Szewczyk po 10, Dylewicz 9, Chylinski 6, Hyzy 4, Skibniewski 3, Stefanski a Bigus po 2 - Bartoň 21, Welsch 10, Benda 9, Votroubek 8, Starosta 7, Whitfield 6, Miloš 5, Czudek 3. Fauly: 26:25. Pět osobních chyb: Hyzy. Trestné hody: 27/15 - 33/25. Trojky: 5:6.
        Autor: ČTK

Basketbalisty dnes čeká klíčové utkání dodatečné kvalifikace v Polsku
Hráči chtějí vítězství, na náskok nemyslí
01.09.2005 11:03 - P r a h a - Klíčový zápas z hlediska boje o postup na mistrovství Evropy čeká dnes v Polsku basketbalisty České republiky. Jistou účast v dodatečném kvalifikačním turnaji jim zajistí vítězství nebo porážka o méně než devět bodů. Postupového snu se však nevzdal ani domácí tým. "Hlavně se nesmíme zaleknout vidiny postupu," říká pivot Ondřej Starosta.

Národní tým čeká v den zápasu obvyklý program. Po snídani hráči absolvovali hodinový trénink, poté půjdou na oběd a následovat bude odpočinek. Na tréninku přišla na řadu kromě střelby i taktická příprava, na které si trenér Michal Ježdík zakládá. Co svým svěřencům pár hodin před úvodním rozskokem nejčastěji zdůrazňoval? "Klíčové bude, abychom zastavili rychlý protiútok soupeře a také jeho druhé střely," nabádá k rychlému návratu z útoku do obrany a k důslednému doskakování. Právě na doskoku měli čeští reprezentanti v prvním poločase duelu v Sazka Areně problémy. Po přestávce se však v tomto směru výrazně zlepšili a nakonec dotáhli důležité utkání k úspěšnému konci. "Myslím si, že pokud předvedeme takovou obranu, jako v prvním vzájemném střetnutí, tak bychom neměli mít problém. Ale musíme ji zopakovat," říká dále první muž reprezentační střídačky. V postupném útoku hrozí velké nebezpečí hlavně od vysokých a těžkých polských pivotů. Jakým způsobem je možné domácí podkošové hráče eliminovat? Ježdík recept zná. "Musíme je vytlačit dál od koše. Neměli by dostat míč v takových pozicích, na nichž jsou zvyklí hrát."

Mužem, na kterého čeká v podkošovém prostoru velké penzum práce, je Ondřej Starosta. Elitní český pivot nabádá před zápasem především k maximální koncentraci. "Musíme hrát naprosto soustředěně, to bude velice důležité," zdůrazňuje 215 cm vysoký basketbalista.
V minulém kvalifikačním utkání proti Estonsku byl po Welschovi druhým nejlepším střelcem reprezentačního družstva. Výraznější bodový příděl se od něj očekává i tentokrát. "Měli bychom hrát znovu co nejvíce kolektivně. Je jasné, že když se několikrát prosadím pod košem, budou další hráči na perimetru mnohem volnější," podotýká Starosta. Z francouzské nejvyšší soutěže je na těžké zápasy zvyklý. Říká, že se reprezentace nemá v Polsku čeho obávat. "Pokud budeme hrát týmově, soustředěně a nezalekneme se vidiny postupu, tak by to mělo být v pohodě!"

Podobného názoru je i další krajánek Jiří Welsch. "Bude hodně důležité, jak zvládneme dnešní utkání psychicky. Musíme očekávat, že domácí hráči budou hrát od začátku velice agresivně, navíc je podpoří spousta diváků. Nejdůležitější bude, abychom to ustáli, protože jsem přesvědčen o tom, že máme kvalitnější hráče i kvalitnější tým."  Podle Welsche se to potvrdilo v prvních třech zápasech dodatečné kvalifikace. "V Estonsku jsme dokázali odrazit úvodní nápor domácích a nakonec s přehledem vyhráli. Další dva duely jsme zvládli i přesto, že jsme nehráli právě nejlépe. Mentálně máme na to v Polsku vyhrát nebo přinejmenším uhájit devítibodový náskok."

První střetnutí v Praze vyhráli domácí basketbalisté 73:64. Na devět bodů k dobru ovšem rozhodně myslet nebudou. "To ani nejde," přikyvuje Welsch. "Musíme hrát na vítězství, jedeme do Polska vyhrát! Chceme skončit ve skupině první se čtyřmi výhrami, na to jediné musíme myslet."  K maximální koncentraci na klíčový duel nabádá i druhý pivot Petr Benda. "Na Polsko se musíme připravit ještě lépe, než na předchozí zápasy. Dá se říci, že nás čeká rozhodující utkání," podtrhuje význam dnešního souboje.  Předchozí tři kvalifikační střetnutí Benda nedohrál. Povede se mu to na čtvrtý pokus? "V Polsku se mi to asi ještě nepodaří," přemítal s úsměvem a pak už vážněji dodal: "Doufám, že ano. Předpokládám, že v hale bude hlučnější atmosféra. Uvidíme, co v utkání povolí rozhodčí."

Čtvrtý zápas basketbalistů České republiky ve skupině A dodatečné kvalifikace začne ve Wloclawku v 18 hodin. "Půjde bezpochyby o velice zajímavé utkání s velmi kvalitním soupeřem a já se na něj moc těším," uzavřel trenér Michal Ježdík.
        sbo

Čeští reprezentanti se chystají na svůj poslední zápas ve skupině A
Národní tým odletěl do Polska i s Doušou
31.08.2005 12:33 - P r a h a - Na velké oslavy po vítězném zápase s Estonskem neměli basketbalisté České republiky čas. Dodatečná kvalifikace totiž pokračuje kvapíkovým tempem a již zítra čeká elitní domácí výběr další těžká zkouška. Ve svém posledním vystoupení ve skupině A se představí v Polsku a právě tam reprezentanti hodlají potvrdit svůj postup do další fáze kvalifikace.

V pondělí večer, po skončení dramatického zápasu s Estonskem, se basketbalisté v opavské hale vytrvale podepisovali nadšeným fanouškům. Poté se vydali na cestu ke svým domovům, ovšem již o den později se hlásili na dalším tréninku v hale pražské Sparty. Jeho náplň? Důkladné protažení, střelecké soutěže a pochopitelně i první část taktické přípravy před veledůležitým střetnutím v Polsku. Dnes v 11 hodin měla Ježdíkova družina sraz na letišti v Praze-Ruzyni, odkud se půl hodiny po poledni vydala na necelou hodinu trvající let do Varšavy. Následovat bude přesun do dějiště čtvrtečního střetnutí ve Wloclawku, vzdáleného přibližně sedmdesát kilometrů a tam bude pečlivá příprava na klíčové utkání pokračovat. Včerejší odpolední trénink probíhal již tradičně ve velmi uvolněné atmosféře. Není divu. Reprezentaci se daří, v dodatečné kvalifikaci dosud nenašla přemožitele a v tabulce stále nechává své protivníky za sebou. Přesto se po skončení šedesátiminutové přípravy daly z tváří nejvytíženějších hráčů vyčíst známky únavy.

"Já myslím, že nejen já, ale i ostatní už ji pociťují. Máme za sebou těžké zápasy, které byly navíc velice fyzicky náročné. Máme sice dva dny volna, ale během nich absolvujeme nepříjemné cestování. Uvidíme, jak se budeme cítit ve čtvrtek," poznamenal Jiří Welsch, se 27 body nejlepší střelec pondělního duelu s Estonskem. Vzápětí však doplnil, že se všichni hráči snaží únavu potlačit. "Zápasy jdou rychle za sebou, není čas myslet na únavu nebo nějaké šrámy. Čeká nás nepochybně nejdůležitější utkání ve skupině a my se na něj musíme co možná nejlépe připravit. Věřím, že všechno bude v pohodě a my budeme připraveni na sto procent!"

Těžká práce čeká především podkošové hráče. Polští pivoti jsou na tom výškově i váhově mnohem lépe, než třeba Estonci. Češi vkládají velké naděje především do Ondřeje Starosty. Jeho zranění se sice příliš nelepší, přesto by měl patřit k pevným pilířům základní sestavy.
"Rozlosování skupiny A je pro nás trochu nevýhodné, protože po našem posledním utkání se ještě střetnou Estonsko s Polskem. Na druhou stranu je třeba to brát tak, že pokud chceme postoupit až na mistrovství Evropy, musíme porazit ještě kvalitnější soupeře. Potřebujeme se naučit vyhrávat důležitá utkání na palubovkách soupeřů a proto musíme vyhrát i v Polsku," říká odhodlaně Starosta. Pondělní zápas v Opavě mu vyšel. Estoncům nasázel 21 bodů a byl druhým nejlepším střelcem domácího týmu. Splnilo se mu přání dostat od svých spoluhráčů pod koš více míčů a on se jim odvděčil nejlépe, jak mohl. Proměnil sedm z deseti střel z pole, na čáře trestného hodu byl dokonce stoprocentní (7/7) a navíc doskočil dvanáct míčů. "Měl jsem velmi dobrý pocit z toho, že jsem se uplatnil i v útoku. Zkrátka jsem nebyl na hřišti jen kvůli doskokům," pochvaloval si své herní vytížení. Na palubovce strávil 24 minut. Jak na takovou zátěž reagovalo jeho zraněné lýtko? "Potřeboval bych trochu klidu. Jenže zápasy jdou rychle za sebou a je potřeba i trénovat. Věřím, že postoupíme ze skupiny a pak snad bude trochu více času na regeneraci. Snad se to zlepší."

Ostře sledovaný zápas mezi Polskem a Českou republikou začne ve čtvrtek 1. září v 18 hodin. Trenér Michal Ježdík udělal v nominaci oproti předchozím třem střetnutím jedinou změnu. Doma nechal rozehrávače Jana Pavlíka a mezi elitní dvanáctku zařadil sparťanského pivota Daniela Doušu.

sbo

Byla by škoda znehodnotit naše tři dosavadní vítězství, říká Zbyněk Pospíšil
Starosta si proti polským obrům věří
31.08.2005 17:41 - P r a h a - Na pořádnou šichtu se mohou těšit čeští podkošoví hráči před závěrečným duelem dodatečné kvalifikace ME v Polsku. Tamní reprezentační tým má totiž ve svém středu opravdového obra, 130 kg vážícího Rafala Biguse! "Věřím, že se proti němu prosadím mnohem víc než v prvním vzájemném utkání," říká česká podkošová jednička Ondřej Starosta.

Nejvyšším mužem české sestavy není Starosta, nýbrž sparťanský pivot Daniel Douša. Trenér Michal Ježdík jej zařadil do nominace pro kvalifikační zápas vůbec poprvé a důvod je naprosto zřejmý: polský tým má k dispozici mnohem vyšší podkošovou sestavu než Estonsko a Douša by ji mohl díky svým 219 cm pomoci eliminovat. Jednoznačným lídrem v podkošovém prostoru však přesto zůstává Starosta. Když Češi přivítali polské basketbalisty v Sazka Areně, dokázal Biguse přibrzdit. Polský obr zaznamenal za třicet minut hry šest bodů a doskočil osm míčů. Starostova statistická bilance nebyla o nic horší. Nastřílel sice o dva body méně, ale za 21 odehraných minut si připsal jedenáct doskoků! "V Sazka Areně mi Bigus dal nějaký lehký koš, dokázal si mě odstrkat. Teď už ho však znám a dobře se na něj připravím. Rozhodně se toho vůbec nebojím," tvrdí odhodlaně. "Věřím, že se prosadím mnohem víc než v našem prvním vzájemném souboji. Těším se na to!"

Dá se očekávat, že dostatečně velký prostor popasovat se s polskými podkošovými hráči dostane od kouče Ježdíka i brněnský pivot Petr Benda. Ani on se v Sazka Areně nenechal zahanbit. Kromě šesti nastřílených bodů totiž přidal i osm doskočených míčů, to vše za devatenáct minut. "Poláci mají ve svém středu dva klasické pivoty, kteří jsou opravdu hodně těžcí. Proto nás zcela určitě čeká úplně jiný zápas, než byl ten pondělní v Opavě proti Estonsku," přemýšlí Benda nad čtvrtečním duelem. Rovněž on věří, že národní tým využije zkušeností, které nasbíral v předchozím střetnutí. "Soupeř se snaží hrát hodně přes své pivoty, spousta útočných akcí je zaměřena právě na podkošové hráče. Ti jsou vzhledem ke své váze pomalejší a tak hrají především pod košem, kde je opravdu těžké je ubránit."

Na palubovku může vyběhnout i Zbyněk Pospíšil. Ten dostal sedmiminutovou herní příležitost proti Estonsku a kromě jednoho dvoubodového koše se zapsal do statistik i třemi doskoky a čtyřmi osobními chybami. "Žádné indicie o svém nasazení do hry jsem neměl," přiznal ostravský pivot. "Když jsem však před zápasem přemýšlel, tak jsem si říkal, že estonský tým má přeci jen nižší a lehčí pivoty než Polsko a trochu jsem tušil, že bych mohl hrát."  Nebýt problémů s fauly, možná by strávil na palubovce více času. První dvě osobní chyby si připsal velice rychle po sobě v situacích, které byly takřka jako přes kopírák. "Při řešení clony jsem soupeře vytláčel, aby náš rozehrávač mohl běžet spodem. Zdálo se mi, že jsem šel protihráči normálně do těla a rozhodně mi nepřipadalo, že bych v té chvíli fauloval."  Jenže rozhodčí byli jiného názoru. "Možná svou roli sehrálo i to, že šlo o kontakt s Müürseppem, největší estonskou hvězdou," domnívá se Pospíšil. I on tuší, že zítra v Polsku se dá očekávat ještě náročnější boj. "Je to zápas, v němž půjde oběma družstvům v podstatě o všechno," upozorňuje na důležitost vzájemného střetnutí.

Oba týmy pomýšlejí na postup do dodatečného kvalifikačního turnaje, radovat se však může pouze jeden. S největší pravděpodobností to bude právě vítěz čtvrtečního utkání. "Kdybychom prohráli, tak se vlastně vymažou všechna tři dosavadní vítězství, což by byla velká škoda," říká dále Pospíšil. "Musíme se s tím co nejlépe poprat a udělat všechno pro úspěšný výsledek!"
        sbo

Koleno bolí, ale Starosta září

OPAVA - Efektní "čepicí" v posledních vteřinách Ondřej Starosta zablokoval střílejícího soupeře a korunoval tím svůj nejlepší zápas v dodatečné kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy. Estoncům nasázel 21 bodů, i s bolavým kolenem doskočil hromadu míčů. Na pochroumané koleno si po zápase okamžitě přilepil pytlík s ledem.
Sport: Mělo to být povinné vítězství, ale nakonec jste se na něj hodně nadřeli.
"Přesně tak, bylo to těžké. Estonci hráli o poslední naději na vítězství ve skupině. Dařilo se jim, bylo to hodně vydřené vítězství."
Sport: Estonci vám nedovolili vydechnout. Vy jste nešetřil bolavé koleno, ani klíčoví hráči nemohli před rozhodujícím zápasem v Polsku sbírat síly...
"Měli jsme to opravdu v plánu, soupeř nám to však nedovolil."
Sport: V minulých zápasech jste se spoléhali na výbornou obranu, ale tentokrát jste dostali 86 bodů. V čem byl problém?
"Obrana byla špatná. Pokud chceme na mistrovství Evropy, musíme ji hrát mnohem lépe. Estonci dávali hodně bodů z trojek, to byla naše chyba. Nechávali jsme jim moc místa."
Sport: V úvodu to vypadalo, že bude stačit ubránit výborného Müürseppa. Právě vy jste jej měl na starosti, evidentně vám dělal problémy, je to tak?
"Müürsepp není klasický pivot, je to spíš čtyřka. Je o dost pohyblivější než já, měl jsem s ním opravdu problémy. Hrál výborně, ale postupně se rozstříleli i další hráči."
Sport: Rozhodne čtvrteční zápas v Polsku, bude vám stačit devítibodový náskok z domácího zápasu?
"Bude to těžké, ve Wloclawku bude plno, bude to boj. Chceme vyhrát, nemůžeme se spoléhat na to, že Poláci zaváhají v posledním zápase s Estonci."
        (kš)   Deník Sport 30.8.2005

Basketbalisté porazili Estonsko 96:86 a živí naději na evropský šampionát
Zabrali v pravý čas

OPAVA - Basketbalisté stále živí naději na mistrovství Evropy. Ani ve třetím utkání dodatečné kvalifikace neprohráli, v Opavě porazili Estonsko 96:86. O vítězi skupiny rozhodne čtvrteční zápas v Polsku. Trenér Michal Ježdík už vyhlásil motivační prémii. Pokud jeho tým zvítězí, věnuje jednomu z hráčů fotbalový míč Barcelony ze své sbírky.

Čeští basketbalisté chtěli soupeře zničit agresivní obranou a přesnou palbou. Rychle mu sebrat naději a iluze. Prvních deset minut se to dařilo, vedli 26:16. Pivot Ondřej Starosta těžil z výškové převahy pod košem a Jiří Welsch se dravě dral do střeleckých pozic. "Velmi dobrý vstup do zápasu, hráli jsme koncentrovaně," pochvaloval si trenér Ježdík. "Bohužel jsme náskok stejně lehce ztratili, skóre bylo až do konce vyrovnané a mohlo se překulit na obě strany." Hbitě rozjetý zápas se po prostřídání základní sestavy zadrhnul. Českým hráčům se přestala dařit střelba a pohybliví Estonci, kteří měli poslední šanci na vítězství ve skupině, se rozjeli. Přesně pálili z dálky, pod košem se prosazoval zkušený Müürsepp. Dokázal, že v NBA nebyl jen do počtu. "Oproti minulým zápasům se nám nedařila obrana," krčil rameny Ladislav Sokolovský. "Všude jsme byli o krok později."

Rozhodla až poslední pětiminutovka. Právě Sokolovský se dvakrát trefil za tři body, Starosta v obraně vybojoval několik míčů a český tým odskočil na desetibodový rozdíl. Bouřliví fanoušci národní tým podrželi. "Estonci zahráli nejlepší zápas kvalifikace, naštěstí jsme i my byli na soupeřově straně nebezpeční. Ale bylo to hrozně těžké vítězství," oddechl si trenér Ježdík.

Basketbalistům zbývá odehrát poslední zápas v Polsku. Pokud zvítězí nebo prohrají maximálně o osm bodů, postoupí do konečné fáze bitvy o mistrovství Evropy v Srbsku a Černé Hoře. Hrát se bude ve čtvrtek ve Wloclawku, trenér Ježdík už vypsal motivační prémii. Slíbil svým hráčům, že když v Polsku vyhrají, mohou si na tréninku konečně zahrát fotbal, který jim jinak velmi důsledně zakazuje. "A navíc jednomu z nich věnuju cenný fotbalový míč Barcelony ze své sbírky. Kdo jej dostane? Ten nejslabší fotbalista, aby měl nějakou motivaci a útěchu." Do Polska národní tým poletí v den zápasu z Prahy. Hráči si uvědomují sílu soupeře. "Jsou opravdu silní. Herně i fyzicky. Navíc je požene vyprodaná hala, ale svému týmu věřím," prohlásil Ježdík.

SKUPINA A
1. ČESKO 3 3 0 0 244:207 6
2. Polsko 2 1 0 1 146:149 3
3. Estonsko 3 0 0 3 219:253 3

ČESKO-ESTONSKO 96:86
Nejvíc bodů: Welsch 27, Starosta 21, Sokolovský 17, Bartoň 16 - Müürsepp 21. Rozhodčí: Sudek (SR), Sabeta (It.), Denis (Belg.). 5 chyb: 35. Benda - 29. Leppik, 31. Dorbek, 32. Tein, 38. Kangur, 39. Müürsepp, 40. Makke. Diváci: 3000. Po čtvrtinách: 29:21, 51:45, 73:70.
        KVĚTOSLAV ŠIMEK, Deník Sport 30.8.2005


Jiří Welsch trefil proti Estonsku o dva trestné hody více, než všichni hráči soupeře
Lídr národního týmu své šestky nepočítal

30.08.2005 11:47 - O p a v a - Takových zápasů ve své bohaté kariéře moc nezažil. Basketbalista Jiří Welsch stál v kvalifikačním duelu proti Estonsku celkem dvaadvacetkrát na čáře trestného hodu a kromě jediné střely všechny ostatní míče propadly obroučkou. Sám Welsch dokonce zaznamenal z trestných hodů o dva body více, než celý estonský tým dohromady!

Již v první čtvrtině nastřílel Welsch osm bodů, přičemž šesti z nich dosáhl z čáry trestného hodu. V tomto trendu pak pokračoval i v dalším průběhu zápasu. Estonští basketbalisté jej mnohokrát zastavovali pouze za cenu osobních chyb, na což v konečném účtování doplatili nejen vysokým počtem obdržených bodů z trestných hodů. Šest hostujících hráčů včetně největších hvězd Müürseppa s Teinem totiž včerejší utkání pro pět osobních chyb nedohrálo!  "Vzhledem ke své situaci ve skupině hráli Estonci tak, jak museli: hodně tvrdě. My jsme dobře věděli, že to určitě nebude tak jednoduché jako v Estonsku, ale i přesto, že jsme nepodali úplně ideální výkon, jsme dokázali vyhrát. To je pro nás v současné chvíli nejpodstatnější," uvedl Jiří Welsch, se 27 body nejlepší střelec zápasu.

V přípravných duelech i v prvních dvou střetnutích dodatečné kvalifikace se národní tým spoléhal především na výbornou obranu. Defenzíva však v Opavě hlavně v průběhu prvního poločasu nebyla pro soupeře nepřekonatelnou překážkou. Ba naopak. Estonci nasázeli za dvacet minut hry plných 45 bodů.  "Podílelo se na tom víc věcí. Především jsme však nebyli dost agresivní," zamyslel se Welsch a vyjmenoval několik dalších důvodů. "Málo jsme komunikovali, špatně jsme přebírali a hráči soupeře často zůstávali volní. Navíc i když se nám několikrát podařilo útok hostů dobře ubránit, tak jsme obrannou fázi nedokázali dokončit. Mám na mysli především to, že estonští hráči doskočili vlastní nepřesnou střelu nebo si třeba ukopli míč, ale my jsme jej nedokázali zachytit."

Welsch byl po celý zápas hodně aktivní. Vždyť estonští basketbalisté měli dohromady k dispozici jen o deset trestných hodů více, než on sám! A jejich úspěšnost? Bídná. Necelých 60%. Zahodili třináct šestek a to byla voda na mlýn domácího výběru včetně excelentního Welsche. "Určitě jsem moc rád, že jsem trestné hody dával. Minul jsem jen jeden," podotkla největší česká hvězda, jejíž úspěšnost přesahovala 95%! "Bylo to hodně důležité, protože hráči Estonska dost faulovali a v tom případě je třeba soupeře potrestat z trestných hodů. Nám se to v Opavě dařilo."  Kdy naposledy si v soutěžním utkání takto procvičil trestné hody? "To si ani nevzpomínám," rozesmál se hráč Milwaukee Bucks. "Samozřejmě jsem je během zápasu nepočítal, ale je pravdou, že jsem jich střílel skutečně hodně (21/22 - pozn. aut.)."

Čeští basketbalisté si i po třetím utkání dodatečné kvalifikace udrželi svou neporazitelnost. Ve skupině A je nyní čeká poslední zápas, který sehrají v Polsku. Domácí hráči jsou na druhém místě o tři body zpět, ovšem odehráli o jedno střetnutí méně a stále živí naději na postup. Proto se dá očekávat, že Welsche a jeho spoluhráče nečeká ani v závěrečném vystoupení nic jednoduchého. "Je jasné, že se rozhodne v Polsku. A to by platilo i v případě, pokud bychom nevyhráli domácí zápas s Estonskem," míní Welsch. Češi odjedou do Polska s devíti body k dobru. Domácí utkání v Sazka Areně totiž vyhráli 73:64. Postupová matematika hovoří jasně.

Aby Česká republika nechyběla mezi trojicí týmů, které si to na začátku září rozdají o jediné postupové místo v dodatečném kvalifikačním turnaji, potřebuje v Polsku buď vyhrát, nebo prohrát nejvýše o osm bodů. Pokud by Češi prohráli vyšším než devítibodovým rozdílem, musejí čekat, jak dopadne poslední zápas skupiny A mezi Estonskem a Polskem.  "Na našich úmyslech a předsevzetích se nic nemění. Musíme jet do Polska s tím, že chceme vyhrát a postoupit do další fáze kvalifikace s bilancí čtyř vítězství a žádné porážky," doplnil odhodlaně Welsch.
 

30.8.2005 Sport - strana 4
Basketbalisté dostanou za postup míč

Opava   Nečekaně tvrdě museli basketbaloví reprezentanti bojovat o výhru nad Estonskem. Až pět minut před koncem získali uklidňující osmibodový náskok. Estonce včera v Opavě porazili 96:86. Dál procházejí dodatečnou kvalifikací o mistrovství Evropy hladce. Všechny tři zápasy vyhráli.

„Soupeř nám dal pořádně zabrat, ale na konci jsme to naštěstí zvládli,“ řekl pivot Ondřej Starosta, který s jistotou zakončoval akce pod košem. Ve skupině už basketbalisty čeká poslední zápas, ve čtvrtek hrají v Polsku. Skupinu pak zakončí duel Poláků v Estonsku. „Na jeho výsledek čekat nemůžeme,“ upozornil Starosta. „V Polsku musíme vyhrát, v nejhorším případě prohrát o osm bodů, ale na to nemůžeme spoléhat.“ Rozhodovat by mohlo skóre ze vzájemných zápasů, doma basketbalisté Poláky zdolali o 9 bodů. „To není málo, ale ani moc. Na bodový rozdíl se dívat nemůžeme, jedeme tam vyhrát,“ řekl kategoricky rozehrávač Petr Czudek. „Cítíme, že jsme lepší, ale Polsko je silné herně i hmotnostně,“ prohlásil trenér Michal Ježdík.

Motivaci mají basketbalisté obrovskou. „Kluci chtějí na tréninku pořád hrát fotbal, ale ten jim povolím, pouze když porazí Poláky,“ usmál se Ježdík. Jeden z basketbalistů pak dostane balon fotbalové Barcelony. „Kdo to bude? Nejhorší hráč z našeho vzájemného fotbalového utkání,“ usmál se Ježdík, který je sběratelem míčů všech sportovních her. I když Česko vyhraje skupinu, na zářijovém šampionátu v Srbsku a Černé Hoře ještě nebude. V Novém Sadu by se před mistrovstvím utkalo s vítězi dalších dvou skupin o poslední místo mezi evropskou elitou.
            Autor: (jsl) copyright: MAFRA a.s. - MF DNES - iDNES

30.8.2005 Moravskoslezský - strana 6
Czudek se Sokolovským si připomněli staré časy
.
Opava      Opava opět žila vrcholovým basketbalem. Ve včerejším třetím utkání dodatečné kvalifikace mistrovství Evropy čeští reprezentanti porazili Estonsko 96:86 (29:21, 51:45, 73:70). „Bylo to krásné,“ pochvaloval si rozehrávač Petr Czudek návrat do opavské haly, kam se vrátil spolu s Ladislavem Sokolovským. Oba zažili v Opavě nejslavnější basketbalové roky, mají s ní několik titulů. Už ale hrají jinde, Czudek v Prostějově, Sokolovský v Nymburce. Přesto si oživili zaběhanou opavskou spolupráci. „Měli jsme v přípravě měsíc a půl na to, abychom si zase na sebe zvykli. A že jsme hráli v Opavě, o to bylo hezčí,“ uvedl Ladislav Sokolovský.Fanoušci šíleli zejména ve 28. minutě, když Czudek přihrál Sokolovskému přímo do letu a ten smečem zvýšil na 65:62. Jako za starých dobrých opavských časů... „Před zápasem jsme si říkali, že jeden let musíme udělat pro diváky, aby si zase vzpomněli, jak to tady vypadalo,“ usmál se Sokolovský.

Tak snadné to ale podle Petra Czudka nebylo. „Momentálně jsou obrany tak silné, že to není jednoduché,“ podotkl Czudek. „Jednou nám to vyšlo, podruhé už ne. Je to čím dál těžší. Basket už je někde jinde, než když jsme to předváděli v Opavě. Hraje se o každý centimetr palubovky. Už to není takové na koukání, ale tak se bohužel hraje v Evropě, tvrdě v obraně.“ Petr Czudek čekal, že bude plná hala. „Ale i tak byli lidé fantastičtí,“ řekl. Jeho jméno v závěru skandovaly téměř tři tisíce příznivců. Jediným zástupcem týmů z kraje byl v národním mužstvu pivot Zbyněk Pospíšil z NH Ostrava. Připsal si dva body.
        Autor: (jsl) copyright: MAFRA a.s. - MF DNES - iDNES


Vyhráli jsme díky zkušenostem, řekl kapitán národního týmu Petr Czudek
Vydřená výhra je mnohem cennější

29.08.2005 20:11 - O p a v a - Vyčerpání a velká úleva se zračily z tváří českých reprezentantů po vydřeném vítězství nad Estonskem. Výběr trenéra Michala Ježdíka si v Opavě připsal třetí vítězství v dodatečné kvalifikaci a před závěrečným duelem v Polsku vede skupinu A s plným bodovým ziskem. "Tušil jsem, že to bude hodně těžký zápas," poznamenal rozehrávač Petr Czudek.

Češi si již v první čtvrtině vytvořili dvouciferné vedení, ovšem dlouho jej neudrželi. Estonci své počáteční manko velice rychle dotáhli, vycítili šanci na úspěšný výsledek a po zbytek utkání byli domácímu výběru naprosto vyrovnaným soupeřem. "Měli poslední šanci, jak se porvat o postup nebo alespoň o případné druhé místo, které je také důležité. Hráli velice dobře, naopak my jsme byli poněkud zakřiknutí," uvedl dále Petr Czudek. Národní tým měl problémy především na obranné polovině hřiště, vždyť hosté nastříleli v prvním poločase 45 bodů. "Byli jsme pomalí a v obraně nám chyběla větší agresivita," hledal kapitán Czudek příčiny pozdějších potíží. "Nakonec jsme vyhráli díky větším zkušenostem. Za toto vítězství jsem moc rád."

Křídelník Luboš Bartoň navázal na slova svého spoluhráče. "Estonci hráli hodně běhavý basket. Navíc my jsme je několikrát dokázali třeba dvacet vteřin ubránit a oni přesto dali lehký koš. To jim vydrželo skoro 35 minut." Obrana estonského týmu byla hodně nekompromisní. Projevilo se to i na počtu faulů. V první čtvrtině byl v jednu chvíli poměr osobních chyb 3-9, ale fauly soupeřů Češi po celé utkání z čáry trestného hodu bez slitování trestali. "Bylo to tvrdé, ale oni to tak prostě hrají," pokrčil Bartoň rameny. "Ale my jsme se snažili do toho jít a jejich fauly trestat, což se nám dařilo."

Mnoho fanoušků očekávalo, že česká reprezentace svého protivníka "přejede". Jenže hosté naznačili již v pátečním duelu v Polsku, že rozhodně neprodají svou kůži lacino a na svůj předchozí výkon dokázali navázat i v Opavě. "Bylo to hodně vydřené vítězství. Já si však myslím, že teď je pro nás lepší ta vítězství vydřít, než někoho spláchnout o dvacet nebo třicet bodů a myslet si, že jsme moc dobří," dodal s úsměvem.

Nejlepším střelcem domácího družstva byla jeho největší hvězda Jiří Welsch. Celkem zaznamenal 27 bodů! "Estonci byli před tímto zápasem přitlačeni zády ke zdi a proto hráli, jak museli. Bylo to skutečně hodně tvrdé," uvedl Welsch, jenž několikrát v průběhu utkání skončil v pozici ležícího střelce na zemi. Co Čechům v průběhu utkání nejvíce scházelo, aby o své výhře rozhodli dříve než v závěrečných pěti minutách. "Určitě bych jmenoval především nasazení. Z naší strany prostě nebylo takové, jaké by mělo být. Estonci byli podstatně agresivnější než my." Čím si to elitní český střelec vysvětluje? "Jednoznačně to je v přístupu nás, hráčů."

Klíčovými koši z tříbodové vzdálenosti se v poslední čtvrtině blýskl Ladislav Sokolovský. Bývalý opavský basketbalista zdejší halu velice dobře zná a dvěma přesnými zásahy estonský tým definitivně zlomil. "Byl jsem volný, tak jsem vystřelil," lakonicky okomentoval své úspěšné pokusy. "Přeci jen opavskou halu trochu znám a to také hrálo svou roli." Diváci byli po Sokolovského trojkách ve varu. "Měl jsem velice pěkný pocit," vyznal se miláček domácího publika.
        sbo


Dodatečná kvalifikace ME: Česká republika - Estonsko 96:86
Welsch dovedl Čechy ke třetímu vítězství

29.08.2005 19:00 - O p a v a - Třetí zápas, třetí vítězství. Čeští basketbalisté zůstávají v dodatečné kvalifikaci mistrovství Evropy i nadále bez jediné porážky a kráčejí za postupem do další fáze kvalifikace. V Opavě dokázali po dramatickém průběhu zdolat nevyzpytatelné Estonsko o deset bodů 96:86 a ve skupině A si i nadále udrželi první místo

Česká republika - Estonsko 96:86 (29:21, 51:45, 73:70)

V nezměněné základní sestavě, tedy s Petrem Czudkem na pozici rozehrávače a dále s Jiřím Welschem, Pavlem Milošem, Lubošem Bartoněm a ne zcela zdravým Ondřejem Starostou vstoupili čeští reprezentanti do svého třetího kvalifikačního střetnutí proti Estonsku. Národní tým musel o dva body bojovat až do konce dramatického střetnutí, ale nakonec je díky vydařenému závěru získal.

Utkání zahájil tříbodovou akcí Starosta, ale na druhé straně se velmi dobře rozehrál Müürsepp. Již v první minutě sice stihl nasbírat dvě osobní chyby, ale také zaznamenal prvních šest bodů svého týmu (5:6). Estonci během dvou a půl minut šestkrát faulovali a protože Češi stoprocentně proměňovali trestné hody, záhy skóre otočili ve svůj prospěch. Čtyři Welschovy body v řadě a Bartoňův smeč v polovině první čtvrtiny znamenaly dosud nejvyšší, sedmibodové vedení domácích. Müürsepp v těch okamžicích seděl jen na střídačce a tak jej hostující kouč musel velice rychle vrátit na palubovku. Náskok Ježdíkova výběru přesto narostl až do dvouciferné podoby (26:16), především díky neomylným trestným hodům (13/13!!).

V úvodu druhé čtvrtiny zůstali na střídačce Welsch s Bartoněm a soupeř toho využil k úpravě skóre (31:29). Ve 14. min. dokonce dvěma koši v řadě vyrovnal, na což trenér Ježdík reagoval oddychovým časem. Taltsův koš vzápětí poslal estonský tým do dvoubodového vedení, ovšem Češi se nadechli k náporu a ještě stihli získat šest bodů k dobru. Důležitý okamžik nastal necelé tři minuty před koncem druhé čtvrtiny. Své čtvrté osobní chyby se dopustil druhý nejlepší střelec estonského výběru Tein a usedl na lavičku náhradníků. Vzápětí přišly Bartoňova trojka a Welschovy trestné hody a domácím hráčům se šlo do šatny přeci jen o něco veseleji.

Müürsepp vstoupil do druhého poločasu naprosto stejně jako do první čtvrtiny. Trefil sice rychle za sebou dva koše (16 bodů), ale také dvakrát fauloval a se čtyřmi osobními chybami usedl na střídačku. Navzdory tomu hosté stihli své sedmibodové manko vymazat (57:57, později 61:61).  Po třetí desetiminutovce byli domácí hráči vpředu o pouhé tři body a když Tein v úvodu poslední čtvrtiny vyrovnal, dala se očekávat vyrovnaná koncovka. Tu již hosté odehráli bez tří vyfaulovaných hráčů (Tein, Leppik a Dorbek). Trenérem Ježdíkem naordinovaná zónová obrana slavila úspěch hned při prvním postupném útoku soupeře, který nestihl zakončit v limitu na útok.

Šest minut před koncem trefil důležitou trojku z rohu hřiště Sokolovský a vzápětí Bartoň dopíchl do koše střelu Bendy. Češi i nadále preferovali zónovou obranu a protože se basketbalisté Estonska nemohli trefit z dálky, pět minut před koncem vzrostl náskok domácích až na osm bodů (82:74). Estonce ještě na chvíli vrátil do hry Kikerpill, ale Sokolovský s Bartoněm dvěma trojkami poslali Čechy do dvouciferného vedení (90:79). Do konce zápasu zbývaly necelé dvě minuty a bylo definitivně rozhodnuto.

Český tým se mohl spolehnout na čtveřici dvouciferných střelců. Nejlepším z nich byl Jiří Welsch, který spolu se Starostou, Bartoněm a Sokolovským dohromady nastříleli 81 bodů! K poslednímu zápasu odcestují čeští basketbalisté ve středu do Polska, samotné střetnutí je na programu o den později. Již zítra se všichni reprezentanti sejdou v Praze, kde v hale pražské Sparty absolvují trénink.

Body: Welsch 27, Starosta 21, Sokolovský 17, Bartoň 16, Miloš 8, Whitfield 3, Czudek a Pospíšil 2 - Müürsepp 21, Kikerpill 19, Tein a Makke 11
        sbo

Basketbalisté v kvalifikaci potřetí vyhráli

OPAVA - Čeští basketbalisté vyhráli v dodatečné kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy i třetí zápas. Tým Michala Ježdíka dnes v Opavě porazil již podruhé Estonsko 96:86 po poločase 51:45 a upevnil si šance na prvenství ve skupině A. Ohrozit jeho postup do závěrečného turnaje před ME mohou už jen Poláci, s nimiž se národní mužstvo utká ve čtvrtek ve Wloclawku. První vzájemný zápas ale český celek vyhrál v minulém týdnu o devět bodů.

Jen první čtvrtina dnes ale vyšla favoritovi podle představ. Všestrannou převahu na palubovce Ježdíkův výběr promítl do desetibodového trháku (26:16), ale už před přestávkou počaly problémy. Estonci zvolili risk. Pod vlastním košem vsadili po neúspěšném startu na zvýšený důraz i za cenu faulů a jejich agresivita vyvedla domácí z konceptu. Náskok hostitelů rychle mizel. Soupeř se navíc chytil přesnou střelbou z tříbodových prostorů a v 15. minutě se dokonce ujal vedení 36:34. Vizi pohodového průběhu vystřídaly obavy o výsledek. Češi však na rozdíl do protivníka měli Welsche, který zařídil vše potřebné. Opora ze zámořské NBA táhla v těžkých momentech spoluhráče za úspěchem. Většinu z celkových 27 bodů Welsch zaznamenal v klíčových fázích, houževnatý odpor Estonců však sám nezlomil. K rozhodujícímu úderu družstvo nasměroval kouč Ježdík. Lídr skupiny zaskočil rivala na startu poslední čtvrtiny účinnou zónovou obranou, ale úleva se dostavila až v závěru s trojkami Sokolovského a Bartoně, po nichž domácí odskočili na 90:79. Hosté už bez řady vyfaulovaných opor nenašli morální ani fyzické síly na zvrat a ani na třetí pokus se ve skupině nedočkali vítězství.

"Soupeř měl velmi sebejistý začátek, ale my jsme se postupně zlepšovali. Důležitý byl vysoký počet trestných hodů, které jsme Čechům dopřáli. Dostali jsme z nich totiž spoustu bodů," prohlásil estonský trenér Tiit Sokk. Kouč Ježdík byl spokojenější. Pochvaloval si hlavně koncentrovaný nástup do utkání, který se jeho svěřencům podařil. "Stejně lehce jako jsme se do zápasu dostali, jsme ale Estoncům i dovolili, aby nás dotáhli. Estonci dnes ovšem odehráli zatím nejlepší zápas v kvalifikaci," upozornil. "Snažili jsme se dopravit mnohem více míčů pod koš soupeře a tím jsme byli velmi nebezpeční na útočné polovině," podotkl.

Před závěrečným utkáním v Polsku je národní tým pln optimismu a odhodlání. Může za to i neobvyklá prémie, kterou trenér vypsal. "Kluci mají velký sen, zahrát si fotbal. Já ho na trénincích vyloženě zakazuju a odmítám, ale slíbil jsem, že pokud vyhrajeme v Polsku, udělám výjimku," pousmál se Ježdík. Vášnivý sběratel míčů je ze své sbírky ochoten obětovat cenný exponát - balon fotbalové Barcelony. "A po utkání bych ho věnoval tomu, kterému by fotbal šel nejméně," prozradil.

Česká republika - Estonsko 96:86 (29:21, 51:45, 73:70)
Nejvíce bodů: Welsch 27, Starosta 21, Sokolovský 17, Bartoň 16 - Müürsepp 21. Rozhodčí: Sudek (SR), Sabeta (It.), Denis (Belg.). Pět chyb: 35. Benda - 29. Leppik, 31. Dorbek, 32. Tein, 38. Kangur, 39. Müürsepp, 40. Makke. Diváci: 3000.
        Autor: ČTK

Estonci můžou kousat, varuje střelec Miloš

OPAVA - O naději na postup na mistrovství Evropy bude rozhodovat až poslední zápas v Polsku, ale Estonce nesmějí basketbalisté podcenit. Právě v tom je dnešní zápas českého týmu v Opavě záludný. Začíná v 17 hodin, v přímém přenosu jej vysílá ČT2.
"V Estonsku jsme vyhráli o víc než dvacet bodů, ale nebyl to snadný zápas. Estonci ještě budou kousat, musíme zůstat ve střehu," varuje basketbalista Pavel Miloš.
Sport První dva zápasy jste vyhráli, dodatečnou kvalifikaci jste rozjeli skvěle. Na co si musíte dát pozor v odvetách?
"V Estonsku i proti Polsku jsme dobře bránili, toho se musíme držet. Na to musíme znovu klást největší důraz."
Sport Ovšem je třeba dávat i koše a v tomto směru zatím reprezentaci táhnou pouze Bartoň a Welsch. Hlavně od vás se čeká větší úspěšnost při palbě z dálky.
"Vím. Teď se mi nějak nedaří. Nevím proč, ale nějak se nemůžu trefit. Na soustředění v Opavě jsme teď ale hodně času věnovali právě střelbě, takže věřím, že mi to pomohlo a pohoda se vrátí."
Sport Mohla vám pomoct i dvoudenní pauza, kterou trenér Ježdík v půlce kvalifikace po vítězstvích vyhlásil?
"Určitě, vyčistili jsme si hlavy, odpočinuli. Přípravný blok byl dost dlouhý a těžký, zápasy náročné. Já si oddechnul s rodinou a získal novou chuť a energii do dalších bojů."
Sport Vybavujete si poslední reprezentační zápas v Opavě? Hráli jste proti Francii a prohráli po dvojím prodloužení, čímž jste ztratili šanci přímého postupu na mistrovství Evropy...
"To je dávno pryč. Hrajeme novou kvalifikaci, proti novému soupeři a hlavně s novým a silnějším týmem. Strašit nás to nebude."
Sport Pokud dnes porazíte Estonce, bude rozhodovat poslední zápas v Polsku. Doma jste vyhráli o 9 bodů, bude to stačit, jestliže dojde na porovnávání skóre vzájemných zápasů?
"Náskok to není velký, ovšem my do Polska pojedeme vyhrát. Bude to těžké, mají silný tým, ale na to teď nemyslíme. Nejdřív jsou před námi Estonci."
        (kš) Deník Sport 29.8.2005
 

Česká republika bude dnes v Opavě usilovat o třetí kvalifikační vítězství
Basketbalisty čeká odveta proti Estonsku

29.08.2005 10:08 - O p a v a - S cílem udržet si dosavadní kvalifikační neporazitelnost dnes vstoupí čeští basketbalisté k důležitému střetnutí proti Estonsku. Na soupeřově palubovce dokázali vyhrát přesvědčivě o osmnáct bodů a v domácím prostředí budou chtít na tento výsledek navázat. Utkání začne v opavské hale v 17 hodin, přímým přenosem jej vysílá ČT2.

Zatímco národní tým trénoval od poloviny minulého týdne v Opavě, estonští basketbalisté odehrál svůj druhý kvalifikační duel v Polsku. A nevedli si vůbec špatně. Na palubovce vysokého favorita zůstali až do koncovky ve hře o vítězství a nakonec podlehli jen o šest bodů. Na svém kontě sice mají dvě porážky, ovšem trenér Michal Ježdík připomíná, že stále mají o co hrát. "Největší nebezpečí bude nepochybně v jejich motivaci," předesílá Ježdík a svá slova vzápětí rozvádí. "Mají poslední šanci, jak se vrátit do hry o postup na evropský šampionát. Navíc ve skupině se hraje i o druhé místo, ale k tomu u nás potřebují vyhrát." Kde vidí první muž reprezentační střídačky největší estonské zbraně? "Z hlediska hry bych určitě vyzdvihl pohyb hráčů po hřišti, rychlost a střelbu za tři body. Soupeřovy největší přednosti musíme eliminovat. Půjde o to zastavit rychlý protiútok a nedovolit žádné jednoduché koše."

Pokud se reprezentantům podaří Ježdíkovy představy naplnit, bude cesta k úspěchu otevřená. "My bychom se měli prosadit obranou a individuálními výkony. Jsem přesvědčen o tom, že máme v týmu lepší individuality, než Estonsko." Přesto lze vyzdvihnout minimálně dva basketbalisty, kteří svými výkony ostatní hráče převyšují: Müürsepp a Tein. "Víme, že Müürsepp hraje velice dobře jak čelem ke koši, tak i zády, navíc má obrovské zkušenosti. Tein hrál proti nám špatně, ale v Polsku hrál naopak výborně a myslím si, že motivace u něj bude stoupat. Je to skvělý hráč, ovšem rozhodně si nemyslím, že bychom na tomto postu měli horšího - vždyť je proti němu Jirka Welsch," pousmál se Ježdík. Tein sehrál v Polsku opravdu vynikající utkání. Se skvělou úspěšností nastřílel 26 bodů, když proměnil dvě ze čtyř dvoubodových střel, sedm z osmi trestných hodů a hlavně pět ze šesti trojek!

"Hlavní nebezpečí hrozí od Müürseppa s Teinem," souhlasil s koučem křídelník Ladislav Sokolovský. "Tein doma nezahrál tak, jak od něj jeho tým očekává, ale v Polsku už to bylo mnohem lepší." Sokolovský věří, že se národní družstvo před svými diváky dokáže prosadit a získá třetí kvalifikační vítězství. "Měli bychom spoléhat zejména na obranu, stejně jako ve druhém poločase v Estonsku. Také snad přidáme více rychlého protiútoku." Dlouholetý spoluhráč Ladislava Sokolovského a reprezentační kapitán Petr Czudek upozorňuje na další estonské přednosti. "Nebezpeční jsou tím, že jsou mladí, rychlí a tvrdí a mohou nám to hodně znechutit. Na druhou stranu my jsme zase zkušenější a máme psychickou výhodu dvou vítězství." To by se podle Czudkova mínění mohlo v průběhu utkání projevit. "Oni jsou určitě trochu ve stresu. Mají poslední šanci to zlomit, což by je mohlo svazovat."

Nejlepší kvalifikační střelec Čechů Luboš Bartoň už své zranění rtu z prvního utkání v Estonsku vyléčil a věří, že žádné další zdravotní nepříjemnosti nepřijdou. "To už by byla docela zajímavá situace, kdyby se mi to stalo znova," rozesmál se Bartoň. Dále už pokračoval vážnějším tónem. "Když budeme hrát naši hru, tak bychom neměli mít větší problémy. Ze začátku potřebujeme soupeře přitlačit. Utkání by rozhodně nemělo mít podobný vývoj jako v Estonsku, kde oni tlačili nás a my jsme se v první čtvrtině akorát bránili. Doufám, že to dnes bude naopak." Také Bartoň upozorňuje na střelecké schopnosti Teina. "Trochu ho znám. Je to hráč, který když se nechá rozehrát, tak může dát hodně bodů z dálky a navíc střílí s velkou úspěšností. Myslím si, že si musíme dát pozor hlavně na něj, protože Müürsepp nehraje v úplně optimální formě. I když i před ním se musíme mít na pozoru. Je schopen dobře zahrát v době, kdy se to od něj nejméně čeká."
Třetí zápas Čechů v dodatečné kvalifikaci začne dnes v opavské hale v 17 hodin, přímým přenosem jej bude vysílat ČT2.
        sbo
 

Petr Czudek doufá, že basketbalisty přijde povzbudit hodně fanoušků
Vracím se na místo činu, směje se rozehrávač
.
29.08.2005 08:36 - O p a v a - Do opavské haly to má rozehrávač Petr Czudek ze všech basketbalových reprezentantů nejblíže. Domova si ale neužil. Od pátku je s týmem. Národní mužstvo dnes v dalším utkání evropské kvalifikace hostí od 17 hodin ve Víceúčelové hale v Opavě Estonsko. "Když jdu z domů delší cestou kolem vody, mám to do haly pěšky dvaadvacet minut," usmívá se Petr Czudek. "Pokud zvolím kratší trasu, jsem tady o čtyři minuty rychleji." Říká, že se vrací na místo činu. V Opavě v uplynulých letech zažil největší úspěchy, ale po ekonomickém kolapsu klubu odehrál už minulou sezonu v Prostějově. "Jsem rád, že si zase zahrajeme v naší krásné hale."
Doufá, že basketbalisty přijde povzbudit hodně fanoušků. Opavská hala má kapacitu 3500 míst. Minulý týden ale zápas národního týmu s Poláky vidělo v pražské Sazka Aréně o tři tisíce lidí více. "To je trochu jiná dimenze. V Opavě ale je domáčtější prostředí a věřím, že opavští fanoušci potvrdí, že jsou nejlepší v republice."

V Estonsku basketbalisté vyhráli 75:57. Dnešní výhra by je výrazně posunula k postupu do poslední fáze kvalifikace. "Jenže rozhodovat se stejně bude až v našem posledním utkání v Polsku," upozorňuje Petr Czudek. Poláci v pátek porazili Estonce 82:76 a kromě souboje s Českem budou hrát ještě v Estonsku. "Rozhodne náš souboj s Polskem, které jsme doma porazili o devět bodů," tvrdí Czudek. Na rozehrávce se střídá s naturalizovaným Američanem Mauricem Whitfieldem, který v Česku začínal v novojičínské Mlékárně Kunín.
"Zatím hrajeme každý polovinu utkání," říká Czudek. "To ale vůbec není důležité, rozhodující je úspěch celého týmu." Czudek uznává, že složení reprezentace s PetremWelschem a Lubomírem Bartoněm je od evropského šampionátu v roce 1999 nejsilnější.

"Jen škoda některých zdravotních problémů. Potíže s kolenem pořád mají Ondřej Starosta a Petr Benda a v pořádku není ani Radek Nečas." Z dodatečné kvalifikace devíti celků postoupí na letošní mistrovství Evropy v Srbsku a Černé Hoře pouze jeden. Vítězové tří skupin se o jediné zbylé místo utkají v Novém Sadu těsně před šampionátem. "Postup na mistrovství Evropy by byl pěkný, ale český basketbal potřebuje výraznější úspěch, prosadit se přímo na šampionátu," upozorňuje Petr Czudek. "Například pro volejbalisty je start na mistrovství Evropy i světa samozřejmostí."
        MF DNES - Jiří Seidl

Reprezentační pivot ví, že se od něj očekávají doskoky a kvalitní obrana
Šanci na postup snad nepustíme, věří Benda
.
28.08.2005 13:36 - O p a v a - Ani jedno ze dvou kvalifikačních střetnutí nedohrál. V Estonsku měl problémy s fauly, v Sazka Areně proti Polsku jej rozhodčí vyloučili. Přitom ani nevěděl za co. Brněnský pivot Petr Benda přesto patří k důležitým postavám českého národního týmu, který zítra v Opavě čeká další důležitý duel proti Estonsku.

V úvodním zápase na estonské palubovce Benda odehrál kvůli problémům s fauly pouze třináct minut. Přesto se dokázal prosadit. Dostal se ke třem střelám z pole a všechny přetavil v dvoubodový koš! K šesti bodům navíc přidal i dva doskočené míče. Ani druhý kvalifikační duel proti Polsku nedohrál. Byl vyloučen, přitom sám nevěděl za co. Na palubovce strávil devatenáct minut a s úspěšností střelby nad padesát procent (3/5) znovu zaznamenal šest bodů. Hodně platný byl i v podkošových soubojích a v tvrdých bitvách se silnými podkošovými hráči soupeře doskočil osm míčů. "Nečekal jsem, že dostanu tolik příležitostí hrát. Ondra Starosta má ovšem stále poraněné koleno a tak jsem se pomalu připravoval na to, že nejspíš budu vybíhat na hřiště na delší časové úseky," řekl na úvod Petr Benda.

V A Plus ŽS Brno hraje jednu z klíčových rolí. Pravidelně nastupuje v základní sestavě a patří k nejlepším střelcům i doskakovačům nejen ve svém klubu, ale v celé Mattoni NBL. V národním týmu je jeho pozice přeci jen trochu jiná. "V reprezentaci jsou lepší hráči, než jsem já," říká skromně. "Musím přijmou svou roli, což znamená plnit to, co mi trenér řekne." V čem vidí svůj přínos pro elitní český výběr? "Očekávají se ode mě především doskoky a kvalitní obrana. Je jasné, že v útoku dostávám méně míčů, než v Brně. Rozhodně nemám žádný problém s tím se přeorientovat na něco jiného." Třiadvacetiletý basketbalista dokázal v loňské sezoně Mattoni NBL navázat na své předchozí výkony. V mnoha směrech je dokonce vylepšil. V průměru nastřílel v každém zápase téměř 15 bodů a doskočil více než 11 míčů! V doskakování dokonce kraloval celé lize a nechal za sebou i americké hvězdy Callahana s Williamsem!

"Mezi naší ligou a mezinárodním basketbalem je opravdu velký rozdíl. Hlavně jde o to, že se u nás nepotkávám s tak vysokými podkošovými hráči, jako v Evropě," přemýšlí Benda. "Na mezinárodní scéně hraji proti daleko vyšším hráčům a pochopitelně je daleko těžší se prosadit." Se svým dosavadním účinkováním v reprezentačním družstvu může být brněnský klenot spokojen. Stejně tak s výsledky, jichž Ježdíkův výběr dosud dosáhl. Dodatečnou kvalifikaci odstartoval dvěma cennými výhrami v Estonsku a nad Polskem a svůj další osud drží pevně ve svých rukou. "S dvěma výhrami jsme všichni spokojeni. Možná jsme měli proti Polsku zvítězit o více než devět bodů, ale i těch devět bodů může být nakonec docela dobrých. V první řadě je vítězství, to je hlavní. A toho jsme dosáhli."

Již zítra čeká Českou republiku další kvalifikační střetnutí. V opavské hale se připravuje k souboji s Estonskem, které je dosud jako jediné ve skupině A bez jediného vítězství. "Nálada v týmu je velice dobrá. Kdyby se prohrávalo, tak by asi nebyla optimální. Teď však víme, že na to máme a jsme tak vyhecovaní, že už snad šanci na postup do další fáze nepustíme." Překonat třetí překážku. To je zásadní cíl, k němuž nyní národní tým směřuje veškeré své snažení. Jenže pozor! Estonci málem zaskočili favorizované Polsko na jeho palubovce a prohráli po vyrovnaném průběhu jen o šest bodů. "S klukama jsme se sázeli a já jsem byl jeden ze tří hráčů, kteří věřili ve vítězství Estonska," řekl Benda s úsměvem. "Estonci potřebovali vyhrát a určitě dali do tohoto zápasu všechno." Pro estonské basketbalisty bude utkání s Čechy důležité i z pohledu boje o případné druhé místo. "Jenže my hrajeme o první místo, takže nemají šanci! Bude to těžké, ale věřím, že to zvládneme," dodal Benda.
        sbo

Trenér Michal Ježdík tvrdí: Výhra nad Polskem je pro nás velmi cenná!
Reprezentanty zdobí nasazení a disciplína
.
27.08.2005 18:12 - O p a v a - Reprezentační družstvo mužů má na kontě dvě kvalifikační vítězství, jeho trenér Michal Ježdík přesto nepodléhá uspokojení. Ani po druhém střetnutí v krásném prostředí Sazka Areny, v němž si jeho svěřenci poradili s Polskem, neměl oči zastřené růžovými brýlemi. Vyjádřil spokojenost s nasazením, zároveň však ví, že národní tým může předvádět lepší basketbal.

Vítězství je lékem na všechny bolesti. Leckdy se díky němu přehlížejí i mnohé nedostatky. To však u Ježdíka rozhodně neplatí. Náročný kouč pečlivě analyzuje každý detail a pro další pokračování dodatečné kvalifikace na evropský šampionát se snaží svůj tým připravit co možná nejlépe. "V obou odehraných zápasech jsme dostali méně než 70 bodů. S obranou tedy můžeme být spokojeni, zatím je výborná," předeslal Michal Ježdík. V těchto dnech patří jeho myšlenky téměř výhradně přípravě na nadcházející kvalifikační duel, v němž se reprezentace utká s Estonskem. Zatímco estonští basketbalisté mají za sebou včerejší výsledkově neúspěšný duel v Polsku, kde podlehli o šest bodů, Češi využívají téměř týdenní zápasové přestávky k tréninkové přípravě v opavské hale. Právě v ní se pondělní zápas uskuteční. Reprezentanti by znovu chtěli vycházet především z kvalitní defenzivní činnosti.

"Samozřejmě v ní stále můžeme najít chyby a také na jejich odstranění stále pracujeme," zdůraznil Ježdík. Předchozí výhru nad Polskem označuje za velice důležitou. "Zápas s polským týmem byl velmi zajímavý a vítězství je pro nás skutečně velice cenné. Mnohem více, že dvoubodový zisk z Estonska." Proč? Ježdík má ihned po ruce jednoduché vysvětlení. "Protože se nám zkrátka nedařilo. Nehráli jsme zas tak dobře." Říká se, že perně vydřené vítězství je mnohdy cennější, než jasná výhra. "Uspět v podobně těžkém utkání, když se týmu nedaří, je pro celé družstvo velice dobrou vizitkou!" dodává kouč.

Reprezentační basketbalisté sehráli v přípravě na dodatečnou kvalifikaci sedm střetnutí. Už v nich se prezentovali velmi dobrou obranou a tuto devizu si dokázali přenést i do bojů o důležité body. Navíc své soupeře mnohdy přehráli v závěrečných minutách, což platilo i pro kvalifikační boje. V Estonsku zničili domácí tým ve druhém poločase, Polsko pak definitivně přehráli v úplné koncovce. "Připravenost hráčů je na dobré úrovni," pochvaluje si Ježdík. "Dá se říci, že jsme všechny soupeře včetně přípravných zápasů po fyzické stránce přehrávali." Jestliže se národnímu týmu v duelu s Polskem nedařilo úplně podle představ na útočné polovině hřiště, na obranu se hráči mohli i tentokrát plně spolehnout. Hráli s učebnicovým nasazením a v obraně získali celkem čtrnáct míčů, zatímco polští basketbalisté pouze tři!

"Nasazení bylo vynikající," přikývl Ježdík. "Navíc jsme dokázali získat míče, které snad ani nebyly neutrální a mnohem blíže k nim měl soupeř. Přesto skončily v našich rukou." Činili se hlavně oba rozehrávači. Petr Czudek i Maurice Whitfield získali po třech míčích, křídelník Luboš Bartoň dokonce ještě o jeden více! Trenér Ježdík závěrem přidal ještě jeden cenný postřeh. "Vůbec jsme nekomunikovali s rozhodčími, což bylo velice dobré," vyzdvihl první muž reprezentační střídačky disciplinovanost svých hráčů. "Vydrželi jsme to po celé utkání, i když polští basketbalisté hráli dost zákeřně a některé souboje dohrávali i po odpískání."
    sbo

Reprezentační basketbalisté se v Opavě připravují na pondělní duel s Estonskem
Střelci potvrzují svou kvalitu i na tréninku
.
27.08.2005 12:17 - O p a v a - Žádné lenošení, ale pečlivá příprava na další díl dodatečné kvalifikace. Rozcvičení, střelba, hra pěti proti pěti a posilovna. Právě tak začal dnešní den elitním basketbalistům České republiky, kteří si rozhodně víkendového volna příliš neužijí. V Opavě se chystají na odvetu s Estonskem, které vyzvou v dalším důležitém souboji již v pondělí 29. srpna. V opavské hale se elitní domácí výběr může cítit jako doma. Před pěti a půl týdny zde zahájil přípravu šestidenním soustředěním, v těchto dnech se do Slezska vrátil. Přesunul se sem z komfortní pražské Sazka Areny, kde si v úterý připsal své druhé kvalifikační vítězství. Dobrou náladu si s sebou hráči přivezli i na druhý konec republiky.

Stoprocentní nasazení
"Dobrá přihrávka," pochválil Jiří Welsch zdařilou akci čtyřiadvacetiletého Michala Křemena. "Hezky čaruješ," přidal po několika minutách s úsměvem na tváři. O chvíli později se Petr Benda blýskl elegantní akcí jeden proti jednomu a vzápětí stihl přidat blok v obraně. Reprezentanti si navzájem zatleskají za každou vydařenou akci, ponorkovou nemocí rozhodně netrpí. Když přišla na řadu hra pěti proti pěti, trenér Michal Ježdík hlasitě nabádal své svěřence: "Pojďte do toho na sto procent!" A hráči si jeho slova brali k srdci. Nikdo nechtěl dovolit jednoduchý koš. Pokud se některý z reprezentantů ocitl ve výhodné střelecké pozici v blízkosti koše, "protihráči" se jej leckdy nezdráhali zastavit ani za cenu faulu. "Zastavte rychlý protiútok. Komunikujte v obraně." Tak zněly nejčastější Ježdíkovy pokyny. Nasazení všech aktérů bylo ukázkové, a to i v následném střeleckém cvičení. V něm potvrdil svou výbornou formu aktuálně nejlepší český střelec v dodatečné kvalifikaci Luboš Bartoň.

Ze čtyřiceti střel, z nichž 35 vyslal na koš z tříbodové vzdálenosti a zbývajícíh pět z čáry trestného hodu, propadlo obroučkou plných 36! Zahanbit se však nedali ani jeho spoluhráči. Přes třicet úspěšných střel zaznamenali i mnozí další, mezi nimi například křídelníci Jiří Welsch či Pavel Miloš. Střelbu na čas, při níž měli basketbalisté za úkol co nejrychleji nasázet padesát trojek, zvládl v první skupině nejlépe Ladislav Sokolovský. Stačily mu k tomu čtyři minuty. Ve druhé skupině stříleli na opačných koších dva excelentní střelci. Luboš Bartoň minul z úvodních sedmnácti střel jen dvě, ale nakonec byl rychlejší Pavel Miloš.  Jeho čas byl o osm vteřin lepší než jakým se pyšnil Ladislav Sokolovský. Minul přitom jen osm pokusů. V tomto směru byl naopak ještě úspěšnější Bartoň, který nepřesně zacílil pouze čtyřikrát! Z celkového počtu dvou set střel, které vyslal na koš ve střelecké části ranního tréninku, proměnila nová akvizice Joventutu Badalona plných 171, což činí úspěšnost 85,5% (Miloš 82,4).

Estonci v Polsku překvapili
Po skončení pátečního večerního tréninku všichni horlivě pátrali po výsledku kvalifikačního střetnutí mezi Polskem a Estonskem. Perně vydřená výhra domácích reprezentantů jen o šest bodů (82:76) mnohé překvapila. Všeobecně se očekávalo, že polští basketbalisté přehrají Estonsko výraznějším způsobem. "Estonci měli v Polsku určitý exces jen ve druhé čtvrtině, ve které nastříleli jen 12 bodů a o osm bodů ji prohráli. Jinak odehráli velice vyrovnaný zápas," podotkl trenér Michal Ježdík. Pro český tým by výsledek včerejšího střetnutí mohl být určitým varováním. Vždyť druhý poločas dokonce hosté o pět bodů vyhráli! Byť Češi na estonské palubovce zvítězil jasně o osmnáct bodů a basketbalová veřejnost bude očekávat podobně jednoznačný výsledek i v domácí odvetě, Ježdík upozorňuje, že soupeř má rozhodně svou kvalitu. "Estonsko je basketbalovou zemí," upozorňuje hlavní kouč. "Sice jsme u nich dokázali zvítězit, ale to byl jen jeden zápas. Síly Estonska jsme si velice dobře vědomi a v žádném případě soupeře v Opavě nepodceníme!"
    sbo

Benda bez trestu
.
PRAHA - Basketbalový reprezentant Petr Benda nastoupí i v pondělním kvalifikačním souboji s Estonskem. Mezinárodní federace FIBA jej nepotrestá zákazem činnosti za podivné vyloučení v úterní bitvě s Polskem. Hrát může i Polák Stefanski, jenž kopl Ladislava Sokolovského do obličeje. "Jedinou naší změnou je, že Ivo Kresta nahradí Stanislava Zuzáka," potvrdil vedoucí týmu Dušan Štěnička.
    (pes) Deník Sport 26.8.2005


Jiří Welsch říká: Záleží jen na nás, zda půjdeme dál s čistým štítem
Národní tým má vše ve vlastních rukou

26.08.2005 18:24 - O p a v a - Pohodová atmosféra vládne i nadále v reprezentačním týmu České republiky, který se v Opavě připravuje na další zápas dodatečné kvalifikace proti Estonsku. Není divu, vždyť Ježdíkova družina dokázala vytěžit ze dvou doposud odehraných utkání čtyři body a před odvetami si vytvořila velice slibnou výchozí pozici.

Naprosto výstižně okomentoval současný stav ve skupině A Jiří Welsch. "Je dobře, že máme vše ve vlastních rukou a nemusíme se na nic a na nikoho ohlížet," trefně poznamenala největší hvězda národního týmu. Zároveň je však třeba vidět, že navzdory dvěma vítězstvím nebylo ani jedno utkání nijak jednoduché. Estonci byli na domácí palubovce v prvním poločase velice houževnatým protivníkem a odpadli až díky skvělé obraně Čechů ve druhé půli. Polští basketbalisté dokonce v Sazka Areně drželi naději na vítězství až do poloviny poslední čtvrtiny, ale závěrečnému náporu domácích nakonec neodolali. "Všichni jsme tušili, že to proti Polsku bude těžký zápas. Osobně jsem však čekal, že se nám podaří odpor soupeře v průběhu druhého poločasu zlomit a závěr proběhne mnohem jednoznačněji v naší režii," přiznal bez okolků Jiří Welsch. Ten byl stejně jako v Estonsku po Bartoňovi druhým nejlepším střelcem v českém dresu. Trojkou v samotném závěru zaokrouhlil svůj střelecký účet na dvacet bodů, přičemž při solidní úspěšnosti střelby za dva body (43% - 6/14) jej mohlo mrzet jen šest minutých tříbodových pokusů (2/8).

Stejně jako ostatní reprezentanti i Welsch zdůrazňuje, že nejdůležitější je konečné vítězství. I když... "Výhra pro nás pochopitelně byla tím prvním, na co jsme mysleli. Asi dvě minuty před koncem zápasu ale od někoho z lavičky zaznělo, že může hrát důležitou roli i skóre." Pokud si Češi poradí na opavské palubovce s Estonskem a polští basketbalisté dnes doma se stejným soupeřem rovněž nezaváhají, dojde ke klíčovému měření sil v Polsku. Tam by se Welschovi a spol. mohl hodit každý bod a také proto hráč Milwaukee Bucks trochu lituje , že jeho družstvo nedosáhlo na výraznější výhru. "O rozdílu ve skóre jsme se před zápasem samozřejmě nijak konkrétně nebavili. Přesto je škoda, že jsme nakonec nevyhráli vyšším rozdílem," přemýšlí Welsch. "Situace se totiž opravdu může vyvinout tak, že se o postupujícím bude rozhodovat v našem zápase v Polsku. A tam by se nám větší náskok nepochybně hodil."

Polská reprezentace rozehrála dnes v 18 hodin důležité střetnutí s Estonskem. Právě tento nevyzpytatelný tým může hodně zamíchat postupovými kartami. O tři dny později, v pondělí 29. srpna, se totiž představí v Opavě proti Česku. Reprezentanti věří, že diváci v opavské hale vytvoří podobně bouřlivou atmosféru, jaká vládla v pražské Sazka Areně. "Z atmosféry jsem byl příjemně překvapený. Byla skutečně super, i díky tomu byl zápas s Polskem velkým zážitkem nejen pro nás hráče, ale i pro diváky," podotkl dále Welsch. "Před začátkem utkání sice vypadalo hlediště poloprázdně, ale když jsem se na konci zápasu podíval kolem sebe, zjistil jsem, že spodní část je skoro celá zaplněná. Chtěl bych divákům ještě jednou poděkovat, že přišli v tak hojném počtu."

Dá se očekávat, že i v Opavě bude hlediště zaplněné. Zdejší příznivci jsou pověstní tím, že dokáží vytvořit při utkáních skvělou kulisu. Navíc se mohou těšit na všechny současné hvězdy v čele s Jiřím Welschem. "Jestli domácí střetnutí s Estonskem zvládneme, v podstatě bychom tohoto soupeře eliminovali a vyřadili jej ze hry o postup. Boj o první příčku by se tak zúžil jen na nás a Polsko." Hráči si dobře uvědomují, že mají dodatečnou kvalifikaci velice dobře rozehranou a rozhodně nehodlají v opavské hale klopýtnout. "Úvodní dvě vítězství byla základem pro to, abychom měli vše ve vlastních rukou," poznamenal Welsch. "Teď už záleží jen na nás, jak zvládneme následující dva zápasy a zda půjdeme dál s čistým štítem, tedy s bilancí 4-0!"
        sbo

Proč se dav musel tlačit před arénou?

PRAHA - Tlačenice u turniketů před jediným vchodem, méně otevřených stánků, místo točeného piva jen lahvové. Zážitek z basketbalového triumfu nad Polskem mnohým fanouškům při úterní návštěvě Sazka Areny zhořkl.

Do haly se naskládalo šest a půl tisíce diváků, na mužském basketbale v samostatné republice rekordní návštěva. Ovšem několik stovek z nich přišlo o úvodní čtvrtinu, mačkali se dlouhé desítky minut před severním vchodem. Sektor Jih zůstal uzavřen. Zaskočil organizátory nečekaný dav? "Nás překvapil jen vysoký počet prodaných vstupenek na pokladnách, tedy zhruba dva tisíce lístků," řekl Zdeněk Zikmund, tiskový mluvčí Sazka Areny. "Na hokej a koncerty lidé kupují vstupenky hlavně v předprodejích přes terminály. Na kasách zůstávají obvykle lístky v řádu stovek, proto už bez problémů čelíme i návštěvám patnáct tisíc diváků. Basketbal byl nový typ akce, učí se pořadatelé, návštěvníci i Sazka Arena."

Proč ale nebyl otevřený také vchod Jih, který by výrazně pomohl plynulosti? "Jednali jsme podle požadavků pořadatele, tedy České basketbalové federace," reaguje Zikmund. "O počtu vchodů jsme se nedohadovali. Ale v Sazka Areně asi vycházeli z našeho chybného odhadu, že přijde mezi třemi až pěti tisíci diváků," připustil Miloš Pražák, generální sekretář ČBF.  O prodeji pouze lahvového piva rozhodla firma Staropramen. "Předpokládali jsme, že na akci tohoto typu, navíc v době prázdnin, přijdou převážně mladí lidé včetně spousty nezletilých fanoušků a že prodané objemy piva budou minimální," oznámila tisková mluvčí Michaela Trýznová.
    (pes)    Deník Sport 25.8.2005

Bendův trest? Češi připravují protest

PRAHA - Kopanec do obličeje basketbalového reprezentanta Ladislava Sokolovského ze závěru úterního kvalifikačního souboje s Polskem stále zaměstnává vedení českého týmu. Vedle vyloučeného soupeře Stefanskiho musel ze hřiště i pivot Petr Benda a teprve dnes se dozví, zda bude moci nastoupit v pondělí proti Estonsku.
.
"Byl to omyl rozhodčího, ale nepřiznal ho," tvrdí vedoucí týmu Dušan Štěnička.  Proč sudí vyloučili Bendu? Srb Jovanovič odmítl českým trenérům odpovědět. Jeho bulharský kolega Gologanov vysvětlil, že se Benda zavěsil na obroučku. Ten ale postával daleko od konfliktu u lavičky! "Mysleli jsme si, že Petra vyloučili za vběhnutí do hřiště. Ale on v té chvíli nebyl náhradníkem, jen šel při time outu na lavičku," říká Štěnička. "V zápisu pro mezinárodní federaci FIBA stojí, že oba hráči byli vyloučeni za udeření soupeře. Čekáme, jestli Benda dostane trest, pak jsme připraveni okamžitě podat protest." Pokud FIBA uzná Bendu vinným, čeká jej distanc na jeden zápas. Pak by dlouhán ze základní rotace přišel o pondělní utkání s Estonskem v Opavě, kde už je prodána třetina lístků z třítisícové kapacity. "Pevně věřím, že to dobře dopadne a Benda nastoupí. S případným naším protestem by měli úředníci z FIBA dost práce," je si jistý Štěnička.
    (pes)    Deník Sport 25.8.2005

Tým řídí staří známí

Jiří Welsch a Luboš Bartoň se znají od patnácti let, sen o NBA si zatím splnil jen jeden
PRAHA - Sen jménem NBA je pojí i rozděluje. Jsou ročník 1980, znají se od patnácti let. Kamarádi, oba v pětadvaceti už ženatí. A hlavně, jde o největší talenty českého basketbalu za poslední roky. Jiří Welsch a Luboš Bartoň dnes řídí osud české reprezentace v boji o mistrovství Evropy. Zatím představují přesnou polovinu palebné síly národního týmu. Ze 148 bodů, které muži s trikolórou na prsou ve dvou duelech dali, obstarali Welsch (34) s Bartoněm (42) dohromady 76. To dělá 51 procent. "Hodně jsem se těšil, až si s Jirkou zahraju. Na hřišti jsme se nepotkali už pět let," pravil Bartoň, křídlo Joventutu Badalona. Již několik let je rodák z České Lípy ve stínu Welsche, který se rve v proslulé NBA a strhává na sebe pozornost. Ne vždy tomu ale tak bylo.

Druhý kanonýr ME
Bartoň byl diamant, jenž oslnil v juniorských letech v dresu ligového Děčína a ohromil svět na evropském šampionátu v roce 1999, posledním, kterého se Česko zúčastnilo. S průměrem 18,7 bodu byl jeho druhým nejlepším střelcem! Jiří Welsch tehdy vyčníval coby další mladík po Bartoňově boku (6,7 bodu). "To jsou krásné vzpomínky. Nejenom na ten můj individuální úspěch, ale hlavně jak jsme porazili silnou Litvu i Řecko," vybavuje si Bartoň. Tehdy byl stálicí americké univerzity ve Valparaisu, kde studoval čtyři roky a lákal na školu i Welsche. Ten nakonec zvolil Olimpii Lublaň. Oba uvízli v hledáčku skautů, oba snili o NBA, oba napjatě očekávali výsledky draftu v roce 2002. Zatímco Welschovo jméno zaznělo už jako šestnácté v pořadí, Bartoň čekal marně... "Já zvolil americkou cestu, Jirka zase evropskou, která byla tehdy modernější. Hrál skvěle v Eurolize, i já jsem měl tehdy ve Valparaisu výbornou sezonu. Jenže už jsem byl asi v Americe okoukaný," přemítá o tom, co se stalo špatně. Ještě dnes tvrdí, že to byl pro něj šok, když ho NBA opomněla.

Bartoň stále chce do NBA
Tři sezony tak už brázdí evropské palubovky, přes Skipper Boloňa a dva roky ve Virtusu Řím došel až k novému angažmá ve španělské Badaloně. Stál o něj i Maccabi Tel Aviv, vítěz posledních dvou ročníků Euroligy. Chtěl ale především hrát, tak zvolil slabší klub. V hlavě totiž Bartoň nosí stále nenaplněný sen. Příští rok jde po NBA. "Je to možná poslední šance," říká a má plán. Nepodepíše smlouvu v Evropě, půjde na zámořskou letní ligu a počká na pozvánku do kempu jednoho z týmů NBA. Možná to vyjde. "Ať jsem hrál v jakékoliv soutěži, každý spoluhráč mi říkal, že na NBA mám. A já to vím také," horlí. Zatímco Welsch (197 cm) okouzlil skauty dravými nájezdy do koše i skvělou technikou s míčem, Bartoň (202 cm) je rozený střelec. V poslední sezoně patřil s báječnou úspěšností 45 procent k nejlepším trojkařům italské ligy a dokázal to i nyní v kvalifikaci. Z čáry tříbodového hodu se za dva zápasy trefil už šestkrát a je hlavním kanonýrem českého týmu. S Welschem jsou tak dva kohouti na jednom smetišti. Hrozí neshody, krize? Ani náhodou. "S Jirkou jsme kamarádi, občas si zavoláme nebo napíšeme mail," říká Bartoň, jenž se loni oženil s americkou přítelkyní Kristin. Jen dva dny poté, co si ano řekli Welsch a jeho dívka Linda. "Když jsem se to dozvěděl, musel jsem se smát," říká pohodář Bartoň, jenž stále věří, že si s mírným zpožděním za Welschem splní i druhý životní sen - NBA.
        JAN JAROCH    Deník Sport 25.8.2005


Reprezentační pivot věří, že se proti Estoncům dostane více do hry
Devět bodů k dobru stačí, míní Starosta

25.08.2005 14:53 - P r a h a - Těžkou práci měl s robustními polskými podkošovými hráči český reprezentační pivot Ondřej Starosta. I když se v útoku bodově příliš neprosadil, rozhodně v plnění svých úkolů obstál. V obraně hrál s maximálním nasazením a svému protivníkovi Bigusovi povolil jen o dva body více, než nastřílel sám. Starostu při hře i nadále částečně limituje nepříjemné zranění nohy. I kvůli němu odehrál jen polovinu hrací doby. Dostal se pouze ke čtyřem střelám z pole, z nichž polovinu proměnil. Především však pomohl zastavit počáteční převahu Poláků v doskakování. Nakonec nasbíral úctyhodných jedenáct doskoků - nejvíce ze všech hráčů, kteří do úterního kvalifikačního duelu v Sazka Areně zasáhli.

"Byl to úplně jiný zápas než ten předchozí v Estonsku. Na naší straně jsem viděl mnohem větší nervozitu," pravil první pivot výběru trenéra Michala Ježdíka. "Poté, kdy polští basketbalisté dotáhli náš úvodní náskok, se s námi prali až do konce." Slovíčko "prali" sedí zcela přesně zejména na tvrdé souboje pod košem. Basketbalista, který bude i v příští sezoně působit v nejvyšší francouzské soutěži, narostl do stejné výšky jako Rafal Bigus (215 cm). Polský obr však váží o plných šestnáct kilogramů více! "V polské sestavě došlo oproti minulým letům ke změnám a já se přiznám, že jsem nečekal, že budou mít takto vysoké pivoty. Trochu mě to překvapilo." Jak se Starostovi válčilo se 130 kilogramy živé váhy? "Samozřejmě to bylo hodně těžké, protože těch skoro dvacet kilo, které má Bigus oproti mě navíc, je pod košem hodně znát. Bylo vidět, že mi trochu scházely síly."

Není to však pouze o kilogramech. Důležitou roli hraje i skutečnost, že Starosta stále nemůže naplno trénovat. "V tom jsem měl trochu handicap. Chybí mi síla v nohou," pokrčil rameny. "Ve druhém poločase jsem se s tím snad vypořádal mnohem lépe a Bigus se už neprosadil." Ve svém výkonu na útočné polovině hřiště viděl český obr rezervy. "Myslím, že jsem se mohl prosadit ještě trochu více," připustil. Je však třeba vidět, že se v průběhu dvaceti minut strávených na palubovce dostal jen ke čtyřem střelám! "S míčem jsem se moc nepotkal. Hrálo se spíš z křídel, ale důležitá je výhra."

Český tým se opravdu hodně spoléhal na hru křídel. Hvězdná dvojice Jiří Welsch, Luboš Bartoň vystřelila dohromady 43 střel z pole, z nichž 17 proměnila (úspěšnost 39,5%), zbývající hráči se podělili o 30 střel, přičemž 11 jich propadlo obroučkou (úspěšnost 36,7%).  "V jedné věci bylo utkání s Polskem hodně podobné našemu prvnímu kvalifikačnímu utkání. Opět se totiž dá říci, že druhý poločas byl z naší strany lepší než první dvě čtvrtiny. V každém případě jde o hodně vydřené vítězství."  Oba své soupeře nechali Češi na začátku dodatečné kvalifikace za sebou. Teď si přejí, aby tomu tak bylo i po čtyřech odehraných střetnutích. "Co jsme si mohli víc přát? Jsme na koni, vše máme ve svých rukou," zmiňuje Starosta důležitou skutečnost.

"Podle mého názoru je devítibodové vítězství nad Polskem dostačující i pro případ, že by se při našem utkání v Polsku hrálo o skóre. Navíc můžeme počkat, zda nezaváhají už při jednom ze dvou soubojů s Estonskem." Právě Estonsko vyzvou čeští reprezentanti příští pondělí v Opavě. "V tomto zápase musíme potvrdit naše předchozí výsledky! V případě, že soupeře nepodceníme a budeme se od úvodního rozskoku maximálně koncentrovat, měli bychom jej v domácím prostředí přejet." Na estonské palubovce byl Ondřej Starosta druhým nejlepším střelcem reprezentačního družstva. Navíc výborně střílel. Minul jedinou ze sedmi střel z pole a v konečném účtování bylo na jeho kontě čtrnáct bodů. Věří, že proti tomuto soupeři dostane větší příležitost ke střelbě a znovu se více prosadí?  "Doufám, že to tak bude. Naše převaha pod košem je poměrně výrazná." Estonci totiž nemají ve své sestavě podobné hráče, jaké má ve svém středu například Polsko. "Věřím, že se do útočného systému zapojím trochu více. Snad mě kluci využijí alespoň tak, jako v Estonsku."
        sbo


Petr Czudek si užil kvalifikační zápas v Sazka Areně se vším všudy
Kapitán dostal do varu diváky i spoluhráče

25.08.2005 10:25 - O p a v a - Jeho odvážné skoky až k reklamním panelům, jimiž se vrhal pro míč ve zdánlivě ztracených situacích, zvedaly diváky ze sedadel. A především nastartovaly celý národní tým k úvodnímu náporu. Petr Czudek se v kvalifikačním duelu s Polskem (73:64) zachoval jako správný kapitán a po zápase se mohl radovat z druhé důležité výhry. Jako již tradičně nastoupil v zahajovací sestavě. V průběhu utkání se na palubovce pravidelně střídal s Mauricem Whitfieldem, oba odehráli téměř totožný počet minut. Czudek nastřílel čtyři body při stoprocentní úspěšnosti střelby (dvojky 1/1, trestné hody 2/2), rozdal dvě finální přihrávky a v obraně získal tři míče. Především však tradičně skvěle dirigoval své spoluhráče.

"Ve skrytu duše jsme všichni doufali, že na soupeře vlítnem, získáme nějaký náskok a ten budeme postupně navyšovat," řekl úvodem Petr Czudek. Přání se však v tomto duelu hodně lišilo od reality. Češi rozhodli o svém vítězství až v samotném závěru. V průběhu zápasu sice několikrát Polsku odskočili na sedmi až devítibodový rozdíl, pokaždé se však o nadějný náskok nechali během krátké chvíle připravit. "Na začátku to nejdříve vypadalo, že by se zápas mohl vyvíjet tak, jak jsme si všichni představovali. Jenže polští basketbalisté se na nás dotáhli a pak to bylo vyrovnané až do konce. Výhru jsme vydřeli až v úplném závěru."

Zkušený rozehrávač viděl chyby ve hře svého týmu již v první čtvrtině. Především upozornil na fakt, který zmínili i jeho spoluhráči: příliš uspěchané zakončení. "Asi to bylo v té chvíli špatné řešení. Ovšem je třeba si uvědomit, že to bylo do jisté míry způsobeno i bouřlivou atmosférou, která v Sazka Areně panovala." Šest a půl tisíce natěšených diváků hnalo své basketbalisty na zteč a ti chtěli využít každé příležitosti k tomu, aby poslali míč do koše polského týmu. "Lidé nás hnali dopředu a před takovou kulisou se hra velice těžko brzdí," podotkl Czudek. "Je pravda, že když jsme si vytvořili náskok zhruba okolo deseti bodů, tak jsme možná měli trochu zastavit a hrát postupný útok. Na druhé straně po bitvě je každý generál. My si z toho hlavně musíme vzít ponaučení pro příští utkání."

Dlouholetý lídr národního týmu se v úvodu střetnutí prezentoval několika ojedinělými zákroky. Dvakrát se doslova vrhl po míči, který již směřoval do autu, ale Czudek jej obětavými skoky dokázal vrátit do rukou svých spoluhráčů. Bouřící diváky v Sazka Areně tak dostal ještě více do varu, stejně jako své spoluhráče. "Chtěl jsem si ten zápas užít se vším všudy, to znamená, že jsem do něj dal úplně všechno," svěřil se hráč, který má za sebou celou řadu těžkých a důležitých soubojů pod bezednými koši. "Věděl jsem, že se budu s Mauricem střídat a v každé minutě na hřišti jsem hrál naplno. Nijak jsem se nešetřil. Něco vyšlo, něco bohužel nevyšlo, ale tak už to bývá."
V samotné koncovce nastala pro Petra Czudka situace, kterou ve své dosavadní kariéře mnohokrát nezažil. Dramatický závěr sledoval jen ze střídačky. Přitom je hráčem, který je zvyklý mít v klíčových okamžicích míč ve svých rukou a rozhodovat o tom, co se bude na palubovce odehrávat. Tentokrát však závěrečné minuty odehrál Maurice Whitfield.

"Řekl bych, že jak Maurice, tak i já jsme vůdčími typy. Musím říci, že v tom, zda hraje Maurice nebo já, necítím žádný problém," řekl Czudek přesvědčivě. "V časovém úseku, který v zápasech hrajeme, chceme oba zahrát v obraně i v útoku co nejlépe. Oba hrajeme přibližně dvacet minut a já jsem s tím spokojený. Nejde o to hrát více nebo méně, ale o to, aby byl náš přínos pro tým dobrý a právě tým nakonec uspěl." Prvotním cílem českých reprezentantů je postup do druhé fáze dodatečné kvalifikace. Z tříčlenné skupiny si zajistí postup pouze vítěz. Na první pozici jsou zatím právě Češi, kteří ani v jednom z dosud odehraných zápasů nezaváhali. Se čtyřmi získanými body panuje v domácím táboře pochopitelně spokojenost, což Petr Czudek nijak nezakrýval. "Čtyři body jsou určitě super. Pokud by nám to někdo řekl před začátkem kvalifikace, brali bychom je všemi deseti. Je sice trochu škoda, že jsme nevyhráli ještě výrazněji nad Polskem, ale to už bychom asi měli příliš velké oči," zamyslel se reprezentační kapitán. "

V případě bodové rovnosti by totiž v závěrečném účtování mohlo hrát důležitou roli skóre, resp. výsledky ze vzájemných zápasů. Česká republika zvítězila v Sazka Areně 73:64. "Devět bodů k dobru není ani moc, ani málo," míní Czudek. Na žádné počítání ovšem v těchto dnech není čas. Ježdíkův výběr nyní dostal o den prodloužené volno, v pátek se všichni reprezentanti budou hlásit na dalším srazu v Opavě. Právě v tamní hale odehrají další kvalifikační střetnutí, jejich soupeřem budou nevyzpytatelní hráči Estonska. "Mají mladý tým, který nemá co ztratit. Hráči se určitě budou chtít ukázat v co nejlepším světle. Jsem přesvědčen o tom, že budou hrát naplno a jakmile bychom je třeba v obraně trochu podcenili, tak nás potrestají. Každopádně se musíme koncentrovat úplně stejně, jako na předchozí utkání."
        sbo

Dominátor v publiku

PRAHA - Těsně před poločasovou přestávkou se v hledišti za polskou lavičkou na schodech usadil slavný hokejový gólman Dominik Hašek.
Vyčkal na klakson, pak pořadatelka otevřela vrátka a umožnila mu nakrátko sejít k ploše, kde kromě jiného stihl odpovědět i na otázky České televize. "Přišel za panem doktorem Hospodárem, prý má nějaké problémy," upřesnil kanonýr Luboš Bartoň.
            (pes)   
Deník Sport 24.8.2005

Jako na klouzačce

PRAHA - Basketbalisté si včera v Sazka Areně chvílemi připadali jako na hokeji. Při akcích jim často podklouzávaly boty, hráči předváděli nečekané skluzy. Palubovka položená na led nebyla úplně nepropustná. "Na ploše byla malá místečka, kde se kapičky vody dostaly na povrch, nedalo se s tím nic dělat," řekl Jiří Welsch.
            (pes)   
Deník Sport 24.8.2005

Malování na javor

PRAHA - Reprezentační trenér Michal Ježdík je schopen pokyny při taktické poradě malovat téměř na cokoli. Dokázal to i při včerejším utkání s Polskem. Když mu chyběla po ruce plastová tabulka pro nákres akcí, maloval na palubovku z javoru. "Není to nic neobvyklého, podlahu používám docela často, nemusím se zdržovat, mám pak druhou ruku volnou," vysvětlil Ježdík.
            (pes)
Deník Sport 24.8.2005

Polák kopal do obličeje

PRAHA - Byl to zkrat, který se v basketbalu málo vidí. Polák Marcin Stefanski, jenž má na rameni vytetovaného vlka, se zachoval podle zákonů džungle. V rozhodujících chvílích, kdy jeho týmu protékal zápas mezi prsty, nezvládl emoce a kopl Ladislava Sokolovského do obličeje.
Běžela 38. minuta utkání, Poláci ztratili míč a české duo se hnalo na jejich koš zvýšit narůstající náskok. Sokolovský podal míč Jiřímu Welschovi, setrvačností však narazil do bránícího Stefanského. Oba skončili vleže na palubovce, zaklesnuti do sebe. Jak vstávali, kopl Polák soka do obličeje.

"Nic to nebylo, párkrát už jsem něco podobného zažil," vyprávěl Sokolovský, jenž měl tvář bez jediného škrábnutí. "Ale Poláci byli dost zákeřní, po písknutí dohrávali souboje, Jirka Welsch by o tom mohl vyprávět," říkal hráč Nymburka, zatímco v hale tekl adrenalin proudem. "Už jsem se otočený vracel zpět. A ještěže jsem ten kop neviděl. Jsem dost impulzivní a asi bych se neudržel," hřímal nejlepší střelec zápasu Luboš Bartoň.
Ortel sudích byl však pro všechny ohromující. Stefanski dostal diskvalifikující chybu a musel za výhrůžek diváků zamířit rovnou do šatny. Trest do konce zápasu ale obdržel i český dlouhán Petr Benda, jenž mírumilovně postával v blízkosti české lavičky.

"Rozhodčí si asi mysleli, že jsem se chtěl zapojit do bitky a vyběhl na palubovku jako šestý z lavičky. Já ale byl v té chvíli na hřišti a nic nedělal," přemítal nešťastný Benda, který vzápětí také opustil palubovku a dohrávku zápasu musel sledovat z tunelu vedoucího k šatnám.
"Nechápu to, bylo to od rozhodčích šalamounské rozhodnutí. Když vyloučit jednoho, tak i druhého," kroutil hlavou kouč Michal Ježdík, jenž může nad zdánlivě nic neřešící situací ještě lomit rukama. Benda totiž v zápase zdatně zastal pozici druhého podkošového hráče, nastřílel šest bodů a získal důležité doskoky. Nyní reálně hrozí, že dostane trest a nebude moci nastoupit v pondělním duelu v Opavě proti Estonsku. To by bylo ve chvíli, kdy elitního dlouhána Ondřeje Starostu stále viditelně svazuje zraněné koleno, hodně nepříjemné.

Podle současného rozložení sil se navíc zdá, že o postupujícím do druhé fáze kvalifikace se rozhodne ve vzájemném duelu v Polsku. A roli hraje i skóre. Kdyby sudí Bendu nevyloučil, dostal by český tým po Welschově koši a následné mele míč znovu do držení a mohl ještě navýšit náskok, jenž se se závěrečnou sirénou vyšplhal na devět bodů. "Doufám, že nás tohle nebude mrzet," prohlásil kapitán Petr Czudek.
            JAN JAROCH    
Deník Sport 24.8.2005

Postup si pohlídáme, pravil střelec Bartoň

PRAHA - Bouřící hlediště, české vlajky v ochozech, báječná atmosféra. A Luboš Bartoň se cítil jako ryba ve vodě. Poslední sezonu ve Virtusu Řím zažil desetitisícové návštěvy, je otřískaný mezinárodní scénou. A prokázal to. I ve druhém zápase kvalifikace byl nejlepším střelcem.
Po Estonsku, které zničil osmnácti body, nasázel Polákům ještě o šest víc.
Sport: Střelecky se vám znovu nebývale dařilo, podruhé za sebou jste byl úspěšnějším kanonýrem než Jiří Welsch...
"Snažil jsem se být agresivní, nemůžeme hrát jenom přes Jirku. On hraje třicet pět, čtyřicet minut za zápas, nemůže to táhnout sám. Já jsem se snažil pomoct, Maurice (Whitfield - pozn. aut.) měl ke konci zápasu jeden nebo dva velký koše, měli jsme to rozložený. Jirka dal ale nakonec taky dvacet bodů, hrál výborně."
Sport: Přišlo šest a půl tisíce diváků, skvělá atmosféra. Pomohlo to hráčům?
"Rozhodně, hezčí zápas jsem tady v Česku snad ještě nehrál. Byl to tak pěkný adrenalin, což mi v závěru pomohlo. Už jsem vůbec nemohl, ale to nikdy nechci dát soupeři najevo. A adrenalin mně pomohl se vyhecovat, dojet to do konce."
Sport: Tvrdíte, že po zápase často nemůžete spát. Jaké to bude dnes?
"Máme dva dny volno, ale nikam slavit nejdu. Dám si pepsi a budu ponocovat, myslím, že usnu až nad ránem."
Sport: O tržnou ránu z Estonska, kterou máte na tváři, jste se ve tvrdém zápase nebál?
"Na to člověk myslet nemůže. Ale je fakt, že byla docela náhoda, že jsem hned v druhým útoku nedostal zase loktem přes hubu, jen tak tak jsem uhnul. Pak už jsem se držel radši trochu zpátky."
Sport: Český tým má nakročeno do druhé fáze kvalifikace, která proběhne mezi vítězi skupin v Novém Sadu. Už se tam vidíte?
"Doufám, že tam budeme, ale nesmíme polevit. V pondělí musíme porazit Estonce a pak si to pohlídáme v Polsku. Náskok devět bodů bude, myslím, stačit."
            (jj)   
Deník Sport 24.8.2005

Čeští basketbalisté porazili Poláky
DNES ČTĚTE
PRAHA - Čeští basketbalisté porazili ve druhém zápase základní skupiny dodatečné kvalifikace na ME v Sazka Areně Polsko 73:64. Zápasu přihlíželo 6486 diváků, což je nový český basketbalový rekord.
            Strana 16

Vítězství: triumf české vůle

Basketbaloví reprezentanti vyhráli i druhou kvalifikační bitvu o ME, udolali Polsko 73:64
PRAHA - Rekordní divácká návštěva v historii českého basketbalu vybičovala reprezentanty k ovládnutí nervydrásající srážky s Polskem 73:64. Před 6486 fanoušky v pražské Sazka Areně udržel národní tým neporazitelnost v dodatečné kvalifikaci o mistrovství Evropy a už v pondělí se utká v Opavě v domácí odvetě s Estonskem. Minutu před koncem se rozletěla komfortním palácem mexická vlna, až v té chvíli fanoušci vydechli úlevou. Čeští basketbalisté dotáhli drama k sladkému vítězství. Ale nadřeli se!

Domácí tým měl většinu zápasu -až na krátkou pasáž ve druhé čtvrtině - mírně navrch. Jenže nedokázal utéct o víc než devět bodů, houževnatý soupeř se dokázal vždy dotáhnout. "Škoda, chyběl nám poslední hřebíček do jejich rakve. Jakmile bychom odskočili na 15 bodů, bylo by všechno výrazně lehčí," prohlásil Jiří Welsch, autor 20 bodů. "Bylo to vítězství vůle, i přes nepříliš vydařený výkon. Musíme se poučit." 

Kapitán Czudek se v úvodu dvakrát vrhl rybičkou po zdánlivě ztraceném míči a dostal natěšené publikum do varu. Devítibodová šňůra korunovala drtivý nástup a donutila kouče soupeře k oddechovému času. Lidé, mezi nimi i hokejová hvězda Dominik Hašek, zaplnili spodní patro arény, usadili se i za oběma koši. Ve svízelných chvílích hromadným potleskem burcovali své favority, ale rámus postupně, s vyrovnaným vývojem na hřišti, ustával. Česká obrana obtížně zachytávala nadupané polské hromotluky, u koše protivníci dominovali. Domácí nájezdníci končili často jako mouchy v pavučině. Svalnatý kolos Bigus zblokoval pokusy Starosty, Welsche či Bartoně. "Museli jsme nasadit stejnou energii jako oni, dostat těžiště pod soupeře. Jiná cesta k zastavení vyšších a silnějších těl není," řekl trenér Michal Ježdík.

Národní tým bojoval. Opíral se o přesnou Bartoňovu ruku, jenž stejně jako v Estonsku nastřílel nejvíc bodů. Dařilo se i Welschovi s Czudkem. Naopak se trápili Whitfield s Milošem. Ještě sedm minut před koncem byl stav vyrovnaný 55:55, ale o tři a půl minuty později už završil kanonýr Bartoň český trhák tříbodovou trefou na 65:58. Radostí zaťal pěst a vytrčil ji ke stropu. Chvilku nato soupeř rezignoval, když ležící Stefanski vztekle kopl do obličeje Sokolovského. "Byl to výraz frustrace," komentoval to Welsch.

SKUPINA A    ČESKO-POLSKO 73:64
Body: Bartoň 24, Welsch 20, Whitfield 7, Benda a Miloš po 6, Starosta a Czudek po 4, Sokolovský 2 - Ignerski 17, Szewczyk 15, Hyzy 9, Stefanski 7, Bigus 6, Dylewicz 4, Gortat, Skibniewski a Chylinski po 2. Rozhodčí: Jovanovič (SČH), Gologanov (Bul.), Čajkovskij (Ukr.). Diváci: 6486. Po čtvrtinách: 19:17, 38:34, 53:47. Další statistiky pořadatelé pro technické problémy nedodali.

1. ČESKO 2 2 0 148:121 4
2. Polsko 1 0 1 64:73 1
3. Estonsko 1 0 1 57:75 1

            PETR SCHIMON       
Deník Sport 24.8.2005


Atmosféra byla vynikající, rozplýval se reprezentační křídelník
Dobře jsme to rozjeli, libuje si Bartoň

24.08.2005 14:39 - Č e s k á L í p a - Byl to jeho zápas. Podobně jako ve vstupním duelu dodatečné kvalifikace v Estonsku opanoval i v Sazka Areně čelo střelecké statistiky a dotáhl český národní tým ke druhému vítězství. Luboš Bartoň nastřílel polské reprezentaci 24 bodů, navrch přidal i několik získaných míčů. "Hlavní je, že jsme vyhráli. To se počítá," řekl Bartoň.

Češi se hodně spoléhají na střelbu z dálky. A je to pochopitelné. V základní sestavě vedle sebe nastupují excelentní trojkař Pavel Miloš a neméně nebezpečný střelec z perimetru Luboš Bartoň. Právě on táhl v Sazka Areně výběr trenéra Michala Ježdíka k velmi důležitému úspěchu. Vždy, když bylo třeba, měl po ruce přesnou střelu. "Atmosféra byla opravdu vynikající. Hrálo se mi dobře," pochválil diváky i prostředí v Sazka Areně basketbalista, jenž již působil v USA, Itálii a nyní jej čeká angažmá ve Španělsku. Jistou vadu na svém výkonu však přeci jen našel. "Možná mi nespadlo do koše několik střel, o nichž jsem si myslel, že by obroučkou měly propadnout."

I tak byl jeho střelecký účet velice bohatý. V Estonsku byl nejlepším střelcem Čechů s osmnácti body, tentokrát jich přidal ještě o šest víc. Žádný z hráčů obou týmů nebyl v tomto směru úspěšnější. Bartoň se dokázal prosadit jak střelbou z tříbodového území, tak i pod košem. Hrál totiž na pozici čtyřky. "Snažil jsem se vyhnout střelám, u nichž je nižší pravděpodobnost úspěchu," prozradil dále reprezentační křídelník a poukázal na skutečnost, o které mluvili například televizní spolukomentátor Petr Janouch či kouč reprezentační dvacítky František Rón: tvrdé obroučky. "V Římě jsme měli také tvrdé obroučky, takže vím, že je to trochu odlišné. Pokud střílíte o desku, musí jít o velice jemnou střelu. Většinou se přesto musíte snažit dávat čisté koše."

Národní tým v úvodních minutách na svého soupeře vlétl, hrál v rychlém tempu a záhy si vytvořil slibné, devítibodové vedení. Svými prvními body k němu přispěl i Bartoň. Polští reprezentanti ovšem nerezignovali a dokázali své manko úplně vymazat. "V těch okamžicích jsme nebyli v útoku dostatečně trpěliví. Poláci toho využili a srovnali skóre. Petr Czudek v šatně říkal, že jsme se snažili honem odskočit na patnáct až dvacet bodů, ale i když jsme měli několik dobrých střeleckých pozic, z dálky nám do koše nic nespadlo. Já, Jirka Welsch i Pavel Miloš jsme to možná malinko uspěchali."

Hostujícím basketbalistům pomohlo v návratu do zápasu několik snadných košů. Rychlé protiútoky byly velkou zbraní Polska a Čechům se je v prvních dvou čtvrtinách ne vždy podařilo zastavit. Jakmile však byli v přechodové fázi z útoku do obrany úspěšní, měli soupeři o poznání těžší úlohu. "Obrana je nejdůležitějším prvkem ve hře našeho týmu. Není to jen o tom, že v něm máme pár individualit," zdůrazňuje aktuálně nejlepší český střelec v dodatečné kvalifikaci. "Zatím nám to v obraně docela šlape. Je dobře, že jsme si to z přípravných zápasů přenésli i do kvalifikace. Jak v Estonsku, tak i v Sazka Areně proti Polsku jsme bránili velice dobře."

Trenér Michal Ježdík využívá Bartoně velice často na pozici čtyřky, tedy coby druhého podkošového hráče. "Samozřejmě bych hrál raději na trojce, protože bych měl více míčů, ale já i na pozici čtyři hraji více zvenku, takže je to dost podobné. Trochu jiné je to pro mě hlavně v obraně."
Poláci mají k dispozici velice silné pivoty. Ti v prvním poločase opanovali podkošový prostor a nedali domácímu týmu příliš prostoru k doskakování. "Pod košem to bylo hodně těžké. Já jsem navíc přeci jen tenčí postavy než ostatní, ale paradoxně vážím asi o pět kilogramů víc než třeba Petr Benda, takže on to měl možná ještě horší," pousmál se Bartoň. "Bylo velice důležité, že se postupem času zapojili do doskakování i ostatní hráči. Obroučky byly opravdu tvrdé a jakmile přišla nějaká střela z dálky, míče se často odrážely hrozně daleko od koše. Naše křídla i rozehrávači proto měli hodně prostoru odražené míče posbírat."

Dvě úvodní střetnutí dokázali čeští basketbalisté přetavit ve dvě cenná vítězství. Přesně takový start si představovali. "Určitě je to velmi dobré, ale především musíme na naše úvodní výkony navázat i v dalších zápasech," nabádá Bartoň k ostražitosti. Žádné, byť sebemenší zaváhání by se totiž v dalším průběhu dodatečné kvalifikace nemuselo vyplatit. "V Estonsku jsme sice vyhráli o 18 bodů, ale určitě nepůjde o jednoduchý zápas. Už z něj mám trochu strach," podotkl odchovanec České Lípy. "V Opavě musíme k utkání s Estonskem přistoupit právě tak, jak jsme přistoupili k úvodním dvěma zápasům. V žádném případě nesmíme myslet na duel v Polsku. Je potřeba jít zápas od zápasu a teď je před námi Estonsko."
                    sbo


Polský kickbox a mexické vlny

Gladiátorské hry pod oběma koši, řada příliš tvrdých faulů a kickboxerský kop Stefanského do obličeje Ladislava Sokolovského. To vše bylo k vidění v kvalifikačním duelu českých basketbalistů s Poláky. Právě situace z 38. minuty přihrála Česku devítibodové vedení, což ale odnesl hráč Nymburka, kterého polský soupeř nakopl na zemi do tváře.

PRAHA - "Ode mě to byl asi útočný faul. Chtěl jsem hned vstát, ale už jsem ji měl. Vůbec jsem to nečekal," divil se Sokolovský, který podobně drsnou zkušenost už párkrát zažil. "Když jde zápas do koncovky, tak někomu zkrátka ujedou nervy. Občas byli Poláci dost zákeřní. Pár faulů tam dohrávali, hlavně na Jirku Welsche."

Vyloučení odnesl Benda
Trojice sudích Sokolovského nejprve hodlala stejně jako Stefanského poslat do sprch, jenže z palubovky se s udiveným výrazem nakonec sunul Petr Benda. "Nechápu, za co jsem to dostal. Byl jsem na hřišti, ale rozhodčí si asi mysleli, že jsem vyběhl z lavičky," krčil rameny podkošový hráč A Plus Brno. "Jen mi řekli, ať vypadnu do šatny. Co jsem měl dělat? Bylo to moje první vyloučení," pousmál se hořce. Nikdo zatím netušil, zda bude Benda moci nastoupit v pondělí proti Estoncům. "Rozhodčí říkali, že se Petr pověsil na obroučku. Trochu zvláštní, ale nerozebíral bych to. Záleží na tom, co komisař utkání uvede do zápisu," povzdechl si kouč Michal Ježdík. "To by mě také zajímalo, protože jsem celou situaci vůbec neviděl," říkal i trenér soupeře Veselin Matič. Inzultaci Sokolovského nesledoval ani famózní střelec Luboš Bartoň, což pro české mužstvo bylo dobře. "Určitě bych to totiž nenechal jen tak," vztekal se.

Hráči byli z diváků nadšeni
Hráči ale svorně chválili nadšené publikum, které prvnímu oficiálnímu basketbalovému zápasu v Sazka Areně dodalo punc výjimečnosti. V závěru se hledištěm řítily mexické vlny a vítězové si vychutnali i ovace vestoje. "Po tomhle utkání bych se vůbec nebál košíkovou tlačit do velkých hal," rozplýval se i Ježdík. "Pro nás byli diváci šestým hráčem na hřišti," cenil si Benda. "Věděli jsme, že přijde hodně lidí, ale měli jsme čas se připravit, abychom nebyli tak vyjukaní. V první půlce na nás ale byla znát nervozita." Češi se nakonec přenesli přes všechny problémy a důležitou výhru mají v kapse. "Když jsme vyhráli, tak byl výkon dostačující," tvrdil Jiří Welsch. "Dřina to ale byla, určitě větší než v Estonsku. Poláci jsou asi basketbalovější a hlavně mají výborné pivoty a křídla. Hrají zády ke koši a v tom jsou hodně nepříjemní. Ale zvládli jsme a to je hlavní," oddechl si Welsch.
            Marek Burkert, Právo , 24.8. 2005 09:10


Kouč Ostravy a reprezentace do 20 let se ohlíží za utkáním ČR - Polsko
Každý hráč byl platný, tvrdí trenér Rón

24.08.2005 10:13 - P r a h a - Kvalitní obranu českých basketbalistů označil trenér František Rón za rozhodující prvek úterního kvalifikačního střetnutí, v němž Češi porazili v Sazka Areně reprezentaci Polska. Kouč Ostravy a reprezentačního výběru do 20 let dále vyzdvihl výkony několika opor a konstatoval: "Každý hráč má v týmu svou roli a byl na hřišti platný."

Čeští reprezentanti vstoupili do utkání excelentně a po trojkách Miloše s Bartoněm se rychle dostali do devítibodového vedení. "Vstup do utkání se nám povedl výborně. Dokázali jsme si vypracovat solidní náskok, hráči mohli hrát v klidu a trenéru Ježdíkovi to umožnilo zapojit do rotace další hráče, čímž se dalo udržet určité tempo hry," předeslal František Rón. Jenže slibné vedení domácí basketbalisté neudrželi. Po první čtvrtině vedli o jediný koš a vyrovnaný souboj pokračoval i v dalším průběhu střetnutí. "Škoda, že jsme neudrželi úroveň střelby na takové úrovni, jaká byla v úvodních minutách. Na mysli mám samozřejmě střelbu z delší vzdálenosti." Svou roli mohl sehrát i fakt, že hráče přesná střelba z prvních minut povzbudila natolik, že zakončili několik útoků po sobě velice rychle, leč bohužel neúspěšně. "To se dělo hlavně na začátku," všiml si Rón. "Střelecky se nám dařilo a hráči chtěli pokračovat stejným stylem. Jenže v momentě, kdy úspěšnost střelby začíná klesat, je to naprosto kontraproduktivní."

Pod polským košem měli čeští basketbalisté velice těžkou pozici. Hostující pivoti si zde dokázali udržet "pořádek" a příliš často soupeře do blízkosti koše nepouštěli. "Chtít se prosadit z krátké vzdálenosti bylo opravdu velice obtížné. Polští pivoti operovali v obraně velice dobře," uznale pokýval hlavou ostravský kouč. "Navíc jsme viděli docela dost bloků, a to i v situacích, když už bylo téměř jasné, že dáme koš."
Reprezentační trenér Michal Ježdík nebyl zejména v prvním poločase spokojen s doskakováním. "Myslím si, že doskakování mohlo být z naší strany skutečně o něco lepší," souhlasil Rón. "Jak už jsem však zmínil, pivoti soupeře jsou hodně silní a vysocí. Odražené míče jim většinou padaly do rukou. Někdy se díky tvrdosti obrouček v Sazka Areně míče odrážely dále od koše, ovšem opět jich mnohem více skončilo v rukou polských basketbalistů."

Jako pravý kapitán pomohl tým nastartovat rozehrávač Petr Czudek. Dlouholetý lídr národního týmu se několikrát vrhl po míči ve zdánlivě ztracených situacích a značně se podílel na úvodním náporu Čechů. Téměř šest a půl tisíce diváků v těch chvílích nešetřilo potleskem.
"Petr začal famózně," řekl Rón na adresu prostějovského basketbalisty. "Bylo vidět, že hraje s ohromnou chutí. Příkladně bojoval a svými zákroky celý tým ohromně zvedl."

Uznávaný kouč zmínil ve svém hodnocení ještě dva hráče: Luboše Bartoně a Jiřího Welsche. Dohromady nastříleli 44 bodů a podle očekávání byli klíčovými postavami Ježdíkova výběru. "Na Lubošovi se mi líbí, že působí velice nenápadně, ale zároveň si umí najít střelecké pozice a umí je velice efektivně zhodnotit." A Welsch? I na něj měl František Rón pozitivní náhled. "Vždy, když měl míč, znamenal pro polskou obranu velké nebezpečí a dával důležité koše. Soupeři jej museli hodně často zastavovat jen za cenu faulu." Výčtem tří jmen však Rónovo hodnocení nekončí. "Je vidět, že každý hráč má v reprezentačním týmu jasnou roli. Kdokoliv přišel na palubovku, třeba i na epizodní úsek, aby si jiný hráč odpočinul, byl vždy velice platný." Zejména v obraně sehráli čeští basketbalisté velice zdařilou partii. Povolili sice protivníkům několik snadných košů z rychlých protiútoků, ovšem v postupném útoku jej dokázali eliminovat. "Pokud jsem mluvil o úspěšnosti střelby jako o našem hlavním problému, musím na druhé straně vyzdvihnout velice dobrou obranu," uvedl dále Rón. "Tento zápas jsme vyhráli právě díky obraně, stejně jako v Estonsku."

Právě basketbalisté Estonska budou příští pondělí dalším soupeřem národního týmu. První duel skončil osmnáctibodovým vítězstvím Česka, ale podle Róna by bylo ošidné se domnívat, že v Opavě vše proběhne hladce. "Bylo by velkou chybou, kdyby každý čekal, že půjde o jasný zápas," zvedá varovně prst. "I když se nám podařilo v Estonsku vyhrát, musíme si uvědomit, že soupeř je přesto velice nebezpečný. Pokud by se mu například dařila střelba za tři body, mohlo by nás čekat velmi obtížné utkání." Dvě vítězství ve dvou zápasech však staví do role jasných favoritů Čechy. Ti mají dodatečnou kvalifikaci skvěle rozjetou a v pondělí budou chtít získat třetí vítězství. "Domnívám se, že na domácím hřišti tento zápas zvládneme a vyhrajeme," věří Rón v úspěch českých barev.
        sbo


Drama se šťastným koncem vidělo v Praze rekordních 6 486 diváků
Welsch a Bartoň řídili nevšední boj a svátek

Čeští basketbalisté Jiří Welsch (vlevo) a Maurice Whitfield se radují z porážky polského týmu 73:64 v dodatečném kvalifikačním utkání o účast na basketbalové mistrovství Evropy. Zápas v pražské hale sledovalo 6 486 diváků. -

24.08.2005 08:17 - P r a h a - Diváci slavili mexickou vlnou a hráčům tleskali vestoje. Česká basketbalová parta má namířeno na mistrovství Evropy do Bělehradu. Druhým krokem bylo těsné vítězství nad Polskem (73:64). V pražské Sazka Areně vidělo hektickou bitvu 6 486 diváků. "To moc kluků nezažilo," rozplýval se pivot Petr Benda nad parádní atmosférou. Český tým podruhé v dodatečné kvalifikaci vyhrál. I tentokrát ho táhli legionáři Luboš Bartoň a Jiří Welsch. Dohromady dali 44 bodů. Prvně se hrál basketbal v Sazka Areně. Zápas si užívali diváci i samotní aktéři. "Už jsem toho projel po Evropě hodně, ale tady ta hala je nejlepší. Parádní atmosféra. Dík," řekl křídelník Luboš Bartoň, který v létě přestoupil z Říma do španělské Badalony.

Na český národní tým přišel rekordní počet diváků. Viděli zejména boj. Dokázali tým v kritických chvílích podržet. "Byl to opravdu tvrdý zápas, ale hrálo se mi tady dobře," prohlásil jeden z lídrů týmu Bartoň. Divákům děkoval i jediný český zástupce v prestižní NBA Jiří Welsch. "Lidi byli fantastický. Nečekali jsme, že jich přijde tolik. Náš výkon nebyl vydařený. Tentokrát jsme to vydřeli. Poláci měli silné pivoty a vysoká křídla. Nebylo jednoduché se přes ně dostat a odtlačit je v obraně od koše," ohlédl se za infarktovým střetnutím Welsch.

Hráči se shodli, že Polsko bylo těžší soupeř než předtím Estonsko (75:57). "Ve zdejším prostředí to byl těžký zápas. V hektické atmosféře jsme v závěru vypadli z tempa a nedokázali se soustředit. Posledních pět minut jsme tady nezvládli," uvedl balkánský trenér ve službách polské reprezentace Veselin Matič.

Brněnský pivot Petr Benda potvrdil, že domácí fanoušci byli pro český tým šestým hráčem. "Přišlo jich hodně a navíc nás dokázali povzbudit, bylo to úžasné. Prospělo nám, že jsme tady mohli od neděle trénovat a na prostředí si zvykli," uvedl Benda. Trenér národního týmu Michal Ježdík krotil eufórii. "Máme za sebou druhý krok a musíme se soustředit na pondělní zápas s Estonskem," uvedl kouč. Ocenil kvalitu soupeře a vyzdvihl nasazení a zarputilost obou týmů. Rovněž Ježdík ale přiznal, že se v úterý hrál na české poměry sváteční zápas. "Celé utkání bylo pod perfektní organizační strukturou, všichni nám ve všem vyhověli, profesionálové. Nesmíme se bát zápasy hrát ve velkých halách. Basketbal sem prostře patří," dodal Ježdík.

Další zápas dodatečné kvalifikace se koná v pondělí v Opavě (17.00). Hráči dostali dva dny volno. Pak se vydají na moravskou misi. Pokud Estonsko opět porazí, budou na nejlepší cestě na zářijový šampionát.
        iDNES - Vlastimil Novotný


Dodatečná kvalifikace o postup na ME: Česká republika - Polsko 73:64
Češi zvládli drama, mají druhou výhru

23.08.2005 18:49 - P r a h a - Na vítěznou vlnu jsou naladěni basketbalisté České republiky v úvodu dodatečné kvalifikace, v níž si chtějí vybojovat postup na evropský šampionát. V Sazka Areně si dnes odpoledne poradili s Polskem, které zdolali po dramatickém průběhu 73:64. Po úspěšném výsledku z estonské palubovky tak mají na kontě již dvě vítězství.

Česká republika - Polsko 73:64 (19:17, 38:34, 53:47)

V očekávané základní sestavě, tedy s Petrem Czudkem, Jiřím Welschem, Pavlem Milošem, Lubošem Bartoněm a Ondřejem Starostou vstoupili čeští reprezentanti do boje o druhé kvalifikační vítězství. Proti polskému výběru se jim vydařil začátek a rychle se dostali do devítibodového vedení. Ještě v první čtvrtině o něj však přišli a nakonec o svém vítězství rozhodli až v samotném závěru zápasu.

Úvodní trojku sice trefil z rohu Ignerski, ale Češi čtyřmi koši v řadě rychle otočili skóre ve svůj prospěch. Své spoluhráče strhl příkladnou bojovností kapitán Petr Czudek a po Milošově trojce ze 3. minuty (9:3) si hostující kouč zažádal o time-out. Ihned po jeho skončení se při střelbě z perimetru nezmýlil ani Bartoň a teprve poté se dostali ke slovu i Poláci. V polovině první čtvrtiny vedl Ježdíkův výběr o šest bodů. Welsch, Bartoň a střídající Whitfield pak s rychlým zakončením neuspěli, naopak soupeři se v útoku dokázali prosadit a rázem snížili na rozdíl jediného koše. Češi měli v těchto chvílích problémy s doskakováním a když pod košem nechali zcela volného Szewczyka, dvě minuty před koncem čtvrtiny bylo vyrovnáno 17:17. "Potřebujeme zastavit rychlý protiútok a nedovolit jednoduché koše," nabádal kouč Ježdík své svěřence při oddychovém čase. V poslední vteřině byl při tříbodovém pokusu faulován rozehrávač Whitfield, ale proměnil pouze jediný trestný hod.

Prvních pět bodů druhé čtvrtiny si připsali na své konto hosté a po dlouhé době se dostali o krok dopředu. Polští basketbalisté se prosazovali zejména pod košem, kde dokázali využít svých fyzických parametrů, naopak Starosta s Welschem byli pod jejich košem při svých střeleckých pokusech zablokováni. V závěru prvního poločasu se ale stav znovu výrazně změnil. Bartoňova trojka završila devítibodovou šňůru domácího týmu, který záhy vedl 36:29 a mírné vedení si udržel až do přestávky.

V prvních dvaceti minutách se domácí příliš nemohli spolehnout na střelbu z dálky, neboť trefili jen čtyři z čtrnácti tříbodových pokusů (Bartoň 2/3, Miloš 2/4, Welsch 0/5, Whitfield 0/2), naopak polští basketbalisté stříleli z perimetru s výbornou, padesátiprocentní úspěšností (4/8).

Úvodní čtyři body třetí čtvrtiny zaznamenal nejlepší střelec zápasu Luboš Bartoň. Skóre i nadále narůstalo jen velice pomalu a i když domácí hráči vedli po Welschově první trojce ve 27. minutě 50:43, stále se nemohli dostat do výraznějšího trháku. Všechny tři první čtvrtiny vyhráli shodně o dva body, ovšem definitivně o svém vítězství rozhodli až v závěrečné desetiminutovce. V jejím úvodu však nejprve museli odrazit nápor Polska. Osm minut před koncem svítil na obří kostce v Sazka Areně průběžný stav 55:52 a po tříbodové akci Skibniewskiho bylo dokonce vyrovnáno. Čtyři minuty před koncem trefil důležitý koš pivot Benda a když o chvíli později přidal trojku Bartoň, posunul stav na slibných 65:58. Následné koše Whitfielda a Welsche z rychlého protiútoku znamenaly vedení o devět bodů. Do poslední minuty vstupovala Česká republika s osmi body k dobru a o tento náskok se již připravit nenechala.

V českém dresu střelecky zazářil Luboš Bartoň. Stejně jako v Estonsku byl i tentokrát největší oporou svého týmu a celkem nastřílel 24 bodů, navíc si připsal úctyhodných sedm získaných míčů! Dvacet bodů přidal Jiří Welsch. Hosté nejvíce spoléhali na body z rychlých protiútoků, ovšem přestože se je domácím basketbalistům ne vždy dařilo zastavit, kvalitní obranou postupného útoku si dokráčeli pro velice důležité vítězství. "O reprezentaci Polska jsme věděli vše a podobně těžký zápas jsme čekali," konstatoval hlavní trenér Michal Ježdík, jemuž vadil především vysoký počet doskoků polského týmu a úspěšný rychlý protiútok soupeře. "I přesto jsme nakonec dostali jen 64 bodů, což považuji za velice dobré. Ve druhém poločase jsme se totiž v obou zmiňovaných činnostech zlepšili."

Čeští basketbalisté mají ve středu volno, o den později se již sejdou v Opavě k přípravě na další kvalifikační střetnutí. To se odehraje v pondělí 29. srpna právě ve Slezsku a soupeřem národního týmu budou reprezentanti Estonska.

Body: Bartoň 24, Welsch 20, Whitfield 7, Miloš a Benda 6, Starosta a Czudek 4, Sokolovský 2 - Ignerski 17, Szewczyk 15, Hyzy 9, Stefanski 7, Bigus 6, Dylewicz 4, Gortat, Chylinski a Skibniewski 2
            sbo


Čeští basketbalisté porazili v kvalifikaci ME Polsko

Po úspěšném páteční startu v Estonsku pokračovala česká basketbalová reprezentace v dodatečné kvalifikaci na mistrovství Evropy. V premiéře před domácím publikem se svěřenci trenéra Michala Ježdíka radovali z výhry nad Polskem 73:64.

PRAHA - Utkání přihlíželo v libeňské aréně 6486 diváků, což je nejvyšší návštěva na basketbalové utkání v české historii. Čeští reprezentanti sehrají další zápas v pondělí v Opavě proti Estonsku, poté bude následovat odveta v Polsku. Dodatečné kvalifikace se účastní devět týmů, na ME postoupí jen jeden.

Začátek zápasu - to byla ofenzivní smršť českého týmu, která rozbouřila libeňskou halu. Hosty sice navnadil úvodní trojkou Ignerski, ovšem vzápětí polskou defenzivu rozvrátila série dravých nájezdů a úspěšných střeleckých pokusů českých hráčů. Už po čtyřech minutách Bartoň trojkou zvyšoval na 12:3 a kouč polského výběru Veselin Matič musel svůj tým uklidňovat až při oddechovém času.

Poláci otupili český nápor
Po něm hosté dokázali otupit český nápor a vrátili se zpět do hry. Polský výběr se dokázal vyvarovat zbytečných ztrát a postupně začal z českého náskoku ukrajovat. Po devíti minutách a přesném zásahu Szewczyka bylo srovnáno a Stefanski v první minutě druhé čtvrtiny poslal hosty další trojkou do vedení. Hosté se pak mohli opřít o dobrou hru pivotů a hlavně obrovitého Biguse, který z palubovky takřka vymazal Ondřeje Starostu i dalšího podkošového hráče Petra Bendu. Domácí se zase mohli spolehnout na kanonýra Luboše Bartoně, naopak v prvním poločase se na hřišti hledali Jiří Welsch, jediný český zástupce v NBA, či rozehrávač Maurice Whitfield. Ve vyrovnaném boji český tým dvě minuty před poločasem poslal do sedmibodového vedení další trojkou Bartoň, ovšem Poláci ještě stačili z náskoku před odchodem do šaten tři body umazat.

Jednoduché body udržovaly napětí
Ani ve druhém poločase Češi svého soupeře nedokázali definitivně dorazit a odskočit na výraznější rozdíl. Ve 33. minutě sice domácí vedli o nadějných devět bodů, ale Poláci se vždy jednoduchými koši z rychlých brejků dokázali dotáhnout zpět. Ježdíkův tým nasadil k rozhodujícímu trháku až pět minut před koncem a prokázal, že závěry vyrovnaných duelů umí sehrát. K výbornému Bartoňovi se přidal i Welsch a domácí zvýšili až na 65:58. Vzápětí po rychlém brejku zvýšil na 69:60 Welsch a tíhu okamžiku neunesl Stefanski, který ležícího Sokolovského kopnul do obličeje. Polský hráč dostal diskvalifikující faul a byl vyloučen, stejně jako český pivot Bartoň, který přitom u inkriminované situace vůbec nebyl. Na konci si už Češi výsledek pohlídali, stav ještě stačil okrášlit trojkou Welsch a čeští hráči si mohli vychutnávat ovace. Na počest jejich vítězství se v závěru ještě Sazka Arenou hnala mexická vlna.

Česká republika - Polsko 73:64 (19:17, 38:34, 53:47)
Body: Bartoň 24, Welsch 20, Whitfield 7, Miloš a Benda 6, Starosta a Czudek 4, Sokolovský 2 - Ignerski 17, Szewczyk 15, Hyzy 9.

            fly, Sport.cz, ČTK, 23.8. 2005 18:49 - 19:46 - Aktualizováno


V závěru basketbalové kvalifikace mezi Českem a Polskem se jiskřilo
Noha v obličeji a vyloučení za nic

24.08.2005 06:00 - P r a h a - Basketbal dokáže být pořádně tvrdá hra. Poznal to basketbalista Ladislav Sokolovský. V poslední čtvrtině jeho kolega Jiří Welsch míří ke koši, Sokolovský proráží bránícího polského hráče Stefanského. On i Polák končí na zemi. Welsch zvyšuje na 69:60. Radost na tribunách Sazka Areny se mění v ohlušující pískot. Stefanski totiž kopl ležícího Sokolovského do obličeje.

„Chtěl jsem vstát. Možná jsem se ho dotkl. Pak už jsem viděl jen nohu v obličeji,“ řekl Sokolovský. „Byl to vyhecovaný zápas.“ Stefanski je vyloučen do konce zápasu. Ale ne sám. Do šatny má jít taky český pivot Petr Benda. Proč? „To bych taky rád věděl. Byl jsem předtím na hřišti, ale rozhodčí si asi mysleli, že jsem vyběhl z lavičky, proto mi dali diskvalifikaci,“ řekl. „Seděl jsem na lavičce a najednou mi řekli, ať vypadnu do šatny. Pozastavil jsem se nad tím, ale radši jsem šel. Byl jsem vyloučený poprvé a ještě nevinně.“ Polského hráče popíchl Welschův koš. „Moc jsem to nechápal, asi to byl výraz frustrace,“ řekl Welsch. „Neviděl jsem to. Hráči dávají do zápasu vše, neviděl bych v tom záměr,“ míní kouč Michal Ježdík.
        MF DNES , bb

24.8.2005 Sport - strana 4
Střelec Bartoň dál září v reprezentaci a sní o NBA

Praha Dal koš, vybojoval míč a při další akci ho soupeř fauloval. On vzápětí proměnil oba trestné hody. Basketbalista Luboš Bartoň předvedl v zápase s Polskem parádní výkon. S 24 body byl nejlepším střelcem týmu, stejně jako v Estonsku.
„Snažil jsem se být agresivní, nemůžeme to zkoušet jen přes Jirku Welsche, vždyť hraje 35 minut za zápas,“ říká Bartoň.
Ale sám nestřídal téměř celý zápas. „Taky jsem toho ke konci měl dost. Ale atmosféra, to byl adrenalin. Posledních šest minut jsem jel jen na něj. Nechci soupeři dát najevo, že už nemůžu,“ říká 25letý basketbalista. Zdobí ho výborná střelba, ale také obětavost. „To jsem měl v sobě vždycky. Když něco dělám, tak pořádně,“ říká křídlo.
Ret má sešitý svorkami. V Estonsku dostal loktem do obličeje, přesto se vrátil na palubovku a nasbíral 18 bodů. „Kdybych neměl chránič, mám dva zuby venku.“
Včera málem schytal další ránu. „Je docela náhoda, že jsem hned ve druhém útoku nedostal přes hubu. Uhnul jsem a soupeř promáchl. Ale zranění k basketu patří a člověk na to nemůže myslet.“ Jeho rána je terčem vtípků. „Kluci mi teď ze srandy říkají, že mluvím líp.“
Hrál na americké univerzitě, v USA si našel i budoucí manželku. Poslední tři roky strávil v Itálii. „V 99 procentech času mluvím anglicky. Přízvuk nemám, ale občas se mi pletou anglická slova, zvlášť v basketbalové hantýrce.“
Vynikající střelec se po létě bude z Itálie stěhovat do španělské Badalony. Na jižanský styl života si zvykl. „Miluju italské jídlo, noční život. Chodím spát v jednu v noci a vstávám pozdě. Tady je to obráceně.“
Přesto si návrat do reprezentace pochvaluje. Loni nehrál kvalifikaci kvůli operaci kolena. „Je to fajn. Sejdeme se, oživím kontakty,“ říká.
Brání se tomu přemýšlet nad tím, kolik by český tým mohla stát jedna prohra v dodatečné kvalifikaci. Ale zápasy z hlavy vyhání těžko. „Jsem vzhůru třeba do čtyř do rána. Čtu si, dívám se na filmy, na televizi. Teď budu mít problém jít spát.“
Kvůli reprezentaci oželel boj o NBA. Ale snu o zámořské lize se nevzdává. Badaloně se upsal jen na rok, aby měl volné léto. „Myslím, že na NBA mám. Člověk se musí připravit a taky mít trochu štěstí.“

        BARBORA ŽEHANOVÁ copyright: MAFRA a.s. - MF DNES - iDNES

24.8.2005 Sport - strana 4
Divácký rekord zburcoval basketbalisty

Praha Čeští basketbalisté pokračují ve vítězném tažení za postupem na mistrovství Evropy. K vítězství 73:64 nad Polskem je v dodatečné kvalifikaci v pražské Sazka Areně hnalo 6500 diváků, mezi nimi třeba hokejový brankář Dominik Hašek. Takovou návštěvu český basketbal dosud nezažil. „Brouzdal jsem Evropou, ale v hezčí hale jsem asi nehrál,“ liboval si nejlepší střelec zápasu Luboš Bartoň. „Byl to pro nás velký svátek,“ řekl kouč Michal Ježdík.

Jeho tým udělal další výrazný krok k postupu do závěrečného souboje o šampionát. Zkraje zápasu si se soupeřem téměř hrál. Trenér hostů si bral oddechový čas už po 134 vteřinách. Čtyři polské útoky skončily českými koši. Domácí si vybudovali náskok 12:3, jenže tak lehký zápas to zdaleka nebyl.Poláci díky výškové převaze příliš nepouštěli české hráče pod koš, stahovali soupeře. Češi bojovali, do hry se postupně dostal i rozehrávač Whitfield. Zpočátku působil nervózně, v závěru však několikrát prošel pod koš.

Mírný náskok Poláci stáhli na skóre 55:55. Jenže pak z autu vytáhl míč Benda a střelec Bartoň skóroval. „Zpod koše jsme minuli pár lehkých střel, ani zdálky to nebylo ono. Měli jsme rezervy. Ale hráli jsme dobře v obraně. Diváci viděli drama se šťastným koncem,“ řekl Bartoň.
Pak přišel koš Welsche a ošklivý zákrok Poláka Stefanského na Sokolovského. Pískot se však proměnil v jásot, halou obíhaly mexické vlny na oslavu vítězství. Basketbalisty vyprovázel potlesk vestoje. „Měli jsme hlášku, že přijde šest tisíc lidí, takže jsme se na to připravovali, abychom nebyli vyjevení. Moc z nás to nezažilo. Je super, že nás lidi podpořili,“ řekl pivot Petr Benda. Další utkání dodatečné kvalifikace hrají Češi v pondělí v Opavě s Estonskem.

        (bb) copyright: MAFRA a.s. - MF DNES - iDNES


Rozsekli mu pusu. Pak mluví líp česky

PRAHA - Na tváři má kovové svorky, vzpomínku na duel v Estonsku, ve kterém mu soupeřův loket rozsekl ret až k nosu. Nejlepší český střelec premiérového duelu Luboš Bartoň ale humor neztrácí. "Kluci mi teď říkají, že mluvím líp česky," směje se pětadvacetiletý basketbalista, který již léta brázdí zahraniční palubovky a v jeho mluvě je hodně slyšet anglický akcent.

SPORT Je zranění bolestivé?
"Ani ne, jen když jím, musím si dát pozor. Ale rána loktem byla od Estonce pořádná. Kdybych neměl chránič, přišel bych o dva zuby. Před třemi roky v Boloni se mi stalo něco podobného na druhé straně tváře. Tak už jsem symetrický. Navíc kluci mi teď z legrace říkají, že mluvím líp česky (smích)."
SPORT Už sedm let jste pryč z Česka, čtyři roky jste strávil na americké univerzitě ve Valparaisu, tři sezony máte za sebou v italské lize. Zapomínáte češtinu?
"Je to těžké, mám americkou manželku, doma mluvím jen anglicky, stejně tak devadesát procent času v roce. Jen když volám bráchovi nebo rodičům, mluvím česky. Občas se mi pletou slovíčka, ale když se rozmluvím, je to dobrý."
SPORT Na dnešní duel s Polskem se v Sazka Areně čeká návštěva přes šest tisíc diváků. Budete nervózní?
"Těším se, před tolika lidmi jsem v Česku nikdy nehrál a myslím, že ostatní kluci taky ne. Když jsem teď působil ve Virtusu Řím, měli jsme halu pro deset tisíc a několikrát bylo plno, to se pak hraje úplně jinak. Nesmíme být ale vystrašení."
SPORT Dodatečná kvalifikace je nápor na nervy. Devět týmů hraje o jediné místo. Jak se s tlakem vyrovnáváte?
"Nemám moc dobrý recepty, po zápase nikdy nemůžu usnout. Ani se o to nepokouším, čtu si, koukám na svoje filmy a třeba až ve čtyři ráno, když už jsem úplně hotovej, lehnu a spím."
SPORT Takže jste noční pták...
"Přesně tak, proto se mi hrozně líbí život v Itálii. Mám rád jejich jídlo i noční život, chodím spát v jednu v noci a pozdě vstávám."
SPORT Pro příští sezonu jste se ale upsal španělské Badaloně, klubu z předměstí Barcelony. Proč?
"Řím získal Dejana Bodirogu (srbská hvězda s pověstí nejlepšího basketbalisty mimo NBA - pozn. aut.), který hraje na stejném místě jako já. Neměl jsem na vybranou, musel jsem odejít. Je to škoda. Ale v Badaloně snad bude taky dobře, skvělý počasí, žádná zima."
SPORT Svého času jste byl považovaný za talentovanějšího basketbalistu, než je Jiří Welsch, mluvilo se o NBA. Stále vás drží sen zahrát si v nejlepší lize světa?
"Chtěl jsem hrát letos v letní lize, ale nevědělo se, jestli nebude v NBA stávka a letní ligu nezruší. Tak jsem kývnul Michalovi Ježdíkovi, že se zúčastním týhle kvalifikace. Ale v Badaloně jsem záměrně podepsal jen na jeden rok, abych se mohl příští rok o NBA pokusit. Pořád věřím, že na ni mám."
            JAN JAROCH, Deník Sport 23.8.2005


Bartoň: Nemít chránič, tak jsou dva zuby venku

Basketbalista Luboš Bartoň byl v pátek u vítězství české reprezentace v dodatečné kvalifikaci o postup na ME nad Estonskem. Kromě vítězství si ale hráč španělské Badalony z estonského Rakvere přivezl i šrámy na obličeji. Přesto je nejlepší střelec týmu připraven nastoupit v úterním zápase proti Polsku a bojovat o další body.
V Estonsku jste byl nejlepším střelcem českého týmu, ale přivezl jste si i ošklivě roztržený ret, jak se vám s tím mluví?
Kluci si dělají srandu, že nemám takový přízvuk. Vždyť já přes rok z devadesáti procent mluvím jen anglicky. Při jídle si musím dát pozor, protože mám pusu zadrátovanou svorkami.
Jak jste přišel k úrazu?
Dostal jsem pod košem loktem, ale asi to nebylo úmyslné. Trefil mě ovšem dobře. Nemít chránič, tak jsou dva zuby venku. Už jsem měl jednou podobnou ránu na opačné straně pusy. Ale tahle byla výstavní. Hlavně víc krve.
Je pro vás těžké vyrovnat se se systémem, kdy na ME postoupí pouze jedno z devíti mužstev, jež hrají dodatečnou kvalifikaci?
Házím to za hlavu. Mluví se o Portugalsku nebo Izraeli, ale já to neřeším. Čeká nás Polsko.
Myslíte, že Poláci jsou těžší soupeř než Estonsko?
Hrajeme doma, takže bychom neměli připustit překvapení. Těším se hlavně na atmosféru.
Do Sazka Areny má přijít šest tisíc diváků, nedá se té atmosféře lehce podlehnout?
Nějaké zápory tu jsou, ale nemůžeme se strachovat, že nedáme koš. Jsem na velké haly zvyklý. V Itálii jsem hrál i před deseti tisíci diváků. Když podruhé vyhrajeme, bude to fajn.
Myslíte, že vám paradoxně pomohla vysoká porážka v přípravě v Portugalsku?
K něčemu to dobré bylo, i když jsme to tak neprožívali. Sudí tam připustili jatka. Spíše to připomínalo ragby, ale trochu nás to probralo.
V červenci jste změnil dres a přestěhoval se z Říma do španělské Badalony. Proč?
Chtěl jsem zůstat, ale klub šel po Srbu Bodirogovi, takže jsem hledal něco na jednu sezónu. Vztahy s koučem Pešičem jsem měl dobré, chci se ale příští rok ještě pokusit o NBA. Snad se mi vyhnou zranění a fyzicky na tom budu dobře.
Je NBA pořád vaším snem?
Když mluvím s kluky, kteří tam působí, tak si myslím, že na to mám. Chce to padnout na tým, kde budu mít svou roli. V Evropě jsem už čtvrtý rok, šance pořád je.

Marek Burkert, Právo    23.8. 2005 11:16


Basketbalisty povzbudí tisíce lidí

Praha.    Koncertoval tu slavný tenor Luciano Pavarotti, hrálo se tu hokejové mistrovství světa. Poprvé však přichází na řadu pravá basketbalová řež. V Sazka Areně dnes hraje národní tým zápas dodatečné kvalifikace o mistrovství Evropy s Polskem.
Luxusní prostředí s hledištěm pro 17 tisíc diváků je v českém basketbale nezvyklé. Přijít by mohlo i šest tisíc fanoušků. „Tak velkou návštěvu jsme nikdy neměli,“ říká reprezentační křídlo Luboš Bartoň. „Jsem zvyklý na větší haly, ale musím se víc koncentrovat při střelbě.“
Basketbalisté z české ligy si však na velké haly musí zvykat. „Ale máme tu čtyři tréninky, to je nestandardní,“ říká JiříWelsch, který putuje po arénách v NBA.
Co hráči musí zvládnout, aby si v aréně rychle zvykli? „Začíná se míči, vybírali jsme ze dvou druhů. Potom se zkoušejí koše. Tady jsou obroučky tvrdší, takže střela, která by jinde šla dovnitř, vypadne,“ říká Welsch. Nejlepší recept zní: Hodně střílet.
A pak se hráči musí přizpůsobit velkému prostoru. „Hodně místa je i za košem. Lidé, kteří tam budou sedět, budou daleko. To je nezvyklé.“ Palubovka byla položená pro exhibici UNICEF a utkání reprezentace. „Její nalajnování a barevné provedení je připravené pro Final Four, které proběhne příští rok,“ říká Tomáš Klečka, spolupracovník basketbalové federace. Náklady na palubovku se pohybují v řádech milionů korun, nátěr stojí statisíce. „Proto je palubovka výhradně pro basketbal.“
Plocha je položená na ledu. „Byly tu s tím malé problémy, stopy po vodě, ale přenastavila se teplota a všechno funguje,“ říká Klečka.
V prvním utkání dodatečné kvalifikace porazil český tým Estonce na jejich hřišti 75:57. Dnes potřebuje porazit Polsko. Jen vítěz skupiny postupuje do závěrečného boje o šampionát. Z 9 týmů bude hrát mistrovství Evropy jediný. Pokud Češi uspějí i dnes, budou mít nakročeno k postupu.
„Poláci mají velice dobrou ligu, ale na úspěch na šampionátu čekají. To je pro ně trochu potupa. Bude se hrát o hodně, oba týmy vytáhnou trumfy,“ říká kouč Michal Ježdík.

Basketbal Česko-Polsko
* dodatečná kvalifikace o ME
* dnes od 17 hodin v Sazka Areně (vysílá ČT 2)
* vstupné 100 Kč
* pojedete-li na zápas vlakem, dostanete zákaznickou slevu

            23.8.2005 Sport - strana 4, Autor: (bb)  copyright: MAFRA a.s. - MF DNES - iDNES


Welsch
: Na nové prostředí jsme si stihli zvyknout
Boj o postup na ME: Česko - Polsko

23.08.2005 08:51 - P r a h a - Partičky v modrých a žlutých rozlišovacích dresech se prohánějí po palubovce Sazka Areny. Dokončují trénink hrou pět proti pěti a pak střelbou na koš. Čeští basketbalisté jsou na dnešní kvalifikační duel proti Polsku připraveni. "Snad si zápas užijeme my i diváci," přeje si trenér národního týmu Michal Ježdík.

V jednom mužstvu nastoupí legionáři Welsch, Bartoň, Starosta a naturalizovaný americký rozehrávač Whitfield. Tahle úderná síla by měla Polsko porazit. A udělat další krok na dlouhé cestě za zářijovým mistrovstvím Evropy v Srbsku a Černé Hoře. "Ale pozor! Poláci využijí dva těžké pivoty, hrají agresivně a výborně jeden na jednoho. Všichni mají zkušenosti z evropských pohárů. Mají i lepší ligu a po šampionátu vyloženě prahnou," poznamenal český kouč na polskou adresu. Soupeř prošel generační obměnou. Opustila ho řada třicátníků. Nový trenér Veselin Matič možná na poslední chvíli udělá změny v nominaci. "Složení týmu i některé hrací systémy tají. Ale to není neobvyklé," řekl před druhým kvalifikačním zápasem Ježdík. Ten první jeho výběr vyhrál v pátek v Estonsku (75:57). V úterý odpoledne si hráči prohlíželi soupeře při taktické poradě na videu. "Důležité bude, co předvedeme my," uvedl křídelník španělské Badalony Luboš Bartoň. "Když jsem se v kabině koukal na jejich soupisku, tak znám tři čtyři hráče. Hrát jsem viděl dva. Mají úplně nový tým," prohlásil Jiří Welsch, jediný český hráč, který nyní působí v NBA.

Zápas by měl mít slušnou atmosféru. Pořadatelé zatím prodali kolem 5000 vstupenek. Jedna stojí sto korun. Tuzemský rekord v počtu diváků na basketbalové střetnutí bude překonán. Lístky jsou v prodeji i dnes v pokladnách Sazka Areny. "Když jsme dostali echo, že by se mohlo utkání konat tady, neváhali jsme ani na moment. Hrát basketbal, pro mě osobně nejhezčí sport, v jedné z nejhezčích hal v Evropě, to se k sobě hodí," řekl na tiskové konferenci Michal Ježdík. Hráči si budou muset zvyknout na velký prostor. Ten je zejména za koši značný. "Dostali jsme nadstandardní čas, aby si tady mohli všichni zvyknout. Připravujeme se zde od neděle. Vybrali jsme si míče, víme, že jsou tady tvrdší obroučky. Zvládnout orientaci musí každý sám," uvedl Welsch, křídlo Milwaukee Bucks. Zdravotní potíže s koleny mají Ondřej Starosta, Petr Benda a Maurice Whitfield, avšak všichni chtějí nastoupit. Stejně jako Ladislav Sokolovský, jenž zažehnal angínu. "Budeme spoléhat na střelbu z dálky a hru křídel," naznačil taktické záměry Bartoň, klíčový hráč týmu.

Vítěz utkání, které začíná dnes v 17.00, bude mít pro druhou polovinu dodatečné kvalifikace dobrou výchozí pozici. "Neřekl bych, že je to klíčový zápas, ale hodně důležitý určitě. Kdo vyhraje, bude mít psychickou výhodu, to je jasné," dodal trenér české reprezentace Michal Ježdík.
            iDNES - Vlastimil Novotný


Utkání Česko - Polsko je na programu zítra v 17 hodin v Sazka Aréně
Hráči věří v podporu zaplněného hlediště
.
22.08.2005 17:37 - P r a h a - Basketbal a Sazka Arena? Ještě před několika dny šlo o zcela neznámé spojení. Jenže nedávno zde výběr Jiřího Welsche sehrál exhibiční zápas proti týmu osobností a v úterý zde premiérově vypukne pravá basketbalová bitva. V dodatečné kvalifikaci o postup na evropský šampionát přivítají čeští reprezentanti družstvo Polska.

Národní tým České republiky si komfortní prostředí Sazka Areny osahá při čtyřech společných trénincích. Jeden hráči absolvovali již v neděli odpoledne, další dva byly na programu v průběhu dnešního dne. V den zápasu je v plánu dopolední hodinový trénink a odpoledne v 17 hodin vše vypukne. O tom, že půjde o velice důležitý zápas, rozhodně není sporu. Zatímco Češi již do kvalifikace vstoupili jednoznačnou výhrou v Estonsku, pro Poláky půjde o premiérové kvalifikační vystoupení.

"V první fázi kvalifikace hrajeme čtyři zápasy a každý z nich má svou důležitost," podotýká kapitán Petr Czudek. Jeho tým hraje v domácím prostředí a proto by chtěl navázat na předchozí úspěšný výsledek z Estonska. "Pokud bychom s Poláky prohráli, nemělo by pro nás vítězství z Estonska žádný smysl. Je to sice klišé, ale já jej v této chvíli musím použít: Je třeba jít zápas od zápasu." Czudek je jedním z mála hráčů, který již v Sazka Areně sehrál basketbalový zápas, byť šlo pouze o exhibici. Pro většinu jeho spoluhráčů bude zítřejší duel prvním ostrým testem v podobném prostředí. "Je to skutečně velká hala. Spíše půjde o zápas v neutrálním prostředí," domnívá se zkušený rozehrávač. "Na podobné haly jsou ze své ligy zvyklí spíše Poláci. U nás žádná podobná basketbalová hala není." Jedním dechem dodává, že přes jistý handicap se do moderní haly těší. "Jsem rozhodně pro, aby se zde hrálo. Myslím si, že hodně lidí naláká právě skutečnost, že se hraje v Sazka Areně, svou roli by mohlo sehrát i naše vítězství v Estonsku."

Podobný názor jako Czudek sdílí i Jiří Welsch. "Určitě nás nečeká nic jednoduchého. Dá se říci, že Sazka Arena je v podstatě neutrálním prostředím," použil Welsch totožná slova. "Stejně jako Poláci tu vlastně i my budeme hrát vůbec první zápas. Věřím, že nás přijde povzbudit co nejvíce diváků, my před nimi potvrdíme svou kvalitu a navážeme na předchozí kvalifikační výhru." Ladislav Sokolovský si s nezvyklým prostředím hlavu neláme. Po ruce má jednoduchou úvahu. "Že se utkání hraje v Sazka Areně? Já bych v tom žádný větší handicap neviděl. V každé hale jsou koše stejně vysoko a pro nás je krásné, že si můžeme zahrát právě zde!" Několik hráčů z Ježdíkova reprezentačního výběru již v halách pro několik tisíc diváků hrálo. Nejen Jiří Welsch z NBA, ale například i Luboš Bartoň či Ondřej Starosta jsou na podobné prostředí zvyklí. "Hráči ze základní rotace s podobnými halami i vyšší návštěvností mají zkušenosti, navíc jsme měli možnost tu absolvovat několik tréninků," připojuje se pivot Starosta. Na důležité utkání se velice těší a věří, že bude mít podobně šťastný konec, jako páteční střetnutí v Estonsku. "Doufám, že se přijde podívat hodně diváků a budou nás hlasitě povzbuzovat."

Stejné přání vyslovili i další reprezentanti. "Věřím, že bude plná alespoň spodní část Sazka Areny. V takovém případě by mohla být skvělá atmosféra," zasnil se Luboš Bartoň. Nová posila Badalony sehrála ve své kariéře nespočet těžkých zápasů a proto dobře ví, jak se na duel s Polskem připravit. "Zápas bude hodně důležitý, ale v žádném případě nesmíme mít svázané ruce," varuje Bartoň. "Na porážku v žádném případě nemyslíme. K postupu ze skupiny do další fáze dodatečné kvalifikace potřebujeme vyhrát oba domácí zápasy." Recept k úspěchu nabízí Ladislav Sokolovský. "Očekávám, že znovu zabereme v obraně. V útoku máme svou kvalitu a proto se pokusíme zejména o to udržet počet obdržených bodů co nejníže," poznamenal nymburský křídelník. "Věřím, že se nám to podaří stejně jako v Estonsku." Na půdě prvního soupeře Čechů panovala hodně bouřlivá atmosféra. Reprezentanti si přejí, aby si do krásného prostředí Sazka Areny našlo cestu co nejvíce fanoušků a vytvořili jim pravé domácí prostředí. "Sám jsem zvědav, kolik diváků nakonec přijde," dotázal se Petr Czudek.
Podle aktuálních informací z dnešního odpoledne přímo ze Sazka Areny bylo v průběhu pondělka prodáno přes šest set vstupenek, celkový počet prodaných lístků se pak blíží již k pěti tisícům.
            sbo


Basketbalisté chtějí Sazka Arénu pokřtít výhrou

PRAHA - Poprvé před domácím publikem se v dodatečné kvalifikaci o účast na mistrovství Evropy představí čeští basketbaloví reprezentanti. Po páteční úvodní výhře v Estonsku svěřenci trenéra Michala Ježdíka nastoupí v úterý proti Polsku v honosném prostředí pražské Sazka Areny, kde se ještě nikdy soutěžní basketbalový zápas nehrál. Čeští hráči si uvědomují, že v případě vítězství budou mít kvalifikaci výtečně rozehranou.
"Pro další vývoj kvalifikace tohle bude hodně důležitý zápas. Kdo jej vyhraje, bude ve výhodě. V úterý se bude hrát o moc, oba týmy vytáhnou největší trumfy. Už není prostor na opravu, není na co čekat," prohlásil na dnešní tiskové konferenci kouč Ježdík.

Čeští basketbalisté si pochvalují vydařený vstup do soutěže.

Výhra v Estonsku je nastartovala, hlavně výkon ve druhém poločase týmu prý patřičně pozvedl sebevědomí. "Výhra na půdě soupeře v prvním zápase je velkým povzbuzením," těšilo Ježdíka. "Jsme moc rádi, že jsme do kvalifikace vkročili výhrou. Nebylo to hlavně na začátku jednoduché, ale nakonec jsme ukázali sílu našeho týmu," podotkl křídelní hráč Luboš Bartoň, nejlepší střelec českého celku v Estonsku. Bartoň sice zápas odnesl ošklivě roztrženým rtem, ale proti Polsku bude připraven nastoupit. Stejně jako pivoti Ondřej Starosta s Petrem Bendou a rozehrávač Maurice Whitfield, kteří mají problémy s koleny. Křídelní hráč Ladislav Sokolovský se zase zotavuje z angíny, ovšem také on by měl hrát. V přípravě je stejná dvanáctka hráčů, kteří hráli v Estonsku. Mezi náhradníky jsou pivoti Stanislav Zuzák s Danielem Doušou.

Úterní kvalifikace bude i premiérovým duelem národního týmu v pražské Sazka Areně. Generálkou na utkání byl minulé pondělí charitativní zápas pořádaný českým výborem pro UNICEF, nad nímž převzal záštitu i jediný český basketbalista v NBA Jiří Welsch. Kvalifikační bitva s Polskem, které v úterý čeká premiéra v dodatečné kvalifikaci, bude ale první "ostrou" bitvou v moderní multifunkční aréně. "Hrát v takové hale je pro nás další velkou výzvou. Teď jenom doufáme, že se nám Poláky před našimi diváky podaří porazit," věřil Ježdík. Podle posledních informací by do libeňské haly mělo dorazit přes šest tisíc fanoušků, vstupenky v ceně 100 korun budou k dispozici i v úterý před zápasem. Český tým trénuje v Sazka Areně už od neděle. Hráči si pomalu zvykají na nové prostředí: před duelem s Polskem si v moderní hale stihnout zatrénovat čtyřikrát. "Musíme si zvyknout na úplně jiné prostorové vnímání nebo trochu tvrdší obroučky, ale od toho jsou tréninky. Dostali jsme na přípravu v hale nadstandardní čas," prohlásil Welsch. "Osobně jsem na větší haly zvyklý, takže pro mě by to problém být neměl. Jen se musím víc koncentrovat při střelbě. Hlavně ale věříme, že nás tady poženou fanoušci," poznamenal Bartoň po dnešním dopoledním tréninku.

Úterní zápas bude zároveň reprízou loňských soubojů České republiky a Polska v první části kvalifikace. Minulý rok v září nejprve Češi svého soka v Nymburku deklasovali v poměru 82:57, v odvetě na polské půdě pak podlehli 78:86. Ani jeden nakonec na ME do Srbska nepostoupil, nyní mají oba týmy šanci na reparát. "Ale teď to budou úplně jiné zápasy," upozornil Ježdík. "Poláci mají nového trenéra, dost výrazně obměnili i svůj tým. A určitě nezapomněli na loňský debakl v Nymburku, který nám určitě budou chtít vrátit," dodal reprezentační kouč. Úterní utkání začne v 17:00, přímým přenosem jej vysílá Česká televize na druhém programu.
            ČTK 22.8.2005


Český basketbalista si zamiloval Itálii, ale jde do Španělska
Bartoň: Myslím si, že na NBA mám

22.08.2005 13:38 - P r a h a - S roztrženým horním rtem stál uprostřed prázdné Sazka Areny a ochotně po dopoledním tréninku dvacet minut odpovídal novinářům. Jednou z klíčových postav národního basketbalového týmu je křídelník Luboš Bartoň. Prožívá rušné léto. Vedle reprezentační výpomoci se stěhuje z Říma do španělské Badalony.

Bartoň je v kvalifikaci o postup na zářijové mistrovství Evropy nepostradatelný. Jakmile v Estonsku kvůli zranění vypadl ze sestavy, hra uvadala. Pak se vrátil, nasbíral celkem 18 bodů a trenér Ježdík prohlásil, že reprezentace vyhrála hlavně díky jemu.
Jak se vám v Estonsku hrálo?
Do zápasu jsme vstoupili dost vlažně. Ale nepoložili a vykročili do kvalifikace úspěšně. Hráli jsme dobře na všech pozicích a měli to dobře rozložené zevnitř i zvenku.
V úterý vás čeká Polsko. Jaký to bude soupeř?
Oproti Estoncům možná méně pohyblivý, ale vyšší a basketbalově vyzrálejší.
Co na něj bude platit?
Spoléháme na křídla a střelbu z dálky. Musíme však hrát i pod koš, zejména na Ondru Starostu.
Už jste na měli na Polsko zvláštní přípravu?
Odpoledne se podíváme video, ale nemá cenu tohle přehánět a zbytečně si lámat hlavu. Důležité v zápase bude, co děláme my.
Poprvé se bude hrát v moderní Sazka Areně. Už se těšíte?
Určitě. Já jsem z italské ligy na velké haly zvyklý. Víc se musím koncentrovat na střelbu z dálky.
S orientací mít tedy problémy nebudete?
Ne. Samozřejmě, i tady to má nějaké nevýhody, ale my musíme myslet pozitivně. Soustředit se na naši hru.
Rok jste hrál za Skipper Boloňa, další dva v Lottomatice Řím. Kolik lidí chodilo v Itálii na basketbal?
V Římě jsme měli kapacitu 10 000 míst a na některé důležité zápasy bylo vyprodáno. Snad přijde hodně lidí i sem do Prahy.
Pořadatelé čekají, že na utkání přijde přes 5000 diváků. Už jste v Česku před podobnou návštěvou hrál?
Určitě ne. A myslím, že ani jiný z kluků.
Co úterní zápas Česko - Polsko vzhledem k vývoji kvalifikace může znamenat?
Chceme vyhrát a mít bilanci dva nula. Pak se naskytne slušná šance na postup. Já ale říkám: Ještě nás čeká dlouhá cesta.
To ano. Z devíti týmů se na mistrovství Evropy do Srbska a Černé Hory dostane jem jeden tým. Není to krutý systém?
Na to nesmíte myslet. Já se soustředím vždy na nadcházející zápas a dál nic neřeším. Teď mám v hlavě jenom Polsko.
Kdo je podle vás favorit na postup?
Ani nevím, kdo hraje v dalších skupinách. Někdo říkal, že by mohli postoupit Portugalci. Nedávno nás porazili, ale myslím, že nám ten zápas, který byl spíš ragby, paradoxně pomohl.
A co Izrael?
No vidíte, další kandidát. Nemá cenu spekulovat. O postup do Bělehradu se popereme, uvidíme, jak to nakonec dopadne.
Hlavně kvůli zranění jste v národním týmu po delší době. Jak se s ostatními hráči znáte?
Návrat po sezoně je fajn. Je tady třeba Czudek, Welsch a Starosta, s kterými se znám hodně dlouho. Na druhou stranu je tady třeba i Benda nebo Whitfield. Tedy kluci, které jsem viděl jednou dvakrát.
Jak na tři roky v Itálii budete vzpomínat?
V dobrém! Miluji italské jídlo i noční život. Každý den jsem chodil spát kolem jedné hodiny v noci a pak pozdě vstával. To mi vyhovovalo. Snad to bude podobné i v Badaloně.
Proč jste tedy v Římě, kde se vám dařilo, nezůstal?
Vedení klubu a trenér chtěli dotáhnout do týmu Bodirogu. To se jim i povedlo a moje pozice by byla velice složitá...
Co víte o svém novém klubu Joventut Badalona?
Není to žádný extra klub, ale pokud se dobře sehrajeme, můžeme se do play-off dostat.
A co Luboš Bartoň a NBA?
To je můj sen. Už letos jsem chtěl zkusit zámořskou Letní ligu. Ale pak se začalo spekulovat, jestli vůbec začne, a tak jsem se domluvil s trenérem Ježdíkem, že pomůžu v kvalifikaci. Smlouvu jsem ve Španělsku schválně podepsal jen na rok, abych to příště zkusit mohl. Byl volný.
Myslíte, že se přes Letní ligu můžete do slavné NBA dostat?
Šance je, nevidím důvod proč ne. Hraju v Evropě už čtvrtou sezonu, nějakou pozici jsem si udělal. Myslím, že na to mám.
            iDNES - Vlastimil Novotný


Reprezentační kouč Ježdík říká: Estonsko je pryč, teď je tu Polsko
Češi pomýšlejí na druhé vítězství

22.08.2005 11:02 - P r a h a - Dva tréninky absolvují v průběhu dnešního dne v pražské Sazka Areně basketbaloví reprezentanti České republiky, které zde zítra čeká velice důležité střetnutí s Polskem. V dodatečné kvalifikaci bojují o jediné postupové místo na mistrovství Evropy a v hlavním městě budou chtít navázat na vydařený start z Estonska.

Na zápas s Polskem se připravuje čtrnáct hráčů, mezi nimiž nechybí ani Stanislav Zuzák. Ten se krátce před začátkem společné přípravy v polovině července zranil a k národnímu týmu se připojil až těsně před začátkem dodatečné kvalifikace. "S reprezentací jsem začal trénoval dva dny před utkáním v Estonsku, kam jsem pochopitelně neodletěl," podotkl 202 cm vysoký pivot. Pochvaluje si, že zraněný kotník již snese plnou tréninkovou zátěž. "Už je to v pohodě. Sice to ještě trochu bolí, ale kotník mohu normálně zatěžovat a to je důležité. Vypadá to dobře."  Tréninkový výpadek je na něm pochopitelně znát. Zuzák to cítí a dělá všechno pro to, aby jej co možná nejrychleji dohnal. "Horší je to hlavně s kondicí," přiznává. "Kvůli zranění jsem vlastně měsíc vůbec netrénoval. Musím především něco naběhat a pak uvidíme, jak rychle se dostanu do formy." S trenérem Michalem Ježdíkem zatím o své roli v reprezentaci podrobněji nemluvil. "Záleží hlavně na tom, jak na tom budu herně," má Zuzák jasno. K tomu, aby se dostal do optimální pohody, potřebuje čas. "Ideální by bylo, kdybychom postoupili na mistrovství Evropy, abych měl co nejvíce času tréninkové manko dohnat," dodal s širokým úsměvem na tváři.

Dobře naladěná byla i největší hvězda současné reprezentace, hráč Milwaukee Bucks Jiří Welsch. Při nástupu do autobusu před odjezdem na trénink s usměvem odmítal gratulace k vítězství v Estonsku. "Je to jen jedna výhra," připomněl jediný český zástupce v NBA, že cíl Ježdíkova výběru leží mnohem výše. Zároveň připustil, že dobrý vstup do kvalifikace je pro psychiku hráčů velice důležitý. "Je pravdou, že šlo "jen" o první zápas, ale já osobně jsem ho bral za velice podstatný. Vždyť pokud se na to podíváme z hlediska Estonců, tak se dá říci, že jejich postupové šance se hned po prvním střetnutí rapidně snížily. Oni jsou svým způsobem nevyzpytatelným týmem a výhra na jejich palubovce je pro nás hodně důležitá." Všichni basketbalisté si uvědomují, že úspěch z Estonska je již minulostí. "Všichni se plně soustředíme na další utkání s Polskem," přikývl Welsch. To je na programu již zítra a dá se očekávat, že proti Čechům nastoupí mnohem kvalitnější protivník. "Jsme pozitivní, naším cílem je získat další vítězství." K tomu by národní tým měla znovu nasměrovat kvalitní obrana.

V Estonsku Češi povolili domácím střelcům pouhých 57 bodů, přičemž na obranné polovině hřiště zabrali zejména ve druhém poločase. "V tom prvním jsme všechny činnosti prováděli s nízkou intenzitou, hráli jsme jako v Mattoni NBL," uvedl trenér Michal Ježdík. Díky zlepšení, které nastalo po přestávce, mohl spokojeně konstatovat: "Ve druhém poločase byla naše obrana velice dobrá. Bylo to i díky tomu, že byl po prvním poločase téměř vyrovnaný stav a hráči vnitřně cítili, že musejí přidat. Právě zde jsem v našem výkonu viděl největší rozdíl mezi prvním a druhým poločasem."  Stejně jako Jiří Welsch upírá i hlavní kouč své myšlenky výhradně k úternímu duelu. Do Prahy přicestují Poláci, kteří zítřejším střetnutím zahájí své účinkování v dodatečné kvalifikaci.  "Vstup do kvalifikace jsme zvládli dobře, protože jsme vyhráli na půdě soupeře, ale teď už je to pryč a musíme se plně soustředit na duel s Polskem," zdůraznil Ježdík. Čeští basketbalisté absolvují třetí trénink v Sazka Areně dnes odpoledne, bezprostředně po nich vyběhnou na palubovku jejich soupeři. Samotný kvalifikační zápas začne v úterý 23. srpna v 17 hodin.
            sbo


ČR - Polsko v Sazka Aréně 23. srpna od 17.00 hod.               Info   www.sazkaticket.cz
Vstupenky k sezení (1. patro SAZKA ARENY) za 100 Kč, děti do výšky vzrůstu 150 cm 20 Kč.
Vstupenky jsou v prodeji na webovém portálu www.sazkaticket.cz , ve všech sběrnách  Sazka,a.s  a  na pokladnách Sazka Arény.
Sběrny Akciové společnosti SAZKA vybavené on line terminálem naleznete převážně na přepážkách České pošty, v prodejnách tabáku, v síti čerpacích stanic a obchodních řetězců, také v supermarketech a hypermarketech. Všechny sběrny jsou označeny logem SAZKA
.

ŠIRŠÍ NOMINACE ČR (14):
Maurice Whitfield (186), Petr Czudek (187), Jan Pavlík (186),
Jiří Welsch (197), Luboš Bartoň (202), Pavel Miloš (200), Ladislav Sokolovský (200), Michal Křemen (200),
Ondřej Starosta (215), Petr Benda (202), Zbyněk Pospíšil (203), Stanislav Votroubek (212), Daniel Douša (219), Stanislav Zuzák (206)


Odměna? Ano, tréninky!

Basketbaloví reprezentanti po triumfu v Estonsku běhali a posilovali. Zítra je čeká Polsko v Sazka Areně PRAHA - Bravurní představení na úvod dodatečné kvalifikace vyneslo basketbalovým reprezentantům kuriózní odměnu. Po pátečním triumfu 75:57 v Estonsku a příletu domů následovaly okamžitě dva tréninky v Nymburce. "Zkrotili jsme přehnanou euforii," shodují se s úsměvem opory Jiří Welsch a Ondřej Starosta, kteří přispěli k vítězství po 14 bodech.
SPORT Trenér Ježdík tvrdil, že si můžete výhru užívat jeden den. To na tréninku ale moc nejde ne?
Starosta: "Moc jsem to nepochopil (úsměv). V Estonsku jsme vstávali v pět ráno, z Ruzyně pak jeli do Nymburka, měli výběh, posilovnu, uvolňovali svaly. Ale na nedělní dopoledne jsme dostali neplánované volno, to bylo fajn."
SPORT Estonci vás nečekaně rozmazlovali ubytováním na zámku, to asi nečekali takový debakl...
Welsch: "Bylo to opravdu netradiční bydlení. Po příletu do Tallinnu jsme jeli dvě hodiny pustinou, v autobusu už padaly hlášky, kdo si zabírá pokoj s elektřinou a kdo s teplou vodou. Ale pak jsme přijeli k moři a byli v šoku. Hrad předělali na hotel, nic takového jsem nikdy neviděl." Starosta: "Personál měl na sobě dobové obleky, měli to fakt hezky udělané. Byl to hotel pro boháče."
SPORT Zdá se, že Estonci po domácím debaklu ztratili postupovou naději. Viděli jste na nich rezignaci?
Starosta: "Na hřišti bojovali do poslední chvíle. Šatnu měli vedle nás a viděli jsme, jak jsou skleslí. Výsledek určitě nepotěšil ani Poláky. Venku jsme měli v předchozích kvalifikacích vždycky problémy, prohrávali i o 30 bodů. Teď ale musíme potvrdit formu dvakrát doma. Snad bude o postupu rozhodnuto už po třech zápasech ze čtyř."
SPORT Cítili jste před utkáním zvýšené napětí?
Welsch: "Výsledky z přípravy nás spíš měly uklidňovat, ale byl to začátek kvalifikace, venku, s nepříjemnými Estonci...ď už to bylo naostro, mírný neklid tomu odpovídal." Starosta: "Menší tlak jsme cítili. Hodně lidí říká, že máme jeden z nejlepších týmů za poslední léta, očekávání byla vysoká."
SPORT Nebylo vám tedy v prvním poločase úzko, když jste ztráceli deset bodů?
Starosta: "Haprovaly nám věci v obraně, oni naštěstí už náskok nezvyšovali a pak už to byla jen otázka času. Bylo jasné, že jim to nevydrží. O přestávce v kabině se ozval trenér, Jirka, trochu i Maurice Whitfield. A pak už jsem neměl strach." Welsch: "Bylo jasné, že začátek zápasu bude nejtěžší. Přišly tři tisíce lidí, domácí se v atmosféře nabudili. Ale když jsme to ustáli a v poločase vedli o koš, věděl jsem, že to půjde. V přestávce jsme si řekli, že musíme být agresivnější, hlavně v obraně. Vyvinuli jsme větší tlak, víc na sebe mluvili, přebírali si hráče a donutili je střílet v tísni. Oni pořád hráli své systémy a měli potíže."
SPORT Zítra vás čeká v Sazka Areně polský tým. Není trochu zrádné, že jste v hale až na jednu exhibici nikdy nehráli?
Starosta: "Máme tam ještě čtyři tréninky, to je dost času, nevidím v tom problém. Bude to super zážitek, hala je skvělá, palubovka taky. Těšíme se."
            PETR SCHIMON, Deník Sport 22.8.2005


Basketbalovou reprezentaci čeká v úterý v kvalifikaci Polsko
Welsch a spol. už trénují v Praze

22.08.2005 08:23 - P r a h a - Basketbalová reprezentace touží po účasti na zářijovém evropském šampionátu v Srbsku a Černé Hoře. Dodatečnou kvalifikaci v boji o vstupenku do Bělehradu zahájila skvostně, výhrou v Estonsku (75:57). "Estonsko je stále basketbalovou zemí, vítězství nás dobře nastartovalo," uvedl kouč národního týmu Michal Ježdík.

Po sobotním příletu se reprezentace přesunula do Nymburka, kde absolvovala dva tréninky. V neděli dopoledne se parta kolem Jiřího Welsche už vydala do Prahy. "V neděli jsme v Sazka Areně poprvé trénovali. Menší zdravotní potíže mají Starosta, Benda, Whitfield a Sokolovský," konstatoval Ježdík. Už před zahájením dodatečné kvalifikace musel oželet účast Radka Nečase a Jiřího Černoška. Prvního bolí záda, druhého kotník. "Musíme si v kvalifikaci poradit i bez nich. Věřím, že se prosadí hráči, které máme k dispozici." Týmu by jistě pomohl i zkušený pivot Jiří Zídek, který však po zranění upřednostnil rehabilitaci a nominace se kvůli zdravotním potížím vzdal.

Reprezentanti si musejí zvyknout na prostředí v Sazka Areně. Určitě padne český divácký rekord na utkání národního týmu. Už nyní je prodáno kolem 4000 vstupenek. "Na úterní zápas proti Polsku se těšíme. V Estonsku jsme dobře začali, ale už se musíme koncentrovat na další utkání. Budeme ho hrát v jedné z nejhezčích arén v Evropě, proto bych na ničem nehledal negativa," uvedl Ježdík, který věří, že si hráči na nové prostředí zvyknou. Polsko hrálo s českým týmem už v základní kvalifikační skupině. "Hru soupeře sledujeme. Víme, že změnili trenéra a mají za sebou i hráčskou obměnu," dodal trenér českého týmu. Kvalifikační zápas o postup na mistrovství Evropy Česko - Polsko se hraje v Sazka Areně v úterý od 17.00. Další duel čeká národní tým 29. srpna proti Estonsku v Opavě.
            sbo


Basketbalisté začali výhrou

RAKVERE - Skvělé! Čeští basketbalisté začali dodatečnou kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy ve velkém stylu. V Rakvere porazili nebezpečné Estonce 75:57. Nejlepším střelcem vítězů nebyl překvapivě Jiří Welsch, ale Luboš Bartoň (18 bodů). Další krok k vysněnému cíli mohou reprezentanti udělat už v úterý. V Sazka Areně hostí Polsko.

Kouč chválil střelce, jenž zářil zraněný

RAKVERE/PRAHA - Maximální spokojenost. Český kouč Michal Ježdík, ač obvykle kritický, si mnul po zápase v Estonsku ruce.

Sport Z čeho máte největší radost?
"Určitě z výhry. Bylo nutné aspoň jednou vyhrát venku, pokud chceme splnit svůj cíl a postoupit ze skupiny. Radost mi udělal hlavně druhý poločas, kdy jsme zintenzivněli hru a soupeř nám dal jenom 18 bodů. Z toho Müürsepp, který nám dělal problémy, jen 4. Rozhodla jednoznačně obrana. Soupeře jsme v závěru přehráli i kondicí, se kterou jsme na tom byli mnohem lépe."

Sport Střelecky vynikal Luboš Bartoň...
"Před Lubošem smekám. Už v první čtvrtině utrpěl po nezaviněném zákroku těžké zranění, má obličej roztržený od nosu ke rtu a museli mu to sešít. Patří mu dík, že se dokázal vrátit do zápasu a předvést velice dobré momenty."

Sport Jak divoké bylo v Estonsku prostředí?
"Byla plná hala, pořadatelé hlásili tři tisíce lidí. Každý dostal modré tričko s nápisem Estonsko. Ale nebyla to žádná divočina, atmosféra byla příjemná, fandili korektně. Vůbec jsme se tady měli moc dobře. Bydlíme úplně na samotě v nějakém zámku, máme blízko park, moře. Klukům jsme řekli, ať si jdou vítězství užít. Mají na to však jen 24 hodin."

Sport Jaký je další program?
"Hned jak v sobotu přiletíme, jedeme trénovat do Nymburka. A od neděle se už budeme připravovat v Sazka Areně."
            Deník Sport 22.8.2005


Basketbalisté odstartovali boj o ME triumfem v Estonsku
Vítězné vykročení

RAKVERE/PRAHA - Bravo! Čeští basketbalisté ukázali sílu. Dodatečnou kvalifikaci o evropský šampionát otevřeli jasným triumfem na půdě nebezpečného Estonska. Pod výhru 75:57 se nejvýrazněji podepsal legionář Luboš Bartoň, novopečená posila španělského Juventutu Badalona. Bartoň dal 18 bodů a byl nejlepším střelcem zápasu. Výhra je nejlepší pozvánkou na úterní duel s Polskem do Sazka Areny.

Výsledek jednoznačný, zápas byl ale drama. Nažhavení Estonci doma začali skvěle, v úvodu se dostali do vedení, které v polovině druhé čtvrtiny dělalo už sedm bodů. Zářila především největší hvězda soupeře, jednatřicetiletý Martin Müürsepp, někdejší hráč Dallasu a Miami v NBA. 205 centimetrů vysoký bijec dal do poločasu 14 bodů.

Tým táhli legionáři
Český výběr nastoupil v základní sestavě Whitfield, Welsch, Miloš, Bartoň, Starosta. A především protřelí legionáři Bartoň (Badalona), Starosta (Štrasburk) a Welsch (Milwaukee) táhli tým. Ještě do poločasu se výběr kouče Ježdíka dokázal dostat do vedení a do kabiny odcházel s těsným náskokem 41:39. Třetí čtvrtina určila vítěze zápasu. Hostující tým ji vyhrál 20:7 a před závěrečným dějstvím vedl 61:46. O náskok se nejvíc zasloužil Bartoň, jenž během rozhodujících chvil skóroval 10 bodů včetně dvou přesných trojek. Bartoň v duelu přidal sedm doskoků a ještě dvě asistence, byl nejlepším mužem zápasu. Pod košem si rovněž suverénně počínal nejvyšší muž utkání, 210 centimetrů vysoký Ondřej Starosta. Ač sužovaný zraněním kolene, trefil šest ze sedmi pokusů z pole a připsal si 14 bodů a 6 doskoků.

Vyhráli i na trojky
To Jiří Welsch se trápil, se střelbou 4:13 nemohl být spokojený, své skóre na 14 bodů ale dotáhl díky pěti proměněným trestným hodům. Blýskl se i pěti asistencemi. Estonci před zápasem hrozili především jako skvělí střelci trojek, ale včera marně hledali mušku. Český výběr vyhrál i na dané pokusy z trojkové vzdálenosti (7:5). Po obrátce se vytratil i Müürsepp, který nakonec duel dohrál s osmnácti body. Již dnes dopoledne se Ježdíkův tým vrací do Prahy. V úterý český tým čeká ostře sledovaný zápas s Polskem, který uvidí pražská Sazka Arena.

ESTONSKO - ČESKO 57:75
Body: Müürsepp 18, Sokk 12, Kangur a Kikerpill 7, Tein 5, Taits a Leppik 3, Ärmpalu 2 - Bartoň 18, Welsch a Starosta 14, Whitfield 8, Benda 6, Miloš 5, Czudek 4, Sokolovský a Votroubek 3.
TH: 22:16/21:18. Trojky: 5:7. Fauly: 23:21. Čtvrtiny: 20:18, 39:41, 46:61.
            JAN JAROCH, Deník Sport 22.8.2005


Basketbalisté vyhráli v Estonsku

Čeští basketbaloví reprezentanti zvítězili v prvním zápase dodatečné kvalifikace o účast na evropském šampionátu vítězstvím v Estonsku 75:57. V dalším utkání se svěřenci trenéra Michala Ježdíka představí v úterý v pražské Sazka Areně proti Polsku.

Českým basketbalistům se tak dokonale podařila odplata za čtyři roky starou událost, kdy je Estonci z evropské kvalifikace vyřadili. Národní tým vedlo za vítězstvím trio opor - Luboš Bartoň nastřílel 18 bodů, jediný český hráč v NBA Jiří Welsch zaznamenal stejně jako pivot Ondřej Starosta 14 bodů. Duel se ve prospěch českého týmu zlomil ve druhém poločase. Po vyrovnané úvodní polovině, kdy Ježdíkův tým odcházel do šaten pouze s dvoubodovým vedením, Češi zaúřadovali ve třetí čtvrtině. V ní zvítězili poměrem 20:7 a zlomili odpor soupeře. Estonce dirigoval kanonýr Müürsepp, ovšem ani 18 bodů někdejšího hráče Dallasu Mavericks, který se do reprezentace vrátil v červenci až na nátlak fanoušků, domácímu týmu nepomohlo. Naopak Češi si v poslední čtvrtině náskok bezpečně pohlídali. Dokázali, že si udrželi formu z přípravných zápasů, v nichž například dvakrát zdolali Rusko.

Výsledek: Estonsko - ČR 57:75 (20:18, 39:41, 46:61)
Nejvíce bodů: Müürsepp 18, Sokk 12 - Bartoň 18, Welsch a Starosta 14, Whitfield 8, Benda 6, Miloš 5, Czudek 4, Sokolovský a Votroubek 3.
            ČTK 19.8.2005


Soupeř v zajetí obav
Basketbalisté dnes v Estonsku začínají dodatečnou kvalifikaci o ME. Pomstí se?

RAKVERE/PRAHA - Nastal den odplaty? Čeští basketbalisté dnes na půdě Estonska otevřou dodatečnou kvalifikaci o evropský šampionát. Silný výběr kouče Ježdíka, patřící k favoritům postupu, chce také splatit čtyři roky starý dluh. Estonci jsou prokletým soupeřem českého basketbalu. V evropské kvalifikaci roku 2001 nejdříve vyplenili českou palubovku 92:76. A v posledním zápase skupiny, kdy českému výběru stačilo ke vstupence na ME vyhrát jakýmkoliv rozdílem, i doma v Tallinnu triumfovali 96:85. Palčivé vzpomínky mají ze současného kádru Jiří Welsch, Petr Czudek, Ladislav Sokolovský či trenér Michal Ježdík.

Muursepp pod palbou

Až však dnes rozhodčí hodí úvodní rozskok v Rakvere, městě vzdáleném 100 kilometrů od Tallinnu, má být všechno jinak. "Patříme k favoritům," říká Jiří Welsch, opora z NBA. Češi do Estonska odletěli dobře naladěni, v přípravě vyhráli pět ze sedmi zápasů, zato Estonci se trápí. V generálce dostali doma výprask od sousedního Lotyšska 61:94 a trenér Tiit Sokk zuřil. "Vůbec nic jsme nepředvedli. Nevím, jestli moji hráči nechtěli, nebo prostě basketbal neumějí," láteřil trenér po černé tečce za nevydařenou přípravou.

Pod palbou kritiky za slabé výkony je také kapitán a ikona estonského basketbalu Martin Muursepp - jednatřicetiletý matador, jenž koncem 90. let odehrál 83 zápasů v NBA za Dallas. Poslední rok hrál za CSKA Moskva, účastníka Final Four prestižní Euroligy. "V estonském týmu se všechno točí kolem něj," ví kouč Michal Ježdík. Welsch lituje hlavně zranění univerzálního Radka Nečase. "Ubránit Muurseppa, to by byl úkol zrovna pro něho," pravila největší česká hvězda. Estoncům by měl naopak pro zranění ruky chybět první rozehrávač Valmo Kriisa.

Pozor na trojky!

"Všichni jsou výborní atleti a střelci za tři body," vypozoroval kouč Ježdík. Právě před čtyřmi lety v Ústí nad Labem smetl dnešní soupeř Česko díky dvanácti trojkám. Ježdíkův výběr odletěl do Estonska včera dopoledne, do dvanáctičlenné nominace se ze čtrnáctky hráčů, co jsou k dispozici, nevešli brněnský Křemen a Zuzák z kyperské Nikósie. V základní pětce českého výběru se zřejmě objeví Whitfield, Welsch, Miloš, Bartoň a Starosta.

Utkání začíná dnes v Rakvere od 18 hodin českého času. "Bude to hodně těžký zápas," přiznal obavy estonský trenér Sokk.
            Deník Sport, 19.8.2005 JAN JAROCH


Basketbalisté mají ještě jednu šanci

Praha     V loňské honbě ze evropským šampionátem čeští basketbalisté krutě selhali, přesto se mohou na zářijové mistrovství v Srbsku a Černé Hoře ještě probít. Dnes pro ně začíná ošidná dodatečná kvalifikace, v níž se bude devět soupeřů snažit uzmout poslední volné místo. Češi zahájí duelem v Estonsku.

„Je devět týmů a sto procent, takže jedenáct na každého. Čeká nás těžký úkol,“ říká reprezentační trenér Michal Ježdík. Na šampionát vede dost strastiplná cesta. Devět mužstev je momentálně rozděleno do tří základních skupin, jejich vítězové se pak v polovině září už přímo v Srbsku a Černé Hoře utkají o účast na mistrovství. Proti Česku stojí zdatní soupeři: Estonsko a Polsko. Po dnešním vstupu se v úterý národní tým představí doma - v Sazka Areně hostí Polsko, o šest dní později pak v Opavě znovu Estonsko. Definitivně se rozhodne 1. září, kdy mužstvo hraje v Polsku. „Věřím, že uspějeme, i když to bude nesmírně namáhavé. Ale měli bychom se řadit společně s Izraelci a Portugalci k favoritům,“ říká Jiří Welsch, jediný český hráč, který působí ve slavné NBA, a momentálně největší hvězda reprezentace.

Do národního týmu se vrátil po třech letech, společně s ním proti loňskému roku přibyl i Luboš Bartoň či usměvavý Američan Maurice Whitfield, jenž nedávno získal české občanství. „Jsme silnější než loni,“ tuší Ježdík. A mužstvo to až na jednu výjimku naznačilo v přípravě. Ze sedmi přátelských duelů pět vyhrálo, jednou padlo v prodloužení a jednou dostalo pořádnou facku, když v Portugalsku prohrálo vysoko 69:96.
„Nám se nedařilo, soupeři naopak vyšlo vše,“ tvrdí kouč. „Ale každá prohra vás poučí.“ Dnes své poučení může Ježdíkův tým poprvé dokázat.

Kudy vede cesta na mistrovství Evropy
Devět týmů, tři základní skupiny, Česko se utká Estonskem a Polskem, hraje se doma a venku.
Pátek 19. srpna: Estonsko-Česko. Úterý 23. srpna: Česko-Polsko (Sazka Arena, Praha). Pondělí 29. srpna: Česko-Estonsko (Opava).
Čtvrtek 1. září: Polsko-Česko. Vítězové tří skupin se 11.-13. září střetnou v Srbsku a Černé Hoře o poslední volné místo na evropském šampionátu, jenž se hraje 16.-25.září.
            Autor: (rob) 19.8.2005 Sport - strana 3       copyright: MAFRA a.s. - MF DNES - iDNES


Český tým má řadu individualit. Ale chybí ji křídlo Nečas
Basketbalisté zahájí boj o Bělehrad
.
18.08.2005 16:48 - R e e d e l , P r a h a - Národní basketbalový tým už je v Estonsku. Do zahájení dodatečné kvalifikace o postup na mistrovství Evropy zbývají poslední hodiny. Reprezentační trenér Michal Ježdík má k dispozici silný tým. Třebaže je ve hře pouze jedna vstupenka na šampionát, český tým patří k hlavním kandidátům. Kvalifikace o Bělehrad začíná v pátek.

Na úvod se národní tým postaví domácímu Estonsku. Český tým dorazil do Estonska dnes odpoledne bez křídelních hráčů Radka Nečase a Jiřího Černoška, které nepustila do hry zranění. Jejich místa ve výběru zaujmou pivot Zbyněk Pospíšil z Ostravy a Michal Křemen z A Plus Brno. V mužstvu naopak nechybějí největší české hvězdy v čele s Jiřím Welschem, jediným zástupcem v zámořské NBA. V týmu figurují i ostrostřelec Luboš Bartoň z Joventutu Badalona a pivot Ondřej Starosta ze Štrasburku. Připraven hrát je i naturalizovaný Američan rozehrávač Maurice Whitfield.


Svěřenci trenéra Michala Ježdíka v kvalifikačních bojích budou pokračovat v úterý, kdy v pražské Sazka Areně hostí Polsko, s nímž se loni už potkali v první fázi kvalifikace. Z dodatečné kvalifikace na ME postoupí z devíti týmů pouze jediný. Ten vzejde ze závěrečného turnaje těsně před šampionátem, v němž se střetnou vítězové tří skupin. Utkání mezi Estonskem a Českou republikou začne v městě Reedel v pátek v 18:00 SELČ.

Nominace na utkání v Estonsku:
Rozehrávači: Maurice Whitfield, Petr Czudek, Jan Pavlík.
Křídla: Jiří Welsch, Luboš Bartoň, Pavel Miloš, Ladislav Sokolovský, Michal Křemen, Stanislav Votroubek.
Pivoti: Ondřej Starosta, Zbyněk Pospíšil, Petr Benda.
            iDNES , ČTK


Welsche těší parta
Věřím, že dokážeme na mistrovství Evropy postoupit, říká jediný Čech v NBA

NYMBURK - Největší hvězda, jediný vyslanec země v NBA, jenž se vrátil do národního dresu po třech letech. Hlavně na bedrech pětadvacetiletého Jiřího Welsche leží odpovědnost donést český basketbal na evropský šampionát, poprvé od roku 1999. "Věřím, že to dokážeme," říká hráč Milwaukee Bucks před začátkem dodatečné kvalifikace, kterou český tým odstartuje již v pátek na půdě Estonska.

Sport V podařené přípravě jste odehrál šest ze sedmi zápasů a byl s průměrem 17,7 bodu na utkání nejlepším střelcem. Jste spokojený?
"Takhle to neposuzuji. Pro mě je mnohem důležitější věc, že jsme v sedmi zápasech měli docela slušnou bilanci pěti vítězství a dvou porážek. A to jsme hráli proti solidním soupeřům včetně Rusů."
Sport Jak se cítíte vy osobně, v závěru sezony jste v Clevelandu moc nehrál. Nechybí vám víc odehraných utkání?
"Určitě bych potřeboval víc zápasů, abych byl v optimální formě. Ale cítím se dobře, i když střelecky to zatím nebylo ideální.
Spíš jsem se snažil prosazovat do koše, byl jsem hodně faulovaný, střílel dost šestek."
Sport V NBA máte pověst výborného trojkaře, po návratu do Evropy, kde je hranice tříbodového pokusu ještě o metr blíž, však trojky příliš nezkoušíte. Proč?
"My máme dost dobrých střelců -Pavla Miloše, Luboše Bartoně i další kluky. Nemůžeme všechno uhrát střelbou z dálky, já se to snažím sám od sebe trochu vyrovnávat a tím, že kluci hodně střílejí z dálky, se naopak snažím hrát do koše."
Sport Poprvé od angažmá v NBA jste se setkal s evropským basketbalem. Cítíte, že jste se v zámoří zlepšil, že víc vynikáte?
"Nemám takové pocity, rozhodně to není snazší. Největší rozdíl snad je jenom v tom, že zápasy mají větší spád, není to takové rozkouskované jako v NBA, kde je spousta timeoutů a komerčních přestávek."
Sport Hokejisté z NHL si v české reprezentaci často pochvalují chytrou kombinační hru, která jim za Atlantikem chybí. Jste na tom podobně?
"To je pravda. Ale obecně si užívám, že jsem s klukama pohromadě. Nejen kvůli hře. Když má někdo narozeniny, jdeme si sednout a bez výjimky se sejde celý tým. To jsou věci, na které nejsem z Ameriky zvyklý a je to určitě super návrat k týmovějšímu duchu. Během přípravy jsem nezaregistroval jediný problém uvnitř týmu, což je taky pozitivní známka."
Sport Sám o sobě říkáte, že v NBA máte spíš roli "údržbáře", jenž moc bodů dávat nemusí. V reprezentaci se od vás ale čekají. Přemýšlíte o tom?
"Je jasné, že moje role v národním týmu bude jiná, než na jakou jsem zvyklý v NBA. Tady bych měl být jedním z tahounů, v NBA jsem zatím byl spíš podpůrný hráč velkých hvězd. Ale mým cílem není přijít do národního týmu a stát se nejlepším střelcem. Já chci s národním týmem vyhrát co nejvíc zápasů."
Sport Takže se do střelby nutit nebudete?
"To nikdy nebyl můj styl a nikdy nebude."
Sport V týmu patříte ke zkušenějším, jste největší hvězda. Umíte si dupnout v šatně, vyhecovat spoluhráče?
"Já jsem nikdy nebyl velký mluvka, ten, co by si bral slovo v šatně během zápasu, takový ten vokální lídr. Tyhle věci nechávám na trenérovi, navíc třeba kapitán Petr Czudek je hodně pozitivní a dokáže povzbudit, Maurice Whitfield taky. To je ideální, protože oba dva jsou střední rozehrávači, klíčoví hráči."
Sport Co vám zatím ukázala příprava o síle českého týmu?
"Jsme ve fázi, kdy je systém hodně krutej, ale já od začátku říkám, že na postup máme. A příprava mě v tom jenom utvrdila. Jediný problém je, že jsme se ani v jednom zápase nesešli kompletní, zdravotní problémy mají hlavně podkošoví hráči. Třeba ztráta Radka Nečase je obrovská. Ale výkony byly zatím dobré, až na jeden velký výpadek proti Portugalsku. Musíme v tomhle trendu pokračovat."
Sport Právě jeden výpadek může zhatit všechny šance, bude to náročné hlavně na psychiku...
"Jistě, bude rozhodovat každá ztráta, každý obdržený koš. Jeden pokažený zápas a šance se dramaticky snižují. Ale to už patří k síle týmu, nedá se mluvit jen o tom, jací hráči hrají a kolik bodů nastřílí, ale také o to, jak dokáží hrát pod tlakem. A já myslím, že tenhle tým to dokáže."
Sport V čem je největší síla tohoto týmu?
"Máme osm devět velice vyrovnaných a hodně kvalitních hráčů. Když se jednomu nepovede zápas, může přijít někdo jiný a zaskočit za něj."
Sport Kdo je podle vás největším favoritem dodatečné kvalifikace?
"Izrael, možná Portugalsko bude silné, a my. Měli bychom se počítat k favoritům."
Sport Vsadil byste si, že Česko postoupí na evropský šampionát?
"Z principu nesázím. Ale věřím tomu."
            JAN JAROCH Deník Sport 17.8.2005

Souhrn přípravných zápasů
5 VÝHER - 2 PORÁŽKY
ČESKO-ŠVÉDSKO 77:72             (Welsch 18, Miloš 11, Bartoň a Whitfield 10)
ČESKO-ŠVÉDSKO 86:88 PP       (Miloš 25, Welsch 16, Bartoň 8)
ČESKO-RUSKO 97:69                  (Miloš 22, Bartoň 17, Whitfield 11)
ČESKO-RUSKO 80:63                  (Whitfield 17, Welsch 16, Bartoň 15)
ČESKO-NIZOZEMSKO 102:81     (Welsch 17, Nečas 16, Miloš 14)
ČESKO-PORTUGALSKO 69:96     (Bartoň 18, Welsch 17, Miloš 13)
ČESKO-ANGLIE 87:78                    (Welsch 22, Miloš 19, Whitfield 13)

SOUPEŘI OČIMA KOUČE JEŽDÍKA
ESTONSKO
"Vše se točí kolem Martina Muurseppa, hráče se zkušenostmi z NBA. Oni mají dobré hráče, kteří působí v zahraničí. Jsou to především výborní atleti a skvělí střelci za tři body."
POLSKO
"Nevyzpytatelný tým, mají nového trenéra z bývalé Jugoslávie. Dodnes nemají hotový tým, odmítl jim americký rozehrávač Elliot a další. Asi nebude hrát ani jejich nejlepší střelec Pluta. Mají tři hráče v NBA a nikdo ještě dneska neví, zda se k ním připojí. Je to velká neznámá."
JÍZDNÍ ŘÁD KVALIFIKACE
SKUPINA A     Estonsko, ČESKO, Polsko
SKUPINA B    Belgie, Izrael, Nizozemsko
SKUPINA C    Portugalsko, Maďarsko, Švédsko
Vítězové skupin se 11. až 13. září utkají na turnaji v Novém Sadu. Pouze nejlepší celek z tohoto turnaje bude hrát mistrovství Evropy v Srbsku a Černé Hoře. Postupující se přiřadí do skupiny D, kam byly nalosovány domácí SČH, Španělsko a Lotyšsko.
ZÁPASY VE SKUPINĚ A
19. srpna Estonsko-ČESKO
23. srpna ČESKO-Polsko (Sazka Aréna Praha)
29. srpna ČESKO-Estonsko (Opava)
1. září Polsko-ČESKO

ME: jedenáct procent na postup

NYMBURK - Je to jako z filmového hitu Mission Impossible. Devět soupeřů, jediné volné místo. Čeští basketbalisté již v pátek načnou dodatečnou kvalifikaci o mistrovství Evropy v Srbsku a Černé Hoře. Zítra odletí český tým do estonského Tallinnu a přesune se do sto kilometrů vzdáleného města Rakvere, kde otevře misi směřující k evropskému šampionátu.

Loni v přímé kvalifikaci tým kouče Michala Ježdíka neuspěl, nyní posílen o hvězdy Jiřího Welsche, Luboše Bartoně a naturalizovaného Američana Maurice Whitfielda touží po reparátu. "Jsme silnější než před rokem," ví dobře trenér, jedním dechem však dodává: "Individuality nic nevyhrají, jde o tým." Český výběr má v nohách společný měsíc a sedm přípravných zápasů. Pět vítězství včetně dvou skalpů Ruska dalo sebevědomí i naději. "Je důležité, že zatím souhra funguje," pochvaluje si Ježdík, jehož tým postihl jediný výpadek - prohra o 27 bodů s domácím týmem na turnaji v Portugalsku.  "V zápase se nám zranili tři podkošoví hráči, nedařilo se vůbec střelecky. Naopak soupeři vyšlo vše, na co sáhl," popisoval Ježdík.
Zranění vyřadilo Nečase i Černoška
Trenérovi dělá těžkou hlavu především zdravotní stav týmu. Včera s definitivní platností z mužstva vypadli obranáři Jiří Černošek (kotník) a především nymburský Radek Nečas, jenž má vleklé problémy se zády. Tito dva do kvalifikace vůbec nezasáhnou. "Je to obrovská ztráta, s Radkem Nečasem jsem počítal do základní rotace," říká kouč. Výhodou českého týmu oproti sokům má být síla pod košem, jenže i tam řádí epidemie zranění. Ondřej Starosta (215 cm), posila francouzského mistra ze Štrasburku, laboruje s bolavým kolenem, Petr Benda má svalové zranění stehna. Hvězdou týmu je Jiří Welsch, s průměrem 17,7 bodu na utkání nejlepší střelec přípravy. "Je to vynikající hráč, všechny převyšuje nejenom výkonem, ale i přístupem. Je na něm však jednoznačně vidět, že mu chybějí zápasy. Ale lepší se," podotýká Ježdík na Welschovu adresu, jenž koncem sezony v NBA většinu času zahříval lavičku.
Favorit? Izraelci
Silou je i rozehrávačská dvojice Whitfield - Petr Czudek, jenž je kapitánem týmu. "Každý je jiný. Maurice je lepší střelec, Czudek rychleji táhne brejky a má dobrou přihrávku. Výborně se doplňují," pochvaluje si kouč.
Česko drží trumfy a počítá se k favoritům na postup na ME. Tím největším je ale Izrael, jemuž loni smolně unikl přímý postup a jehož klub Maccabi Tel Aviv vyhrál dva poslední ročníky Euroligy. "Izraelci vyčnívají, ostatní jsou vyrovnaní," má jasno Ježdík, jenž procentuální šance na postup vyjádřil se smíchem. "Je devět týmů a sto procent. Když to vydělíte, máte jedenáct procent. Nepřeháním, bude to strašně náročné."

SOUPISKA ČESKÉHO TÝMU
Luboš Bartoň 25 202 Joventud Badalona (Šp.) , Petr Benda 23 202 A Plus Brno , Petr Czudek 33 187 Prostějov , Daniel Douša 23 219 Sparta , Michal Křemen 24 200 A Plus Brno , Pavel Miloš 26 200 Sparta , Jan Pavlík 27 186 Paks (Maď.) , Zbyněk Pospíšil 23 203 Ostrava , Ladislav Sokolovský 28 200 Nymburk , Ondřej Starosta 26 215 Štrasburk (Fr.) , Stanislav Votroubek 24 212 Nymburk , Jiří Welsch 25 197 Milwaukee (NBA) , Maurice Whitfield 32 186 Nymburk , Stanislav Zuzák 25 206 Apoel Nikósie (Kypr)
            (jj) Deník Sport 17.8.2005


STARŠÍ ZPRÁVY

back to  /  zpět   Estonia   Poland   Schedule    Zprávy / Media News     FIBA Europe    Aktuality / Actualities

 

 

TOPlist